Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που ομάδες πολιτών πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες εναντίον του πρόσφατου «αντι-περιβαλλοντικού» νόμου που φέρει την υπογραφή του.
Πρώτος σταθμός του υπουργού θα είναι η Ιεράπετρα και η νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και θα ανακοινωθεί η επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης για τα μέτρα προστασίας του σπάνιου οικοσυστήματος, τα οποία πρόκειται να καθοριστούν και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση τις αμέσως επόμενες μέρες. Την Τετάρτη ο υπουργός θα παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Οι υπογραφές αφορούν τη λεγόμενη «μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας (από το Μαλεβίζι στην Αττική) που θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του εταιρεία “Αριάδνη Interconnection”».
Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα τριών ετών και προβλέπει την πόντιση και τη σύνδεση διπλού υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου για τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν το καλώδιο να κατασκευαστεί από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν άδειες παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη. Ωστόσο, τελικά κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο, χωρίς όμως να ανακληθούν και οι άδειες που δόθηκαν έως σήμερα.
Διαδηλώσεις
Στην Κρήτη, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις για τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου. Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά διοργανώνονται συλλαλητήρια, ποδηλατοδρομίες, ακτιβιστικές δράσεις κ.ά.
Το πρωί του Σαββάτου περίπου 100 ακτιβιστές εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και έστειλαν από εκεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη ως προς το περιβάλλον, την προστασία των οικοτόπων, των αρχαιολογικών χώρων κτλ.
Μία μέρα νωρίτερα ακτιβιστές πραγματοποίησαν εικαστικό δρώμενο στο κτίριο της περιφέρειας Κρήτης, μετατρέποντάς το σε «Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου», καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνεχείς εγκρίσεις σε επιβαρυντικά για το περιβάλλον έργα που παρέχει το Περιφερειακό Συμβούλιο (αιολικά, εξορύξεις πετρελαίου, γκολφ, καζίνο, τεράστιο αεροδρόμιο, λατομεία κ.ά.). Την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα εναντίον του νόμου Χατζηδάκη, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει καν προς συζήτηση.
Διαδηλωτές όμως πιθανώς να συναντήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και στην Ιεράπετρα, όπου το τελευταίο διάστημα κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο (στην Επισκοπή), ενώ καταγγέλλεται και η ευνοϊκή στάση που κρατά η πολιτεία (υπουργείο Πολιτισμού, ΚΑΣ κτλ) απέναντι στις παρανομίες που ήδη έχουν διαπιστωθεί στην πορεία υλοποίησης του έργου (βλ. διπλανό ρεπορτάζ).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας