Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημήτρης Σγουρός: «Στο μαρμαρένιο αλώνι του Μέρωνα»

Ο λυράρης και δάσκαλος της κρητικής μουσικής Δημήτρης Σγουρός

Δημήτρης Σγουρός: «Στο μαρμαρένιο αλώνι του Μέρωνα»

  • A-
  • A+

Ο λυράρης και δάσκαλος της κρητικής μουσικής Δημήτρης Σγουρός, με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου Μουσικού Διδασκαλείου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέρωνα, μιλά για τους στόχους και τη φιλοσοφία των μαθημάτων που πραγματοποιούνται στο χωριό, για 7η συνεχή χρονιά.

Το Μουσικό Διδασκαλείο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Φέτος είναι η 7 η χρονιά που λειτουργεί το Μουσικό Διδασκαλείο στον Μέρωνα. Εκτός από τον Δημήτρη Σγουρό (λύρα) θα διδάξουν ο Δημήτρης Σιδερής (λαούτο), ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πνευστά), ο Στρατής Σκαράκης (βιολί) ενώ στο χοροδιδασκαλείο του Μέρωνα θα διδάξουν οι χορευτές Νίκος Γιακουμάκης από την Κίσσαμο και Κατερίνα Βαγγέλα από την Ιεράπετρα.

Όλοι τους ετοιμάζονται να μεταδώσουν στους μαθητές του διδασκαλείου τη δική τους οπτική για την κρητική δημοτική μουσική. Με την παρουσία και την προσφορά τους δίνουν τα σωστά πατήματα σε νέους κυρίως μουσικούς και εραστές της κρητικής παράδοσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο Δημήτρης Σγουρός: «Είναι μια διαδικασία που δίνει πρώτα σε μένα γιατί για να πας εκεί να διδάξεις πρέπει να προετοιμαστείς κάπως, είναι ευθύνη αυτό το πράγμα. Και μέσα στην παλαίστρα αυτή, σε αυτό το μαρμαρένιο αλώνι, μαζί με τους μαθητές παλεύουμε και δίνουμε και παίρνουμε πολλά όλοι μας».

Μιλώντας για το ζητούμενο από τα μαθήματα στον Μέρωνα ο Δημήτρης Σγουρός λέει:

«Αυτά τα παιδιά έρχονται να δούνε αυτή την ομορφιά που έχω δει κι εγώ, να δούνε την αισθητική που έχει η μουσική μας ή που πρέπει να έχει. Γιατί η μουσική μας, γενικά η παραδοσιακή έκφραση, των ανθρώπων δηλαδή της υπαίθρου, είναι υψηλού επιπέδου, υψηλής αισθητικής όταν είναι γνήσια και αληθινή. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Μακάρι να μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας τέτοια ερεθίσματα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει λίγο μόδα η κρητική μουσική, αλλά ελπίζουμε ότι εμείς εκεί θα τους δώσουμε να καταλάβουν την ουσία. Προσπαθούμε να δώσουμε αν γίνεται και στους μαθητές αυτή τη διάσταση και της έρευνας και της αγάπης, του ψαξίματος προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί έτσι κι αλλιώς είναι ένα ψάξιμο, κι εμείς ψάχνουμε, κι εμείς αναζητούμε, δεν τελειώνει ποτέ. Και προσπαθούμε να μαθαίνουμε, να γινόμαστε καλύτεροι».

Αναφερόμενος στο σήμερα της κρητικής μουσικής ο ίδιος τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης προσωπικού ύφους και ήχου από κάθε μουσικό:

«Βλέπω σήμερα και ο ένας μιμείται τον άλλο. Πρέπει να υπάρχει το προσωπικό στοιχείο, για να φτάσεις σε αυτό θέλει δουλειά όμως. Ο δρόμος ο δικός μας είναι πιο δύσκολος γιατί δεν κοιτάζουμε το κέρδος το εμπορικό. Αν το κοιτάζεις αυτό δεν κάνεις έκφραση, δεν κάνεις μουσική, κάνεις εμπόριο. Πολύ εμπόριο γίνεται στις μέρες μας, αυτό κυριαρχεί.

Όταν όμως τραγουδούσανε πιο παλιά στην παρέα, όπως και οι πρωτομάστορες με όσα έχουν αφήσει στις ηχογραφήσεις τους, αυτό ήταν προέκταση της παρέας, έτσι εκφραζότανε. Δεν κάνανε εμπόριο, ήταν έκφραση της ψυχής τους. Γι’ αυτό μείνανε οι μουσικές τους. Από όλα αυτά σήμερα που είναι εμπόριο δεν ξέρω αν θα μείνει τίποτα στο τέλος».

Ερωτώμενος για τη δική του μουσική πορεία και τις μελέτες του στην κρητική μουσική ο Δημήτρης Σγουρός λέει:

«Καταρχήν εγώ είμαι ένας Κριτσώτης. Γεννήθηκα στην Κριτσά, ανατολική Κρήτη, είμαι δάσκαλος, κάνω μάθημα στα παιδιά στο σχολειό. Από μικρός αγάπησα πολύ την κρητική μουσική, από 12 χρονών άρχισα να παίζω λύρα και γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό που εκφράζει εμένα είναι το πιο παλαιϊνό στυλ. Εκεί προσανατολίστηκα, εκεί επέμεινα. Μου άρεσε να ψάχνω, να βρίσκω πράγματα, να ρωτάω, να ακούω διάφορες μελωδιούλες, κοντυλιδάκια, τραγουδάκια, ό,τι μπορούσα να βρω. Μου άρεσε πολύ αυτό και το έκανα.

Έτσι ανασύραμε παλιούς χορούς, όπως είναι ο Πρινιανός, ο Ζερβόδεξος, ο Αγκαλιαστός, τραγουδάκια όπως του Κλήδωνα. Ταυτόχρονα όμως το γλέντι. Δεν είμαι δηλαδή ένας λόγιος, όπως ίσως μου αποδίδουν πολλοί. Είμαι βγαλμένος μέσα από την παρέα κι από την καντάδα, μέσα από το γλέντι. Και όταν παίζουμε σε μια παρέα, είτε είναι παρέα είτε είναι γλέντι το ευχαριστιέμαι πάρα πολύ, δίνω ό,τι έχω να δώσω, ό,τι μπορώ αλλά και παίρνω ταυτόχρονα και μου αρέσει πολύ αυτό.

Έτσι και στο Μέρωνα, στο τέλος των μαθημάτων έχουμε πάντα το γλέντι. Το γλέντι είναι το αποκορύφωμα. Κι εκεί απάνω θα δείξει και ο δάσκαλος πώς παλεύει και πώς γλεντίζει και τι στάση τηρεί».

  

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Jazz στην Τύλισσο στη μνήμη των θυμάτων από τροχαία
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ένα ταξίδι με τζαζ μουσική θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου, την Κυριακή 26 Αυγούστου. Μια σύμπραξη ορισμένων από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της τζαζ στη χώρα...
Jazz στην Τύλισσο στη μνήμη των θυμάτων από τροχαία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Τέχνη Καθ' οδόν 2020»
Την έναρξη υποβολής προτάσεων από καλλιτεχνικά σχήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην φετινή διοργάνωση του «Τέχνη Καθ' Οδόν», ανακοίνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου...
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Τέχνη Καθ' οδόν 2020»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Jazz in Progress»: Επταήμερο φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Με τζαζ μελωδίες και κορυφαίους μουσικούς και ερμηνευτές, θα γεμίσει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου Φεστιβάλ «Jazz in Progress –...
«Jazz in Progress»: Επταήμερο φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»
Το 4ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου έρχεται στην πόλη του Ηρακλείου για να την μετατρέψει, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγάλη σκηνή τέχνης και πολιτισμού.
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου το φεστιβάλ «Αθέατη Πόλη»
Το 5ο Φεστιβάλ για το δημόσιο χώρο «Αθέατη Πόλη 2019», θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου από την Παρασκευή 13 μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.
Στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου το φεστιβάλ «Αθέατη Πόλη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας