• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  4 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  3 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  5 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

Εκκλησίες Ελλάδας και Κρήτης: Αντικυβερνητική γραμμή με αμοιβαία οφέλη

 • A-
 • A+

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το μάθημα των θρησκευτικών και άλλα θέματα, φέρνει πιο κοντά τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης. Απόλυτη σύμπνοια απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των δύο αρχιεπισκόπων, Ιερώνυμου και Ειρηναίου και αντίστοιχων αντιπροσωπειών, την Τετάρτη, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Για συμπόρευση και συνεργασία, έκαναν λόγο οι δύο ιεράρχες που δήλωσαν απόλυτα σύμφωνοι σε ότι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση μετείχαν εκτός από τους δύο αρχιεπισκόπους τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και αντιπροσωπεία αρχιερέων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, με τους μητροπολίτες Γορτύνης, Μακάριο και Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμο.

Αμοιβαία οφέλη

Στη σκληρή στάση που κρατά ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και σε αντάλλαγμα να «λειαίνει» τις αιχμές που χωρίζουν τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης. Η συνάντηση των δύο προκαθημένων δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός αφού παραδοσιακά οι επαρχίες της Κρήτης, που βρίσκονται σε κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος εδώ και χρόνια θεωρεί «αγκάθι» το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης  ενώ το θέμα τέθηκε ανοιχτά και στην Ιερά Σύνοδο πριν από λίγους μήνες ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Τότε είχαν υπάρξει και ακραίες φωνές (Πειραώς Σεραφείμ) που ζήτησαν από τον αρχιεπίισκοπο Ιερώνυμο να μη μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο, θεωρώντας μεταξύ άλλων προσβολή τη διοργάνωσή της σε τόπο που ανήκει μεν στην ελληνική επικράτεια αλλά όχι στη δικαιοδοσία της ελλαδικής Εκκλησίας.  

Ωστόσο, ήδη από την Πανορθόδοξη είχαν υπάρξει σημάδια προσέγγισης των δύο Εκκλησιών μπροστά στον «εξωτερικό κίνδυνο» που δεν ήταν άλλος από τις προσπάθειες χωρισμού κράτους - εκκλησίας που, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, επικαλείται η κυβέρνηση της Αριστεράς. Το πρώτο δείγμα γραφής ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου με την επιστολή στήριξης ως προς τους χειρισμούς του στο μάθημα των Θρησκευτικών, που απέστειλε στον Ιερώνυμο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών την Τετάρτη αποτελεί συνέχεια της προσέγγισης αυτής και δημιουργεί ένα νέο status quo, με αμοιβαία οφέλη: Από τη μία, η Εκκλησία της Κρήτης, μιας περιφέρειας που στις τελευταίες εκλογές έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρέχει και επίσημα στήριξη στον Ιερώνυμο κατά της κυβέρνησης.  Από την άλλη, η Εκκλησία της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες του Συνοδικού Μεγάρου για τους ιεράρχες της Κρήτης δηλώνοντας τύποις αλλά και ουσία την απουσία οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς το ημιαυτόνομο καθεστώς της εκκλησίας της μεγαλονήσου. 

Οι δηλώσεις των αρχιεπισκόπων

Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι τα θρησκευτικά είναι μια σταθερά για τον λαό μας και πρέπει να έχουν το ωράριο που απαιτείται και το πνεύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος συμφώνησε απόλυτα με τις απόψεις και τις ενέργειες της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Όσα είπα χθες δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά καταστάσεις. Αυτό που ευχόμαστε είναι να υπάρξει συνεργασία. Τα Θρησκευτικά να είναι σταθερά στον λαό μας, να έχουν το ωράριο που απαιτείται, το άρωμα και το πνεύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας», τόνισε ο ίδιος.

«Συμφωνούμε με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος και δεχόμαστε όσα ειπώθηκαν. Δεν μπορούμε να ξεριζωθούμε, να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Εκεί ο εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης,  μητροπολίτης Γορτύνης Μακάριος, σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Πού πάμε; Ποιον άνθρωπο θέλουμε σήμερα; Πρέπει να τα θέσουμε στην κυβέρνηση. Πολλά από όσα λέγονται από πλευράς Πολιτείας δεν είναι έτσι. Είναι ιδεοληψίες. Τους λέμε ελάτε σε ένα κοινό τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Καλούμε την Πολιτεία να αφήσει τους τακτικισμούς και τα πείσματα και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον λαό», τόνισε.

Από την πλευρά της εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, επισήμανε τη σημασία της χθεσινής συνάντησης και της κοινής απόφασης για συνεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προοδευτικός αρχιεπίσκοπος, κόντρα στο παρασκήνιο
Με οριακή πλειοψηφία επικράτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος στην εκλογή από το Φανάρι ● Οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που... δεν φαίνεται να απέδωσαν.
Προοδευτικός αρχιεπίσκοπος, κόντρα στο παρασκήνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης
Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας • Αντιδράσεις από πιστούς που χαρακτηρίζουν «βιαστικούς» τους επίδοξους διαδόχους.
Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Ηράκλειο τίμησε τον αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο για τα 10 χρόνια διακονίας
Τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, γιόρτασε την Τετάρτη 23 Αυγούστου, η Εκκλησία Κρήτης, με αφορμή την ονομαστική του γιορτή. Τελέστηκε Θεία...
Το Ηράκλειο τίμησε τον αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο για τα 10 χρόνια διακονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύμβολο σεβασμού και διαλόγου μεταξύ των θρησκειών
Aπό τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαννάν Σταυρουλάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στις 19 Μαΐου. Πρωτεργάτης και αναστηλωτής της συναγωγής Ετζ Χαγίμ...
Σύμβολο σεβασμού και διαλόγου μεταξύ των θρησκειών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιποθυμικό επεισόδιο για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης
Λιποθυμικό επεισόδιο είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, στη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας για τον ζωγράφο Μπότη Θαλασσινό, στην Τύλισο. Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας...
Λιποθυμικό επεισόδιο για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλάζουν οι ισορροπίες
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής στο ΣτΕ για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο, μερικοί από τους υπέρμαχους εξέφρασαν προβληματισμό για τη δυνατότητα υλοποίησή της. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο θάνατος...
Αλλάζουν οι ισορροπίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας