Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοκληρώθηκε η όπερα "Μίνως" στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Ανησυχητικά τα ευρήματα παγκόσμιας επιστημονικής μελέτης

Ολοκληρώθηκε η όπερα "Μίνως" στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

  • A-
  • A+

Σήμερα Πέμπτη παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το έργο της Μαριέλλης Σφακιανάκη «Μίνως», μια όπερα ντοκουμέντο για τη ζωή του Μίνωα Καλοκαιρινού και τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο ανάκτορο της Κνωσού. Την Παρασκευή η παράσταση θα επαναληφθεί στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο με ελεύθερη είσοδο.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρόβα τζενεράλε απ' όπου η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε φωτογραφικό υλικό

Η εκδήλωση αποτελεί μία συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

  • Ερμηνευτές όπερας: Βικτωρία Μανωλίδου -σοπράνο, Σοφία Καπετανάκου -μέτζο σοπράνο, Γιάννης Κάβουρας -τενόρος, Πέτρος Σαλάτας -βαρύτονος
  • Ηθοποιοί: Στέλιος Κτενιαδάκης, Παναγιώτης Γεωργαντής, Δημήτρης Βάτσος, Βαγγέλης Μαστρογιαννάκης, Τάσος Καϊσαρλής, Χρόνης Σαπουντζάκης, Δομήνικος Ταβερναράκης.
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης, Ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη
  • Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης
  • Μουσική Διεύθυνση: Ζωή Ζενιώδη

Όσον αφορά τη δεύτερη συναυλία στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», σε περίπτωση πρόβλεψης βροχόπτωσης η συναυλία θα δοθεί στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Σχετικά με το έργο: 

Όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή της η Μαριέλλη Σφακιανάκη, δισέγγονη του Μίνωα Καλοκαιρινού, πρόκειται για την ιστορία του προπάππου της, που πρώτος ανακάλυψε και έσκαψε στην Κνωσό.

Επηρεάστηκε από το όνομά του και από παιδί έψαχνε να μάθει ποιος ήταν ο συνονόματός του, ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης.

Τον παρέσυρε ο Όμηρος, τον οποίο είχε μελετήσει πολύ, πιστεύοντας ότι αυτά τα οποία διάβαζε ήταν αλήθεια. Γιατί δεν παίρνεις τέτοια απόφαση (σσ. να προχωρήσεις σε ανασκαφή), αν δεν σε έχουν επηρεάσει οι καταστάσεις. 

Σκεφτείτε ότι όλα τα έκανε με δικά του έξοδα, ήταν εντελώς δική του απόφαση. 

Έτσι κι εγώ αρχίζω ονειρικά το έργο που αφορά τη ζωή του, σαν αρχαία τραγωδία, που τον παρασύρει. Γιατί όταν μου μπήκε η ιδέα να κάνω γνωστή την ιστορία του, ως μουσικός μόνο όπερα μπορούσα να γράψω, την οποία ονόμασα «Μίνως» γιατί ένας Μίνως φέρνει στο φως τον Μίνωα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη και ο προϊστάμενος της ΕΡΤ Ηρακλείου Κώστας Βασιλάκης, αναφέρθηκαν στην εκδήλωση:

Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης:

«Μια εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και αναπτυξιακούς-τουριστικούς. Η συναυλία θα προβάλλει το σημαντικότερο μνημείο της Κρήτης σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, μέσω της ΕΡΤ που θα δώσει την εικόνα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια τεχνική δυσκολία, είναι μικρός ο αριθμός που θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσα από το μνημείο της Κνωσού. Η εκδήλωση γίνεται για αυτόν που ανακάλυψε πρώτος το μνημείο, για αυτόν που έκανε την πρώτη ανασκαφή, και αποκαθίσταται η πραγματικότητα και η ιστορία ενώ προβάλλεται δυναμικά για άλλη μια φορά ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Φροντίσαμε να έχουμε μια δεύτερη εκδήλωση την Παρασκευή στο «Νίκος Καζαντζάκης» και σε περίπτωση βροχόπτωσης η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια».

Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη:

«Όπως γνωρίζετε το ανάκτορο της Κνωσού δεν χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω της ιδιαίτερης φύσης του. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με την παγκόσμια πρώτη μιας όπερας που είναι αφιερωμένη σε ένα συμπατριώτη μας Ηρακλειώτη ο οποίος υπήρξε ουσιαστικά η αφορμή για τον εντοπισμό του ίδιου του Ανακτόρου. Η Εφορεία θεώρησε ως ηθική της υποχρέωση να αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας να διοργανωθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση της όπερας μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτόν τον άνθρωπο που υπήρξε η αφορμή για να εντοπιστεί το Ανάκτορο και εν συνεχεία να παρακινηθούν οι αρχαιολόγοι και ο Άρθουρ Έβανς και να αφιερωθούν στην αποκάλυψη του. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι με προσκλήσεις, γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι 250 προσκλήσεις μπορούν να δοθούν αυστηρά και επομένως δεν θα έχουμε την δυνατότητα να είναι ανοικτή η είσοδος για το κοινό. Η Περιφέρεια Κρήτης ωστόσο φρόντισε να επαναληφθεί η συναυλία για τους πολίτες της Κρήτης την επόμενη ημέρα (Παρασκευή) στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με ελεύθερη είσοδο. Ευχαριστούμε και την ΕΡΤ που θα μεταδώσει «ζωντανά» την εκδήλωση από το Μινωικό Ανάκτορο».

Προϊστάμενος της ΕΡΤ Ηρακλείου Κώστας Βασιλάκης:

 «Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα αποδώσουν την όπερα, έχουμε την σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την κα. Συθιακάκη. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και το αποτέλεσμα της εκδήλωσης στο Μινωικό Ανάκτορο θα είναι εξαιρετικό. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ 2  και παράλληλα η EBU έχει ζητήσει τη συναυλία και στιγμιότυπα προκειμένου να μεταδοθούν στα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης».

Αύριο στην Κνωσό η όπερα ντοκουμέντο για τον Μίνωα Καλοκαιρινό

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό
Πρόταση να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος το παλιό καταφύγιο-αποθήκη υλικού του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό, καταθέτει η...
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκρίθηκε η ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου Πανασού
Την ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου, το οποίο βρίσκεται στη θέση Αγία Παρασκευή, εντός του οικισμού Πανασού, στη δημοτική ενότητα Ρούβα,...
Εγκρίθηκε η ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου Πανασού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Υπεγράφη η σύμβαση συντήρησης των Ενετικών Τειχών
Υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης η σύμβαση του έργου για την συντήρηση των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου και περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και...
Ηράκλειο: Υπεγράφη η σύμβαση συντήρησης των Ενετικών Τειχών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του ο Κουμπές στο Ηράκλειο
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης του ιστορικού καφενείου του Κουμπέ στο Ηράκλειο, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά .Η απόφαση...
Ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του ο Κουμπές στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προετοιμάζεται ο φάκελος των Μινωικών Ανακτόρων για την UNESCΟ
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση της μελέτης για τα Μινωικά Ανάκτορα, προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος για ένταξη των συγκεκριμένων μνημείων...
Προετοιμάζεται ο φάκελος των Μινωικών Ανακτόρων για την UNESCΟ