Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδράσεις για τις επιθέσεις σε πολίτες που έχουν αθωωθεί
panepistimio kritis

Αντιδράσεις για τις επιθέσεις σε πολίτες που έχουν αθωωθεί

  • A-
  • A+

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κρήτη η στάση συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διαβάλλουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ για να επιτεθούν στην κυβέρνηση -και ειδικότερα στους υπουργούς Γ. Σταθάκη και Κ. Φωτάκη- με αναληθείς κατηγορίες κάλυψης δήθεν διαφθοράς 137 ανθρώπων του Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν αθωωθεί από τα δικαστήρια.

Αφορμή στάθηκε η διάταξη του άρθρου 30, παρ. 7 που συμπεριλήφθηκε -και εν συνεχεία αποσύρθηκε- στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την έρευνα και η οποία προέβλεπε πως πληρωμές που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) για τα έτη 1996-2004 θεωρούνται πλέον νόμιμες.

Για τις πληρωμές αυτές είχε γίνει οικονομικός έλεγχος στο παρελθόν έπειτα από καταγγελίες και η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, όπου οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Ειδικότερα σε ποινικό επίπεδο όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός υπουργός κ. Σταθάκης, αθωώθηκαν (απόφαση 405/2014 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, βουλεύματα 21 και 164/2011 του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης κ.λπ.).

Παρά το δεδικασμένο η υπόθεση ξαναβγήκε στο φως.

Πρόκειται για άτομα που «διασύρθηκαν ηθικά και εξοντώθηκαν οικονομικά», όπως τονίζει και ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού του Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ), ο οποίος θεωρεί ότι βάλλεται το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά.

Καλεί επιπροσθέτως όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες «να υπερψηφίσουν την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 30» στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Επιπλέον ανακοίνωση, πλην του συλλόγου, έχουν εκδώσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Οδυσσέας Ζώρας, ενώ αναμένεται απόφαση του Διδακτικού Προσωπικού και άλλων φορέων.

Ο πρόεδρος του ΕΕΔΙΠ, Χαράλαμπος Φασουλάς, δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.»:

«Εμείς ζητήσαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΔΙΠ στα πλαίσια της συζήτησης που θα γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον σχετικό νόμο, να επανακατατεθεί η παράγραφος αυτή η οποία αποσύρθηκε και ζητούσε ουσιαστικά την απαλλαγή και των υπόλοιπων μελών του Πανεπιστημίου Κρήτης από τους καταλογισμούς τους οποίους τους έχουν επιβληθεί, αφού οι ποινικές και διοικητικές πράξεις έχουν αναιρεθεί από τα δικαστήρια και έχουν αθωωθεί. Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα καθόλου για τα δύο πολιτικά πρόσωπα. Η επίθεση γίνεται καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους, συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του στη Βουλή. Είναι ένα θέμα τυπικό το οποίο πρέπει επιτέλους να λήξει. Να μην επιβαρύνονται άλλο οι καθηγητές, οι υπάλληλοι και οι φοιτητές, διότι θέμα ρουσφετιού ή άλλης παρανομίας δεν υπάρχει».

«Καμία παρέμβαση»

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ των άλλων:

«Η προτεινόμενη από το αρμόδιο υπουργείο διάταξη, η οποία ως είναι γνωστό αποσύρθηκε, δεν αφορούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή μέλος της κυβέρνησης και προφανώς με αυτήν δεν επιχειρήθηκε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, το οποίο αποδεδειγμένα το Πανεπιστήμιο Κρήτης σέβεται απόλυτα… Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ενεχόμενοι απηλλάγησαν τόσο από τις ποινικές ευθύνες που τους αποδόθηκαν όσο και από την ευθύνη ως δημοσίων υπολόγων».

Ρωτήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Καινοτομίας και Ερευνας, Κώστα Φωτάκη, για τις επιθέσεις που δέχεται και μας ανέφερε την τοποθέτησή στη Βουλή:

«Το άρθρο 24 περιέχει μια σειρά ρυθμιστικών διατάξεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οι διατάξεις αυτές αγγίζουν χρόνιες αγκυλώσεις που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων και έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, όπου οι προϋπολογισμοί τους είναι επί σειρά ετών ελλειμματικοί. Αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αφορούν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κυρίως για τη διαχείριση πόρων εκτός τακτικού προϋπολογισμού, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών δαπανών όπως καθαρισμού, φύλαξης και για πρόσθετες αμοιβές προς το προσωπικό. Θα ήθελα να τονίσω ότι η προέλευση των διατάξεων αυτών βασίζεται σε αιτήματα ολόκληρης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ανεξαρτήτως χρώματος, και σαφώς αποσκοπούν στο όφελος των φορέων και κατά συνέπεια στο δημόσιο συμφέρον».

Με βάση την αρχή του δημοσίου συμφέροντος ο κ. Φωτάκης συνέχισε:

«Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι για σειρά ετών μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ και Ε.Κ. διώκονται νομικά και σπιλώνεται η υπόληψή τους για αποφάσεις που έχουν λάβει με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων που διοικούν. Οι ρυθμίσεις αυτές αποσαφηνίζουν ρητά το μέχρι τώρα υφιστάμενο πλαίσιο και δημιουργούν στο εξής ξεκάθαρες συνθήκες διακυβέρνησης για τα συλλογικά όργανα των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων των ΕΛΚΕ».

ΝΤΕΛΟΓΟ
Ελευθερία
Άνεμος δημοκρατίας και ελευθερίας πνέει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τη συντριπτική νίκη στις προχθεσινές πρυτανικές εκλογές του ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής, Γιώργο Κοντάκη, το οποίο έλαβε...
Ελευθερία
ΝΤΕΛΟΓΟ
Ροκανίζουν
Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που δημοσιεύει η χθεσινή «Εφ.Συν.» για τη ρατσιστική βία, την κρατική ατιμωρησία και τους «βασανιστές» αστυνομικούς στα Σεπόλια, από τις έρευνες των καλών συναδέλφων Ιωάννας...
Ροκανίζουν
ΝΤΕΛΟΓΟ
Τερατουργήματα
Η θηριώδης δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ και τα συνταρακτικά γεγονότα υπέρ της ελευθερίας που επακολούθησαν σηματοδοτούν μια νέα κατάσταση για τη Δημοκρατία.
Τερατουργήματα
ΝΤΕΛΟΓΟ
Φωτεινή ψυχή
Απροσδόκητα μας ήρθε η είδηση του θανάτου προχθές το βράδυ από τις Βρυξέλλες του φίλου Θοδωρή Παπάζογλου σε ηλικία 57 ετών.
Φωτεινή ψυχή
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
Tη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητά με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος...
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
ΝΤΕΛΟΓΟ
Σωτήρια
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) παράγει βαλβίδες αναπνευστήρων για ασθενείς και προστατευτικές μάσκες προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη δύσκολη μάχη για τον κορονοϊό.
Σωτήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας