Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: «Να παραχωρηθεί στον Δήμο το πρώην Πολεμικό Μουσείο»
Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Χανιά: «Να παραχωρηθεί στον Δήμο το πρώην Πολεμικό Μουσείο»

  • A-
  • A+

Την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του κτιρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου, για την αποκατάστασή του, εισηγείται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Χανίων. Όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Βάμβουκας, ο Δήμος είναι ο μόνος φορέας ο οποίος χρειάζεται αυτό το κτήριο, είναι σε θέση να το αποκαταστήσει, σχεδιασμένο για τις ανάγκες του.

Ο δήμαρχος Χανίων τονίζει ότι ο Δήμος Χανίων θα ζητήσει άμεσα την παραχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση της κυριότητας της έκτασης των 2.646 τ.μ. μετά του κτιρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου, με σκοπό την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Αναλυτικά η εισήγηση του δημάρχου Χανίων:

Η  πυρκαγιά της 22-7-2018 στο πρώην Πολεμικό Μουσείο, κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά ένα εμβληματικό κτήριο, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα του 1884 στο κέντρο της πόλης μας.
Το κτήριο αυτό βρίσκεται δίπλα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ιδιοκτησίας του Δήμου, το οποίο είχε παραχωρηθεί το 1983, έχοντας όμως εξαιρεθεί το κτήριο αυτό που αποτελούσε τμήμα του “Στρατοπέδου Ζομπανάκη”. Βρίσκεται επίσης πλησίον  του κτηρίου της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης επί της οδού Τζανακάκη και του Δημοτικού Κήπου. 

Επί πλέον το κτήριο αυτό εντάσσεται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, για την αναζωογόνηση του νεότερου τμήματος του κέντρου της πόλης των Χανίων.

Όπως αποδείχτηκε με την πρόσφατη πυρκαγιά, ένα κτήριο που είχε υπό την εποπτεία του το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρέμενε εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο για περισσότερο από 7 χρόνια, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του. 

Ο Δήμος Χανίων είναι ο μόνος δημόσιος φορέας των Χανίων ο οποίος χρειάζεται πραγματικά αυτό το κτήριο, είναι σε  θέση να το αποκαταστήσει σχεδιασμένο για τις ανάγκες του, να το συντηρεί και να το αναδείξει δίνοντάς του ζωή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των Δημοτών του.

Πολύ πρόσφατα ανακαλύψαμε δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα του 1952 όπου εκφράζεται από τον τότε Δήμαρχο Νικόλαο Σκουλά, το αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση του εν λόγω κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων μαζί με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το οποίο αποδεικνύει πόσο παλιό είναι αυτό το δίκαιο αίτημα του Δήμου Χανίων.

Αυτή την στιγμή το Δημαρχείο Χανίων στεγάζεται σε ένα κτήριο παντελώς ανεπαρκές και  ακατάλληλο, που δεν ταιριάζει αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη των Χανίων και αποτελεί καθολικό αίτημα των Δημοτών η εξεύρεση άλλου χώρου, κάτι που έχει εκφραστεί και κατά το παρελθόν και θυμίζω την πρόταση για μεταφορά του Δημαρχείου στο  κτήριο του πρώτου Γυμνασίου. 

Το κτήριο του πρώην Πολεμικού Μουσείου αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α' όροφο και δώμα, συνολικού εμβαδού 3.366 τ.μ. περίπου, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για να φιλοξενήσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων που στεγάζονται μέσα στην πόλη. 

Η ιδέα να περιέλθει στον Δήμο το ακίνητο για να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων δημιουργήθηκε το 2015, τις ημέρες που το Πολεμικό Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματα του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Έτσι, ο δήμαρχος Χανίων με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο στις 10-8-2016 ζήτησε για πρώτη φορά επίσημα την παραχώρηση της έκτασης 2.646 τ.μ. μετά του κτιρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου από το «Στρατόπεδο Ζομπανάκη» με σκοπό την σωτηρία του σεισμόπληκτου ιστορικού κτηρίου και την αξιοποίησή του, με την μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά ενεργειών για την  διεκδίκηση αυτή όπως: 

  • Επιστολή του Δημάρχου  προς τον  αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη στις 7-12-2016.
  • Υπενθύμιση του αιτήματος στους 4 βουλευτές του Ν. Χανίων, με την ευκαιρία της συνάντησης του Δημάρχου με τους βουλευτές στο Δημαρχείο Χανίων στις 17-8-2017.
  • Νέα επιστολή προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 14-9-2017, στα πλαίσια της πρότασης ανταλλαγής ακινήτου του Δήμου, με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το κτήριο του  Πολεμικού Μουσείου από κοινού.
  • Επανάληψη  του αιτήματος  στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή  στο Υπουργείο στις 9-2-2018, όταν έκλεισε η πολιτική συμφωνία για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
  • Πρόσφατη αναφορά της διεκδίκησης από τον Δήμαρχο στις 16-7-2018, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου Χανίων.
  • Αναφορά στην εισήγηση του Δημάρχου για τις χρήσεις του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου κατά τη συνεδρίασή του Δ.Σ. στις 18/7/2018, ως την επόμενη σημαντική διεκδίκηση ακινήτου του Δήμου μας ως εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο μας, θα ξεκινήσει μία νέα διεκδίκηση την οποία ήδη πριν δύο χρόνια έθεσα επίσημα εγγράφως,  στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του διατηρητέου σεισμόπληκτου κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων (πρώην Πολεμικού Μουσείου), για να αποτελέσει το μελλοντικό Δημαρχείο, αντάξιο του Δήμου μας».

Αυτό δε το αίτημα μετά την πρόσφατη καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο Χανίων για να αρχίσει η διαδικασία σωτηρίας και αποκατάστασής του.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί το ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτίριο της πόλης μας και σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη από το Δήμο Χανίων ανακατασκευή-ανάδειξη του όμορου Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας ιδιοκτησίας του Δήμου, θα αποτελέσουν και θα καταστούν από κοινού ορόσημο για την πόλη μας. Αυτός θεωρούμε ότι είναι και ο μοναδικός εφικτός τρόπος, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, για να διασωθεί και να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό κτίριο των Χανίων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς θεωρούμε ότι το κόστος αποκατάστασης του, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, είναι δυσβάσταχτο για το Πολεμικό Μουσείο το οποίο καταλάμβανε μόνο μικρό τμήμα του κτιρίου.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων θα αναλάβει  την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Είναι δε, σημαντική η κυβερνητική εξαγγελία δια μέσου  του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη για την δέσμευση των 6 εκ. ευρώ προς αποκατάσταση του πληγέντος κτηρίου, αλλά για να αξιοποιηθεί χρειάζεται ούτως ή άλλως ο καθορισμός της χρήσης, που πρέπει να είναι αυτή του Δημαρχείου Χανίων. 

Όπως και κατά το παρελθόν εκφράζω την βεβαιότητα ότι εκεί θα γίνει το νέο Δημαρχείο Χανίων, αντάξιο της πόλης και του Δήμου μας και ζητάμε τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού, την  συμπαράσταση των βουλευτών του Νομού, του συνόλου του πολιτικού κόσμου των Χανίων, σύσσωμου  του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, των φορέων, των ΜΜΕ και πρώτα απ' όλους των πολιτών των Χανίων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω εισηγούμαι προς το σώμα:

  1. Ο Δήμος Χανίων να ζητήσει άμεσα την παραχώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση της κυριότητας της έκτασης των 2.646 τ.μ. μετά του κτιρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου από το «Στρατόπεδο Ζομπανάκη»  (Ιταλικοί Στρατώνες), με σκοπό την αποκατάστασή του κτιρίου και την μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων. Για την επίτευξη του στόχου, να ζητήσει την συνεργασία και την συμπαράσταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις συνεργασίας  και  όσων από τους κρατικούς φορείς εμφανίζονται να έχουν έννομο συμφέρον ή να εμπλέκονται στο εν λόγω ακίνητο. 
  2. Να ανατεθεί στο Δήμαρχο Χανίων, στα όργανα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να πράξουν πάντα τα δέοντα, ώστε το εν λόγω ακίνητο να περιέλθει το συντομότερο δυνατόν στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Θεοί» της αρχαίας Απτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Τα δύο αγαλματίδια, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στον τόπο τους, θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
Οι «Θεοί» της αρχαίας Απτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Κατεδαφίσεις κτιρίων για την ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων επί της οδού Σήφακα στην περιοχή Μαχαιράδικα στα Χανιά, με στόχο την ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους. Πρόκειται για επτά κτίρια τα οποία άνηκαν σε ιδιώτες ενώ...
Χανιά: Κατεδαφίσεις κτιρίων για την ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο
Η μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στο χωριό Λουσακιές Κισάμου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Η πρόταση για δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης θα συνθέσει ένα πρωτοποριακό,...
Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβιώνουν τα... πέτρινα χρόνια του Φρουρίου Ιτζεδίν
Πρωτοβουλία για τη διάσωση και την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου αλλά και του ιστορικού χώρου του φρουρίου του Ιτζεδίν στα Χανιά, αναλαμβάνουν οι απόγονοι των πολιτικών κρατούμενων των Φυλακών Καλαμίου....
Αναβιώνουν τα... πέτρινα χρόνια του Φρουρίου Ιτζεδίν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εστία πολιτισμού και δράσεων το ιστορικό Μετόχι Ησυχάκη
Σε κέντρο πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, με δυνατότητα φιλοξενίας και κοινωνικών δομών, θα μετατραπεί το Μετόχι Ησυχάκη το οποίο βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά Χανίων....
Εστία πολιτισμού και δράσεων το ιστορικό Μετόχι Ησυχάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας