Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από την Κρήτη στα Κρεματόρια του Μαουτχάουζεν

Για τα γεγονότα των χωριανών τους θυμάτων στα στρατόπεδα μιλάνε στον Γιάννη Κανελλάκη ο Γιώργης και η Ελευθερία Βαβουράκη στην Κοξαρέ

Από την Κρήτη στα Κρεματόρια του Μαουτχάουζεν

  • A-
  • A+

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί η τρίτη ιστορική παραγωγή-ντοκουμέντο των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη «Από την Κρήτη στα κρεματόρια», ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται στις μνήμες επιζώντων Κρητικών οι οποίοι παρέμειναν για 400 μέρες περίπου, παρέα με τον θάνατο, στα ναζιστικά κολαστήρια του Μάουτχαουζεν.

Με τον νέο χρόνο το ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, θα αποσταλεί, όπως και τα προηγούμενα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ηγέτες ξένων κρατών ενώ θα πάρει το δρόμο του και για προβολές σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ, πανεπιστήμια, σχολεία, δήμους και κοινότητες, πολιτιστικούς συλλόγους και αλλού.

Η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, την αφήγηση των κειμένων κάνει ο δημοσιογράφος Νίκος Κλέτσας ενώ τα γυρίσματα έγιναν από τον οπερατέρ Γιώργο Δαράκη και το μοντάζ από τον Νίκο Χριστοδούλη.

«Καθημερινή παρέα με τον θάνατο»

Συνεχίζοντας την αναζήτηση τους στην ιστορική μνήμη στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι δημοσιογράφοι έφτασαν στα Μεσκλά Κυδωνίας Χανίων, και εντόπισαν τους τελευταίους επιζώντες στην Κρήτη των ναζιστικών στρατοπέδων Κώστα Βουράκη και Σταύρο Παπουτσάκη, δυο ήρωες-ζωντανή ιστορία, που βίωσαν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τα πρωτοφανή εγκλήματα των SS σε βάρος εκατομμυρίων κρατουμένων. 

«Μας είχε αγκαλιάσει ο θάνατος και περιμέναμε τη δική μας σειρά να γίνουμε σαπούνι. Ήταν θαύμα που γυρίσαμε και δεν πιστεύαμε ότι θα φεύγαμε ζωντανοί από τα κάτεργα του θανάτου», ήταν οι πρώτες κουβέντες των αφηγήσεών τους στην κάμερα του Γιώργου Δαράκη.

Τα περιστατικά της ζωής τους στα στρατόπεδα που εξιστόρησαν, ήταν αναρίθμητα και οι εικόνες «από τη γη των κολασμένων» τους ακολουθούσαν όλα τα χρόνια στο χωριό τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κώστας Βουράκης, «έφυγε» πλήρης ημερών, αλλά «φορτωμένος» ακόμα με τις πληγές του «κρεατομηχανής» των ναζί στην Αυστρία, ενώ ο Σταύρος Παπουτσάκης εν ζωή στα 93 του χρόνια σήμερα στα Μεσκλά, παραμένει κάθε νύχτα ξάγρυπνος καθώς έχει συντροφιά τις μέρες της φρίκης.

«Άνθρωποι σαπούνι και λίπασμα»

«Είχα κάμει και στο κρεματόριο του Μελκ», είχε πει ο Βουράκης. «Μαζεύαμε τα πτώματα κάθε πρωί από τους θαλάμους με άλλους από όλα τα μιλέτια και στο φούρνο ήτανε μια πόρτα όπως είναι του καραβιού που πέφτει… Και πετούσανε πέντε, έξι, δέκα πτώματα πάνω στην πόρτα, έκλεινε και πέφτανε τα πτώματα μέσα στη φωτιά. Από τα πτώματα βγάζανε λάδι και στάχτη. Τη στάχτη την κάνανε λίπασμα και το λάδι το κάνανε σαπούνι που ήτανε σαν το σπιρτοκούτι…»

Στις θύμησες του Παπουτσάκη έχει ριζώσει κάθε μέρα ο θάνατος και συχνά έρχονται στη μνήμη του οι διαταγές του Γερμανού ναζί: «Κομ, κομ, κομ και έστελνε τους κρατούμενους στο πλυντήριο. Εκεί άνοιγαν τα αέρια και όσοι πήγαιναν δεν γυρίζανε». Οι μαρτυρίες-κόλαση είναι ανοιχτές πληγές που κόβουν την ανάσα και σήμερα κι ας έχουν περάσει κοντά εβδομήντα πέντε χρόνια: «Τη ζωή στα στρατόπεδα τη θυμούμαι κι ανατριχιάζω ακόμη. Κλαίω! Ήθελε ο Θεός και γλίτωσα, ξέρω ‘γω; Είχα, φαίνεται, αντοχές. Στο Μάουτχαουζεν δεν είχα ελπίδα πως θα γυρίσω ζωντανός, ήμουνα 25 κιλά κι είχα ελπίδα να ζήσω; Πώς να ζήσω; Όταν βλέπεις ένα κόσμο να πεθαίνει καθημερινά έχεις ελπίδα;»

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στο χωριό Κοξαρέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, που αριθμεί πολλά θύματα των στρατοπέδων, με την λήψη πλάνων και μαρτυριών από ηλικιωμένους κατοίκους.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από το σπίτι, δωρεάν, επιλεγμένες εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2019 – ’20, προσφέρει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Online εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ζευγάρι Αυστριακών
Βρέθηκε πριν από χρόνια στην Κρήτη και βλέποντας τους παλιούς μύλους στην περιοχή του Πάνω Μεραμπέλου, γοητεύτηκε τόσο, που αποφάσισε να τους αγοράσει, να τους αναστηλώσει και να δώσει μια άλλη πνοή σε αυτή...
Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ζευγάρι Αυστριακών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019 στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019. 
Εγκαίνια της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Generations 1960-2019 στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚ Ηρακλείου
Η καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα με τη συμμετοχή της διάσημης Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Παρουσιάστηκε το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚ Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό ψηφιδωτό «Ειρήνη» στο λιμάνι Ηρακλείου
Το έργο αποτελεί δημιουργία και επιμέλεια του Ηρακλειώτη εικαστικού Βασίλη Γρατσία και κατασκευάστηκε από τον Κώστα Λιάπη και την Σοφία Λιάπη.
Ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό ψηφιδωτό «Ειρήνη» στο λιμάνι Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»
Το 4ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου έρχεται στην πόλη του Ηρακλείου για να την μετατρέψει, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγάλη σκηνή τέχνης και πολιτισμού.
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας