• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.6°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.3°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
Δήμος Χανίων: Συνεργασία... με αυτονομία Σημανδηράκη - Δαμιανάκη

Αριστερά, ο νέος δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, με τον Ευτύχη Δαμιανάκη

Δήμος Χανίων: Συνεργασία... με αυτονομία Σημανδηράκη - Δαμιανάκη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» με επικεφαλής τον Ευτύχη Δαμιανάκη, με την οποία γνωστοποιεί τους όρους της συνεργασίας με την παράταξη του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της παράταξης, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της παράταξης να προχωρήσουν στη σύναψη συνεργασίας με την παράταξη του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, μια συνεργασία η οποία, όπως αναφέρεται, επισφραγίστηκε στις αρχές Σεπτέμβρη αφού πρώτα υπήρξαν αμοιβαίες δεσμεύσεις σε δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη του Δήμου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η παράταξη διατηρεί πλήρως την αυτονομία της και τα μέλη της θα έχουν το «αυτονόητο και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τής κατά συνείδηση ψήφου».

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και από την εφαρμογή αυτού, θα εξαρτηθεί η πορεία της μετεκλογικής αυτοδιοικητικής συμπόρευσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά»:

«Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η δημοτική μας παράταξη, «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά», γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του «Κλεισθένη» (απλή αναλογική) και τα δεδομένα που θα προέκυπταν την επόμενη μέρα, επεσήμανε πολλάκις την ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών, στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλήσεων και κοινών θέσεων για το καλό του Δήμου Χανίων και κατ’ επέκταση την προκοπή όλων των δημοτισσών και όλων των δημοτών.

Ειδικότερα, στο εισαγωγικό κείμενο του προγράμματός μας - το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα - αναφέρονταν, επί λέξη, τα εξής: «Για να πετύχουμε τα παραπάνω επιδιώκουμε και αναζητούμε τη συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με τους συλλόγους, με τις ομάδες πολιτών, με τους μεμονωμένους σκεπτόμενους πολίτες, τόσο πριν, όσο και μετά την ημέρα των εκλογών. Σε αυτή τη νέα πορεία δεν περισσεύει κανείς».

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 2 Ιουνίου 2019, με την ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής, ενώ η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών (26/5/19). Η διαδικασία ενδεχόμενων πρωτοβουλιών για συγκλήσεις ανήκε, έκτοτε, θεσμικά στη νέα Δημοτική Αρχή και μόνο.

Η δημοτική μας παράταξη δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος συναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία με τον επικεφαλής της παράταξής μας, Ευτύχη Δαμιανάκη, στον οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι επιλογές που είχαμε, ως δημοτική παράταξη, ήταν δύο:

 1. Να αρνηθούμε οποιαδήποτε συνεργασία, επιλέγοντας τον δρόμο της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη στάση μας, επισημαίνοντας -όπως, άλλωστε, πράξαμε στις συζητήσεις μας με τον Δήμαρχο Χανίων- ότι η πρόταση στη δημοτική μας παράταξη έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, και αφού, πολύ νωρίτερα, είχε υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την παράταξη της απελθούσης Δημοτικής Αρχής. Στην επιχειρηματολογία μας αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η άποψη ότι η νέα Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με την απελθούσα, την οποία επέκρινε προεκλογικά για λάθη και παραλείψεις.
 2. Να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας, εστιάζοντας όχι στις θέσεις και στην αξιοποίηση των προσώπων, αλλά σε όσα μας ενώνουν σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζοντας ταυτόχρονα, άλλωστε, ότι όλα τα προαναφερόμενα επιχειρήματα, που θα οδηγούσαν σε μη συνεργασία, ουδόλως ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι αγωνιούσαν και αγωνιούν για την κυβερνησιμότητα και την επόμενη μέρα στον Δήμο Χανίων, ο οποίος καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος προκειμένου να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής, τόσο σε επίπεδο Κρήτης, όσο και πανελλαδικά.

Η δημοτική μας παράταξη, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, αποφάσισε ομόφωνα να κοιτάξει μπροστά, καταδεικνύοντας στην πράξη απόλυτη συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Μετά την κατάθεση της πρότασης συνεργασίας από τον δήμαρχο Χανίων, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της παράταξής μας να προχωρήσουμε μπροστά με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και θέσεων.

Στη συνέχεια, και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων, οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το πλαίσιο συνεργασίας, που περιλαμβάνει αμοιβαίες δεσμεύσεις σε μία σειρά από θέματα, δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υλοποίηση μιας σειράς από έργα υποδομών σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το θέμα της αξιοποίησης μελών της δημοτικής μας παράταξης, στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής συνεργασίας, προφανώς δεν ήταν το κυρίαρχο ζήτημα, δεδομένου και του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει η συμφωνία των παρατάξεων Σημανδηράκη – Βάμβουκα με τις δεσμεύσεις σε πρόσωπα που είχαν αναληφθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και από την εφαρμογή του θα εξαρτηθεί η πορεία της μετεκλογικής αυτοδιοικητικής μας συμπόρευσης.

Είναι επίσης σαφές ότι η δημοτική μας παράταξη διατηρεί πλήρως την αυτονομία της και τα μέλη της έχουν το αυτονόητο και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τής κατά συνείδηση ψήφου».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι νέοι αντιδήμαρχοι στους μεγάλους δήμους της Κρήτης
Τους νέους αντιδημάρχους για την επόμενη περίοδο ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας. Παρακάτω όλα τα ονόματα και οι αρμοδιότητες.
Οι νέοι αντιδήμαρχοι στους μεγάλους δήμους της Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηράκλειο: Ανακοίνωση Κουράκη κατά Λαμπρινού
Ευθύνες για τη μη συνεργασία στη διοίκηση του Δήμου επιρρίπτει με ανακοίνωσή του στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο δήμαρχος επέλεξε να...
Ηράκλειο: Ανακοίνωση Κουράκη κατά Λαμπρινού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Ανακοίνωσε συνεργασίες ο Λαμπρινός
Ο κ. Λαμπρινός ανακοίνωσε ότι η νέα δημοτική αρχή θα πορευτεί με την συμμετοχή αρχικά των παρατάξεων «Δύναμη Πολιτών» και «Ηράκλειο για όλους» και την στήριξη των παρατάξεων «Συνεργασία για το Ηράκλειο» και...
Δήμος Ηρακλείου: Ανακοίνωσε συνεργασίες ο Λαμπρινός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας