Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφοδρή κριτική στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Από τη φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης «Γουρούνι στο σακί»

Σφοδρή κριτική στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

  • A-
  • A+

Αντικείμενο σφοδρής κριτικής έγινε στα Χανιά το παραγόμενο έργο και το καθεστώς λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης ειδικά για τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης αλλά και των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό. Κριτική και προσωπικά στον καλλιτεχνικό του διευθυντή ασκεί η δημοτική παράταξη «Πρώτα ο Άνθρωπος».

Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως φέτος ανέβηκε παράσταση που υπερβαίνει κατά πολύ τον οικονομικό προϋπολογισμό του θεάτρου, πως έγιναν άσκοπα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και πως οφείλονται εκατοντάδες υπερωρίες στους εργαζόμενους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκση «Πρώτα ο Άνθρωπος» αναφέρεται:  

Ως δημοτική κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος» θεωρoύμε απαραίτητη τη δημόσια τοποθέτησή μας στο ζήτημα του τρόπου διαχείρισης των θεατρικών δρωμένων της πόλης μας από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ). Το, κατά τη γνώμη μας, σοβαρό έλλειμμα δημόσιας κριτικής αλλά και διαφάνειας ως προς την επιλογή, διαχείριση και ευρύτερη φιλοσοφία του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου μάς δίνει το δικαίωμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας ως συλλογικότητα με δυναμική και υπεύθυνη παρουσία στα δρώμενα της πόλης μας, χωρίς διάθεση ισοπέδωσης ή διαστρέβλωσης των πραγμάτων.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., αξιοποιώντας την εμπειρία και των άλλων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας (13 στο σύνολο) και τηρώντας τους βασικούς σκοπούς της προγραμματικής του σύμβασης, είναι απαραίτητο να τολμήσει να δοκιμάσει νέες πιο σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας στην Κρήτη, αναδεικνύοντας φρέσκια και ανανεωμένη ματιά στη θεατρική τέχνη. Να αξιοποιήσει νέους ή και μεγαλύτερους συμπολίτες μας  με αξιόλογες θεατρικές σπουδές που ζουν στη Κρήτη. Να επιδιώξει τη συνεργασία, τη στήριξη και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του νησιού, σεβόμενο τον αυτόνομο χαρακτήρα τους. Έχουμε λοιπόν, διαφορετική άποψη τόσο – κυρίως – ως προς την ευρύτερη φιλοσοφία ενός θεατρικού οργανισμού που δημιουργήθηκε για να φέρει πιο κοντά στη θεατρική τέχνη τους πολίτες της Κρήτης, όσο ως προς την απόφαση που αφορά την τρέχουσα δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

Οι παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. οφείλουν να εναρμονίζονται στις ρεαλιστικές δυνατότητές του όσον αφορά το προσωπικό, τις υποδομές που διαθέτει, τα οικονομικά του δεδομένα και τους στόχους του Η ετήσια επιχορήγηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ανέρχεται για φέτος στις 314.000 ευρώ, από τις οποίες, κατά δήλωση του προέδρου του, οι 210.000 αποτελούν τα ανελαστικά έξοδα και έως 65.000 θα δοθούν για θεατρικές παραγωγές. Με μεγάλη μας έκπληξη, λοιπόν, είδαμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. να κάνει δεκτή την πρόταση του ειδικού καλλιτεχνικού συμβούλου κ. Μιχάλη Αεράκη για ανέβασμα παράστασης προϋπολογισμού γύρω στις 320.000 ευρώ περίπου, ποσό που υπερβαίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του θεάτρου. Με τη συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ πιθανό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. να έχει ζημία γύρω στις 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν θα γίνουν άλλες παραγωγές μέχρι το τέλος του έτους ή οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι, όπως έγινε παλαιότερα!

Το φετινό καλοκαίρι, στη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. έδωσε 14 παραστάσεις στην Κρήτη και 35 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τη στιγμή που στην προγραμματική σύμβαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ως σκοπός του δηλώνεται η θεατρική αποκέντρωση και η ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη. Τη στιγμή που ο Δήμος Χανίων δίνει 123.000 επιχορήγηση η οποία οφείλει να είναι ανταποδοτική για τους δημότες που πληρώνουν -ποιο άραγε το ανταποδοτικό όφελος από τις παραστάσεις στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη; Τη στιγμή που κανένα από τα υπόλοιπα 13 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν κάνει παραστάσιες εκτός έδρας.

Τη στιγμη που οι υποδομές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. σε προσωπικό και σε εξοπλισμό καθιστούν υπερβολική και έξω από τις αντικειμενικές δυνατότητές του τη λογική παραστάσεων από την Κρήτη στην Αθήνα, την Καλαμάτα, την Ηπειρο και την Καβάλα μέχρι και την Κομοτηνή! (Περίπου 7.000 χιλιόμετρα διένυσαν σε 40 ημέρες το περσινό καλοκαίρι). Συγκεκριμένα, όλα αυτά έγιναν με 4 άτομα προσωπικό (φέτος προσέλαβαν 2 επιπλέον για τις ανάγκες της παράστασης). Αυτοί οι εργαζόμενοι γίνονται οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, κόβουν εισιτήρια, στήνουν και ξεστήνουν τα σκηνικά, κάνουν ταμείο, μεταμορφώνονται σε χαμογελαστούς ταξιθέτες, κλείνουν ξενοδοχεία, είναι σε καθημερινή βάση στο δρόμο για την επόμενη παράσταση. Κάθε καλοκαίρι μετρούν πάνω από 500 ώρες υπερωρίας ο καθένας, τις οποίες δεν πληρώνονται και τα χρήματα αυτά καλύπτουν ανάγκες της παραγωγής. Το επιχείρημα του εργοδότη τους είναι ένα: Βάλτε πλάτη, γιατί αλλιώς το θέατρο θα κλείσει και θα είστε άνεργοι. Επιπλέον, στηρίζουν παραγωγές για τις οποίες δεν εκφράζουν άποψη εφόσον δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.

Χωρίς να μηδενίζουμε το έργο του, θεωρούμε ότι βασική ευθύνη για τη λογική του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. έχει ο επί δεκαεπτά συναπτά έτη (ίσως αυτό να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία) καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχάλης Αεράκης, που με τη στήριξη και πλήρη αποδοχή του Δ.Σ. υιοθέτησαν τις παραπάνω λογικές. Η σύμβασή του ανανεώθηκε προεκλογικά τον Απρίλιο του 2014, οπότε με συνοπτικές διαδικασίες επανεκλέχθηκε, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του μετά από αξιολόγηση για δύο ακόμα χρόνια. Τον Απρίλη του 2015 και του 2016, που έληγε η θητεία του, δεν προκηρύχθηκε η θέση, αλλά ανανεώθηκε η σύμβασή του για ένα επιπλέον χρόνο χωρίς να προηγηθεί καμία αξιολόγηση. Επειδή τον Μάιο του 2017 ανεστάλησαν από το αρμόδιο υπουργείο οι προκηρύξεις καλλιτεχνικών διευθυντών στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ανά τη χώρα, τον προσέλαβαν αναγκαστικά στη θέση ειδικού συμβούλου με τον ίδιο μισθό, παρατείνοντας περαιτέρω την παρουσία του για να στηρίξει τη παραγωγή που ο ίδιος είχε επιλέξει.

Τι προτείνουμε άμεσα:

* Άμεση προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο να αξιολογηθούν τα προσόντα των υποψηφίων (η ειδική συνεργασία με τον κ. Αεράκη λήγει στο τέλος του Σεπτέμβρη.)

Στην όλη διαδικασία να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως υπάρχει ήδη έγκριση για πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή με μονοετή σύμβαση έργου, συνεπώς μπορεί να γίνει άμεσα η πρόσληψη του, με προοπτική να αλλάξει ο κανονισμός και να γίνει τριετής ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός με ορίζοντα τριετίας. Αν το Δ.Σ. επιμείνει να προκηρύξει τώρα σύμβαση έργου τριετούς διάρκειας, τότε λόγω γραφειοκρατίας θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι την έγκριση, οπότε προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει και θα καταλήξουμε πάλι δια της πλαγίας οδού να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση.

* Οργάνωση μικρών θεατρικών παραγωγών με περιοδείες σε όλο το νησί, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα,  με προοπτική λίγων παραστάσεων εκτός Κρήτης και με συμμετοχή σε φεστιβάλ όταν προκύπτει τέτοια δυνατότητα.

* Να μην είναι κύρια προτεραιότητα  η μετάκληση θεατρικών ομάδων ή ηθοποιών από την Αθήνα, αλλά ο προσανατολισμός σε παραγωγές που να στηρίζονται στους επαγγελματίες, νέους και παλιούς, που ζουν στη Κρήτη.

* Συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέο Δ.Σ. στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Πρόεδρος η Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη
Σκοπός, σύμφωνα με το νέο ΔΣ, είναι η συνέχιση παραγωγής ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων, η πολιτιστική αποκέντρωση, η ανάδειξη του Κρητικού καλλιτεχνικού δυναμικού και η στήριξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Νέο Δ.Σ. στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Πρόεδρος η Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ η Ευτυχία Θεοδώρου
Νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια θα είναι για την επόμενη τριετία, η σκηνοθέτις Ευτυχία Θεοδώρου. Η Ευτυχία Θεοδώρου επιλέχθηκε ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους.
Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ η Ευτυχία Θεοδώρου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε δίνη καταγγελιών το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Για «σουλτανισμό» κατηγορεί τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το μέλος του ΔΣ του Θεάτρου και δημοτικός σύμβουλος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης, με αφορμή τις μονομερείς, όπως αναφέρει, αποφάσεις του προέδρου για...
Σε δίνη καταγγελιών το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το παλιό Τελωνείο Χανίων γίνεται... θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», διοργανώνει ο Δήμος Χανίων το Σάββατο 21 Οκτωβρίου. Στην τελετή θα παραβρεθεί ο μουσικοσυνθέτης & επίτιμος δημότης Χανίων...
Το παλιό Τελωνείο Χανίων γίνεται... θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι τέχνες συναντούν τους δημιουργούς
Σάρκα και οστά παίρνει για τέσσερις μέρες στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, κοντά στη Σούδα, ένα μοναδικό εγχείρημα συμβίωσης και δημιουργίας· από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, συγκεντρώνονται...
Οι τέχνες συναντούν τους δημιουργούς
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θαύμα του θεάτρου
«Στη ζωή, τελικά, αξία έχουν όλα εκείνα που νομίζεις ότι δεν μπορείς να καταφέρεις» σχολιάζει η Μαντώ στο έντυπο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης. Η ίδια η Μαντώ ποτέ της δεν φαντάστηκε πως θα κατάφερνε μια...
Το θαύμα του θεάτρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας