• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.8°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.7°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 25.3°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.5°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 29.2°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  18%

Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στο χωριό Λουσακιές Κισάμου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Η πρόταση για δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης θα συνθέσει ένα πρωτοποριακό, πολυσυλλεκτικό και βιώσιμο χώρο, ο οποίος θα «στεγάσει» τη μουσική, το τραγούδι και τη χορευτική κρητική παράδοση.

Ο χώρος ο οποίος προτείνεται για να στεγαστεί το Μουσείο, είναι το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας των Λουσακίων το οποίο υπάγεται στον Δήμο Κισάμου. Εκτός από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιριακού αποθέματος, το συγκρότημα δίνει τη δυνατότητα χρήσης του περιβάλλοντα – προαύλιου χώρου, ο οποίος και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου περιλαμβάνει τρία βασικά τμήματα: 

 • Αρχιτεκτονική μελέτη: Αφορά τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου σε σύγχρονο Μουσείο. Το μουσείο θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια, χώρο ηχοληψιών, αίθουσα και υποδομές για Άτομα με Αναπηρίες και όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.
 • Μουσειολογική μελέτη: Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου θα είναι ψηφιακό, θα αλλάζει συνεχώς εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται.
 • Εθνομουσικολογική μελέτη: Πρόκειται για το επιστημονικό κομμάτι και αφορά την έρευνα όλης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου. Φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μελετούν τη μουσική της Κρήτης (από παλιούς και νέους μουσικούς) με οδηγό το βιολί. 

Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσείο Μουσικών στις Λουσακιές άρχισε να σχηματοποιείται σε πρώτο στάδιο όταν το 1999 ξεκίνησε μια μελέτη για τη μουσική και τον χορό από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο πλαίσιο έρευνας της καθηγήτριας Ρένας Λουτζάκη. Παράλληλα και οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών με άξονα τη μουσική παράδοση έδωσαν νέα ώθηση στη διερεύνηση του τοπικού πολιτισμού. 

Η έκθεση του Μουσείου θα βασίζεται κατ’ εξοχήν στη χρήση αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων και εκθεμάτων που ενθαρρύνουν την ομαδική ενασχόληση και κατ’ επέκταση της κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κυριότερες καινοτομίες του έργου είναι:

 1. Eίναι το πρώτο έργο σε εθνικό επίπεδο που έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και την δικτύωση του στο χώρο, στη μουσική ,στο χορό , στο τραγούδι, στα πανηγύρια ,στις γιορτές, στους γάμους και γενικά στα ήθη και τα έθιμα.
 2. H υλοποίηση του είναι  αποτέλεσμα  της σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας  και ειδικότερα με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάνει πράξη την σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.
 3. Στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία.
 4. Θα αποτελέσει το πρώτο μουσικό τουριστικό προορισμό επιστημονικών προδιαγραφών στη Ελλάδα.
 5. Αποτελεί ένα κομβικό έργο για την  ενδοχώρα ,την ανάπτυξη της υπαίθρου και θα δημτουργήσει σαν πρότυπο μοντέλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης που έχει σαν βάση το πολιτισμό  και διαχέεται σε άλλους τομείς κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως στη εκπαίδευση, στη  αγροτική οικονομία, στο τουρισμό, στην απασχόληση.

Οι στόχοι του έργου μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ανάδειξης της μουσικής παράδοσης του τόπου και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ξεχωριστών μουσικών, είτε βρίσκονται ακόμα εν ζωή είτε όχι, καθώς και μέσω της σημασίας της μουσικής παράδοσης, του χορού και των παραδοσιακών χορευτικών πρακτικών.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Θεοί» της αρχαίας Απτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Τα δύο αγαλματίδια, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στον τόπο τους, θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
Οι «Θεοί» της αρχαίας Απτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Χανιά
Για 13η χρονιά διοργανώνεται στα Χανιά το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Το φεστιβάλ...
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας