Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προτείνουν τη διοργάνωση Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό

Προτείνουν τη διοργάνωση Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό

  • A-
  • A+

Τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό προτείνει η Δημοτική Παράταξη Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες», με επιστολή την οποία απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Λυγερός τονίζει ότι η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου θα επαναπροσδιορίσει την σημασία αυτού του Πολιτισμού, ενώ θα προσελκύσει χρηματοδοτήσεις για νέες ανασκαφές.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, αποτελεί υποχρέωση του Ηρακλείου ως τόπου φιλοξενίας της Πρωτεύουσας - Μητρόπολης αυτού του Πολιτισμού, την Κνωσό, να αναδείξει και να επαναπροσδιορίσει τις διαστάσεις και τη σημασία του, ενώ θα υπάρξει η ευκαιρία να αναδειχθούν νέα ευρήματα.

Παράλληλα, η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό της επιστημονικής μελέτης και έρευνας ενώ θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες χρηματοδοτήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η Κρήτη, καθώς σε πάρα πολλά άλλα σημεία υπάρχουν σε εξέλιξη ανασκαφές με ευρήματα της ίδιας περιόδου.

Αναλυτικά η επιστολή της Δημοτικής Παράταξης του Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες»:

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η Κρήτη είναι το λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού, ενός Πολιτισμού που ως τις μέρες μας φωτίζει με τη λαμπρότητα του ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθώντας να απασχολεί με τα ευρήματα του αρχαιολόγους, ερευνητές και μελετητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του Πλανήτη, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί πλήρως και να αποκρυπτογραφηθεί στις επιμέρους πτυχές του.

Η Δημοτική Παράταξη του Ηρακλείου « Ενεργοί Πολίτες» εξ αρχής οραματίστηκε και συμπεριέλαβε στο  πρόγραμμα της την  οργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό. Επιθυμία της με αυτό τον τρόπο να τονίσει την υποχρέωση του Ηρακλείου, ως τόπου φιλοξενίας της Πρωτεύουσας-Μητρόπολης, του Κοσμολογικού Κέντρου αυτού του Πολιτισμού με εμβέλεια σε όλο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, της Κνωσού, να αναδείξει και να επαναπροσδιορίσει τις διαστάσεις και τη σημασία του Μινωικού Πολιτισμού αλλά και όσα πρέπει σήμερα να κάνουμε φορείς και πολίτες για την προστασία του. 

Το όραμα μας αυτό θεωρούμε πως ήλθε η ώρα να γίνει όραμα όλων και πράξη με τη συνεργασία πολλών, καθώς είναι μια διοργάνωση που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Κρήτης και αγκαλιάζει το σύνολο των Φορέων Πολιτισμού της χώρας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τον εντοπισμό του Θρησκευτικού Κέντρου στην τοποθεσία «Μπουγάδα Μετόχι» της Κνωσού ,με τα πολύ σημαντικά επιμέρους ευρήματα στο σημείο αυτό, ισχυροποιούν  την πρόταση  μας γι αυτό το συνέδριο.

Από το 1878, που έγιναν οι πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό και το 1900 που είχαμε τις πιο εκτεταμένες από το Sir Arthour Evans, η Κνωσός διαρκώς μας τροφοδοτεί με νέα αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία.

Και δεν είναι μόνο αυτή. Σε πάρα πολλά άλλα σημεία της Κρήτης έχουμε σε εξέλιξη ανασκαφές με ευρήματα της ίδιας περιόδου κι ακόμα περισσότερα σημεία όπου γνωρίζουμε πως υπάρχουν ευρήματα αλλά διάφοροι λόγοι, κυρίως οικονομικοί, δεν επιτρέπουν μέχρι σήμερα την αποκάλυψη τους.

Όλον αυτό το θησαυρό παλαιών και νέων δεδομένων θα μπορούσαμε μέσα από το Διεθνές Συνέδριο- που προτείνουμε να διοργανωθεί στο Ηράκλειο σε πρώτη φάση καθώς δεν αποκλείουμε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργάνωση του και σε άλλες πόλεις της Κρήτης- να τον συνοψίσουμε και να τον επαναπροβάλλουμε διεθνώς προσκαλώντας όλους όσοι έχουν να προσφέρουν στον εμπλουτισμό της  επιστημονικής μελέτης και έρευνας του να συμμετάσχουν.

Η διοργάνωση αυτή θα δώσει και την ευκαιρία να δουν από κοινού όλοι οι Φορείς του Πολιτισμού πως θα μπορούσαν περαιτέρω να χρηματοδοτηθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε σημεία της Κρήτης αλλά και πως θα προστατευθούν ήδη ανασκαμμένοι χώροι, που δυστυχώς βλέπουμε σε πλήρη εγκατάλειψη, βορά σε λαθρανασκαφείς και αδιάφορους πολίτες.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Καζαντζάκης στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»
Συνέδριο με θέμα «Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Στόχοι του συνεδρίου ήταν η διαπίστωση...
«Ο Καζαντζάκης στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από το σπίτι, δωρεάν, επιλεγμένες εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2019 – ’20, προσφέρει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ζευγάρι Αυστριακών
Βρέθηκε πριν από χρόνια στην Κρήτη και βλέποντας τους παλιούς μύλους στην περιοχή του Πάνω Μεραμπέλου, γοητεύτηκε τόσο, που αποφάσισε να τους αγοράσει, να τους αναστηλώσει και να δώσει μια άλλη πνοή σε αυτή...
Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ζευγάρι Αυστριακών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019 στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019. 
Εγκαίνια της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019 στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚ Ηρακλείου
Η καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα με τη συμμετοχή της διάσημης Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Παρουσιάστηκε το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚ Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό ψηφιδωτό «Ειρήνη» στο λιμάνι Ηρακλείου
Το έργο αποτελεί δημιουργία και επιμέλεια του Ηρακλειώτη εικαστικού Βασίλη Γρατσία και κατασκευάστηκε από τον Κώστα Λιάπη και την Σοφία Λιάπη.
Ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό ψηφιδωτό «Ειρήνη» στο λιμάνι Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας