• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.0°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  94%

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποδέχεται επί της ουσίας το αίτημα που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης, για όσο το δυνατόν μικρότερες δομές

EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Σε μικρές δομές η φιλοξενία των προσφύγων

 • A-
 • A+

Απαντήσεις στους δημάρχους της Κρήτης ως προς το καίριο θέμα των δομών φιλοξενίας των προσφύγων που θα μεταφερθούν στο νησί δίνει με επιστολή του προς την Περιφερειακή Ενωση Δήμων ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποδέχεται επί της ουσίας το αίτημα που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης (δήμοι και περιφέρεια), για όσο το δυνατόν μικρότερες δομές και όχι για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας.

Ο υπουργός τονίζει πως για τον σκοπό αυτόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αδρανή ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι (διαμερίσματα) οι οποίοι χρήζουν ελαφρών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης προκειμένου να είναι κατοικήσιμοι και... βιώσιμοι.

Ο κ. Μουζάλας διευκρινίζει πως οι φορείς της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού θα έχουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημοτικά ή δημόσια κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες προβλέπεται η κάλυψη του ενοικίου για τους χώρους αυτούς (σε τρέχουσες τιμές της αγοράς) και με συμβόλαια δύο ετών.

Σε ό,τι αφορά τις επισκευές, από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίζεται πως το κόστος καλύπτεται μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ε.Ε., αλλά μόνο για επιμέρους «ελαφρές» εργασίες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται πιστώσεις για πληρωμή χρεών από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ΕΝΦΙΑ κτλ.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αιτημάτων για υπαγωγή στο πρόγραμμα ακόμα και από ιδιοκτήτες παλαιών ξενοδοχείων στην Κρήτη, αντιστρέφοντας και το πλήρως αρνητικό κλίμα για τη φιλοξενία προσφύγων που έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα οι ξενοδοχειακές ενώσεις του νησιού.

Την προσεχή Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει με αντικείμενο τις νέες προτάσεις Μουζάλα η Περιφερειακή Ενωση των Δήμων της Κρήτης, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον από τους μεγάλους δήμους (Ηράκλειο, Χανιά) είναι πως οι προτάσεις του υπουργού κινούνται σε εποικοδομητική κατεύθυνση.

Αρκετά πάντως είναι και τα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι δήμαρχοι στην κυβέρνηση για την αποδοχή των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, αρνητική φαίνεται να είναι η απάντηση στο αίτημα για διοχέτευση των πιστώσεων μέσω των ΟΤΑ και όχι μέσω ΜΚΟ.

Στην επιστολή Μουζάλα αναφέρεται πως για όλες τις δομές φιλοξενίας «προβλέπεται η παρουσία ΜΚΟ και Διεθνών Οργανισμών που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και στη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενουμένων».

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και την ασφάλεια των χώρων, δίνεται η γενική υπόσχεση για συνεχή παρουσία ένστολων αλλά και πολιτικού προσωπικού ασφαλείας, χωρίς όμως δέσμευση για μεταφορά παραπάνω αστυνομικών στην Κρήτη (οι τοπικές ενώσεις αστυνομικών έχουν τονίσει πως η σημερινή τους δύναμη δεν επαρκεί και για αυτά τα καθήκοντα).

Ομοιογενής σύνθεση

Τέλος, αν και δεν αναφέρεται ρητά στην επιστολή Μουζάλα, από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νησιού δίνονται δημόσιες δεσμεύσεις για την ομοιογενή εθνική και θρησκευτική σύνθεση των ομάδων προσφύγων που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, ώστε να αποφευχθούν μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και περιστατικά έντασης.

Ανεπίσημα, από την πλευρά του υπουργείου, τίθεται χρονικό περιθώριο έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την απάντηση των δήμων, ώστε να ξεκινήσει η εξεύρεση των χώρων και οι ανάλογες εργασίες με την προοπτική της μεταφοράς των προσφύγων μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, γύρω στον Νοέμβριο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H Κρήτη ανοίγει τις πόρτες
Σε χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων αποφασίστηκε πως ο αριθμός των 2.000 προσφύγων είναι απόλυτα διαχειρίσιμος από τους φορείς της Κρήτης, ωστόσο αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ζήτησαν να δοθεί...
H Κρήτη ανοίγει τις πόρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
​Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, ενώ οι πρώτες αφίξεις αναμένονται σε διάστημα ενός μήνα. Χθες υπογράφηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου η σύμβαση ανάμεσα στην Υπατη Αρμοστεία...
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κάποιος προσπάθησε πολύ για να κολλήσει το γραφείο Ασύλου Κρήτης»
Με μια σαφέστατη αιχμή για τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τα συνεχή κωλύματα στη...
«Κάποιος προσπάθησε πολύ για να κολλήσει το γραφείο Ασύλου Κρήτης»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με «οδικό χάρτη» η μεταφορά 2.000 προσφύγων στην Κρήτη
​Στην κατάρτιση «οδικού χάρτη» για τη διαδικασία μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων στην Κρήτη από την αρχή του 2017 συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντιπροσωπεία δημάρχων του νησιού. Ο...
Με «οδικό χάρτη» η μεταφορά 2.000 προσφύγων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόθεση της κοινωνίας το προσφυγικό
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου των δασκάλων του νομού τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων σε...
Υπόθεση της κοινωνίας το προσφυγικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέλος στα σενάρια έβαλε ο Γ. Μουζάλας
Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που θέλουν τη Γερμανία να στέλνει στην Κρήτη 3.000 πρόσφυγες-μετανάστες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. «Είναι ψευδέστατα...
Τέλος στα σενάρια έβαλε ο Γ. Μουζάλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας