• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.2°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  69%

Το κρυφό μουσικό σχολειό του Μέρωνα

 • A-
 • A+

Ενα «κρυφό σχολειό» της κρητικής μουσικής ανοίγει τις πύλες του για έβδομη χρονιά στο κατάφυτο χωριό του Μέρωνα στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Το «7ο Μουσικό Διδασκαλείο» ξεκίνησε ήδη τις... εγγραφές και απευθύνεται σε εραστές της κρητικής δημοτικής μουσικής, σε παίκτες παραδοσιακών οργάνων, έμπειρους ή και αρχάριους, και σε λάτρεις των χορών του νησιού.

Σε διάστημα έξι ημερών, από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου, το χωριό θα κατακλυστεί από ήχους και χρώματα και καταξιωμένοι μουσικοί θα διδάξουν την τέχνη των λαϊκών οργάνων και των τοπικών χορών.

Τα μαθήματα γίνονται κάτω από τη στέγη του παλιού σχολείου αλλά και υπαίθρια, σε αυλές και πλατείες, κάτω από τα ψηλά δέντρα του χωριού.

Το μουσικό αυτό σχολειό παραμένει όσο μπορεί «κρυφό» από τους πειρασμούς της εμπορεύσιμης... «κρητικοσύνης», που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια τα αυτιά των ντόπιων και σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπεί το νησί στη δημόσια σφαίρα.

«Ο δικός μας ο δρόμος είναι πιο δύσκολος» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γνωστός λυράρης και δάσκαλος στο επάγγελμα, Δημήτρης Σγουρός.

«Το διδασκαλείο υλοποιείται από μια ομάδα ανθρώπων που είμαστε εραστές των παλαιών ήχων της Κρήτης, που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους μαθητές τη διάσταση της έρευνας. Γιατί κι εμείς συνεχίζουμε να ψάχνουμε, δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση του προσωπικού ήχου του κάθε μουσικού. Οχι να καταφέρει να μιμηθεί σωστά κάποιον άλλο και να γίνει καρμπόν-αντίγραφό του» λέει ο ίδιος.

«Το μουσικό διδασκαλείο σμιλεύεται από κοινού από τους δασκάλους και τους μαθητές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο μουσικός Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διδασκαλία των πνευστών (ασκομαντούρα, θιαμπόλι κτλ).

«Βιώνουμε ένα γενικότερο πλαίσιο γύρω από την κρητική μουσική και ο Μέρωνας είναι ένα ταιριαστό περιβάλλον γι' αυτό. Το μάθημα συνεχίζεται και στο καφενείο, σε ένα σημείο όπου συναντιέται μια παρέα και γίνεται μια ζύμωση εκεί ζωντανή.

»Είναι κάτι που με μια λέξη λέμε βιωματικό. Είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο μουσικά, στο ποιες νότες θα παίξουμε, αλλά γενικότερα. Από διαφημίσεις, από εξαναγκασμούς, από φανφάρες. Τα πράγματα έρχονται κάπως ομαλά, φυσικά» προσθέτει ο ίδιος.

Για τον ιδιαίτερο τρόπο που απαιτεί η προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού μιλούν οι δύο χοροδιδάσκαλοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια, εκπροσωπώντας τα δύο γεωγραφικά άκρα του νησιού.

«Δεν είναι τόσο τα βήματα του χορού που πρέπει να μάθεις όσο η σχέση και η επικοινωνία του μουσικού με τον χορευτή και αντίστροφα. Αυτό ζητούν κυρίως οι μαθητές στο διδασκαλείο» λέει ο Νίκος Γιακουμάκης από την Κίσσαμο Χανίων.

«Οι σχέσεις των ανθρώπων στην κρητική κοινωνία αλλά και τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου αποτυπώνονται κατά κόρον στους χορούς του νησιού» λέει η Κατερίνα Βαγγέλα από την Ιεράπετρα, προσθέτοντας πως κάποτε στην Κρήτη χορεύονταν έως και 20 χοροί και σήμερα, δυστυχώς, μόνο πέντε, κατάσταση που και η ίδια προσπαθεί να αναστρέψει ανασύροντας παλιά χορευτικά βήματα.

Και τοπικές γεύσεις

Στις παράλληλες δράσεις του Μουσικού Διδασκαλείου, η τοπική δημοτική μουσική συνδυάζεται με τα φαγητά και τις γεύσεις της καθημερινότητας που συνόδευαν τα γλέντια και τον χορό.

Την πρώτη μέρα (Κυριακή 6 Αυγούστου) οι δάσκαλοι και οι μαθητές συμμετέχουν στα «Χειρομυλογυρίσματα & Χοντρομαγερέματα» δοκιμάζοντας γεύσεις από τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής του Αμαρίου.

Την τελευταία μέρα (Παρασκευή 11 Αυγούστου) διοργανώνεται το καθιερωμένο γλέντι-ξεφάντωμα στο Παλιό Σχολειό με τους δασκάλους και τους μαθητές να συμπράττουν επί σκηνής.

Το πρόγραμμα

Στο φετινό Μουσικό Διδασκαλείο θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια λύρας, λαούτου, πνευστών και βιολιού, καθώς και εργαστήριο παραδοσιακών χορών. Αναλυτικά θα διδαχτούν:

Δημήτρης Σγουρός - κρητική λύρα. Μουσική της ανατολικής Κρήτης: κοντυλιές, σκοποί του Ερωτόκριτου, σκοποί της ρίμας (αφηγηματικά τραγούδια), πηδηχτός ανατολικής Κρήτης, παραλλαγή των βασικών μελωδικών μοτίβων (το εργαστήριο απευθύνεται σε λυράρηδες μετρίου επιπέδου και άνω).

Δημήτρης Σιδερής - κρητικό λαούτο. Τεχνικές συνοδείας και σόλο ερμηνείας, ο ρόλος του οργάνου και ο αυτοσχεδιασμός των παραλλαγών. Μουσική ομάδα κρητικού λαούτου (το εργαστήριο θα χωριστεί σε δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων).

Γιώργος Ζαχαριουδάκης - κρητικά πνευστά όργανα. Ερμηνεία κρητικής μουσικής και τεχνικές εκτέλεσης κρητικών πνευστών οργάνων (σφυροθιάμπολο, μαντούρα, διπλομαντούρα, ασκομαντούρα). Θέμα και παραλλαγές στην κρητική μουσική.

Στρατής Σκαράκης - κισσαμίτικο βιολί. Εισαγωγή στο κισσαμίτικο μουσικό ιδίωμα. Γνωριμία με το μουσικό έργο βιολιστών από τις αρχές του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Συρτά, Πεντοζάλι.

Πρακτική άσκηση: εκμάθηση μελωδιών, μουσικό ύφος έκφρασης, μετρική αγωγή σύνδεσης μουσικών - χορευτικών μέτρων (το εργαστήριο απευθύνεται σε βιολιστές, αλλά και σε όλα τα παραδοσιακά όργανα).

Νίκος Γιακουμάκης, Κατερίνα Βαγγέλα - κρητικοί χοροί. «Μη-ν-τη βαροπατείς τη γης», μέρος 2ο: χοροδιδασκαλείο πάνω στα ιδιώματα των άκρων της νήσου (Χανιά – Λασίθι), πέρασμα στην κεντρική Κρήτη. Διερεύνηση της επικοινωνίας μουσικού – χορευτή, με τους δασκάλους μουσικούς και χορευτές (το εργαστήριο θα χωριστεί σε δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων).

Το Μουσικό Διδασκαλείο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Διάρκεια από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου.

Πληροφορίες για τα μαθήματα, για δηλώσεις συμμετοχής, μετάβαση και διαμονή παρέχονται στο www.meronasmusic.com και στα τηλέφωνα: 6979.625318 και 6946.284785.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Ανώγεια, σταθμός για τις μουσικές του κόσμου το φετινό καλοκαίρι
Σταθμός για τους μουσικούς και τις μουσικές του κόσμου τα Ανώγεια, το φετινό καλοκαίρι από τον Ross Daly και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος.
Τα Ανώγεια, σταθμός για τις μουσικές του κόσμου το φετινό καλοκαίρι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο καταξιωμένος λαουτιέρης Γιάννης Μαρκογιαννάκης
Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο καταξιωμένος λαουτιέρης Γιάννης Μαρκογιαννάκης, γνωστός ως Μαρκόγιαννης. Ο Μαρκόγιαννης, άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Η εξόδιος...
Πέθανε ο καταξιωμένος λαουτιέρης Γιάννης Μαρκογιαννάκης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι τέχνες συναντούν τους δημιουργούς
Σάρκα και οστά παίρνει για τέσσερις μέρες στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, κοντά στη Σούδα, ένα μοναδικό εγχείρημα συμβίωσης και δημιουργίας· από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, συγκεντρώνονται...
Οι τέχνες συναντούν τους δημιουργούς
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σταματά το Houdetsi Festival. Δήλωση του Ross Daly στην «Εφ.Συν.»
Με σαφή αιχμή προς τους φορείς της Κρήτης οι διοργανωτές του Houdetsi Festival ανακοίνωσαν την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Εκδηλώσεις αυτής της μορφής θα ξαναγίνουν «μόνο στο πλαίσιο μιας σοβαρής...
Σταματά το Houdetsi Festival. Δήλωση του Ross Daly στην «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη από το Ηράκλειο σε όλη την Ευρώπη
Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες ξεχύνονται στον δημόσιο χώρο της πόλης του Ηρακλείου αναζητώντας τις «Ρίζες» που συνδέουν την Κρήτη με την Ευρώπη. 33 «κοινότητες» και μεμονωμένοι πολίτες δίνουν με...
Τέχνη από το Ηράκλειο σε όλη την Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Αγιοκυριακάτικες εκδηλώσεις επιστρέφουν στο Χώνος Μυλοποτάμου
Μετά από δύο καλοκαίρια «ηχηρής» απουσίας, το καθιερωμένο πλέον πολιτιστικό, αθλητικό και θρησκευτικό φεστιβάλ με επίκεντρο το γραφικό χωριό της ρεθυμνιώτικης ενδοχώρας επιστρέφει δριμύτερο και πολλά...
Οι Αγιοκυριακάτικες εκδηλώσεις επιστρέφουν στο Χώνος Μυλοποτάμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας