Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δήμος Αποκορώνου: Ανοιχτή επιστολή συνεργασίας από τον Στ. Σγουράκη
kriti24.gr

Δήμος Αποκορώνου: Ανοιχτή επιστολή συνεργασίας από τον Στ. Σγουράκη

 • A-
 • A+

Τις θέσεις του για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο στον Δήμο Αποκορώνου και τις βάσεις συνεργασίας, κάτω από μια προγραμματική συμφωνία, ανακοίνωσε σε ανοιχτή επιστολή προς όλες τις παρατάξεις, ο Σταμάτης Σγουράκης.

«Η παρούσα επιστολή συντάσσεται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Αποκόρωνα, θεωρώντας δεδομένη την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας και τη βελτίωση της διαβίωσης των συνδημοτών μας», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Σγουράκης.

Ο κ. Σγουράκης αναφέρει πως η ουσία είναι στη προγραμματική συμφωνία και όχι στη προσφορά “καρεκλών” όπως μέχρι σήμερα έχει εκφραστεί από το δήμαρχο και αναλύει τις θέσεις της παράταξής του.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η παρούσα επιστολή συντάσσεται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Αποκόρωνα , θεωρώντας δεδομένη την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας και τη βελτίωση της διαβίωσης των συνδημοτών μας.

Δεδομένου των ως άνω αναφερόμενων σε συνδυασμό με τις επιταγές του «Νόμου Κλεισθένη», παραθέτουμε παρακάτω τους σημαντικότερους προγραμματικούς άξονες σύγκλισης των συνδυασμών μας ανά θεματική ενότητα, βάσει των οποίων θεωρούμε ότι, συμπολίτευση & αντιπολίτευση μπορούμε να συμπορευθούμε κατά την επερχόμενη Δημοτική περίοδο 2019-2023 προς συμφέρον του τόπου μας.

Για μας η ουσία είναι στη προγραμματική συμφωνία και όχι στη προσφορά “καρεκλών” όπως μέχρι σήμερα έχει εκφραστεί από το δήμαρχο.

● Λειτουργία & Υποστήριξη Τοπικών Κοινοτήτων

Είναι γνωστό ότι οι τοπικές κοινότητες και οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι δεν συμμετέχουν ενεργά στην λήψη αποφάσεων όσον αφορά τα προβλήματά που τους απασχολούν, τα οποία αντιμετωπίζονται από την Δημοτική αρχή συγκεντρωτικά και κατ’ επιλογή, με αποτέλεσμα η εικόνα της πλειοψηφίας των οικισμών μας να μην παρουσιάζει την επιθυμητή εικόνα και η διαβίωση των κατοίκων να δυσχεραίνεται.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

 1. Οι αιρετοί των κοινοτήτων να έχουν ενεργό ρόλο και θέση στη λήψη των αποφάσεων και οι προτάσεις τους, τηρουμένων των αναλογιών, να έχουν αποφασιστικό και όχι εισηγητικό χαρακτήρα.
 2. Να προμελετηθούν, να καταγραφούν και να ονοματικοποιηθούν οι επιθυμητές παρεμβάσεις για κάθε Τοπική Κοινότητα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
 3. Να τηρηθεί απόλυτα η αναλογικότητα παρεμβάσεων και η ισόνομη κατανομή των σχετικών πόρων σε όλο το μήκος και πλάτος του Αποκόρωνα, ώστε κανένα χωριό και δημότης να μην αισθάνεται παραμελειμένος ή ριγμένος.

● Καθημερινότητα, Ποιότητα Ζωής

 • Καθαριότητα, καλλωπισμός δημοτικών χώρων, πάταξη γραφειοκρατίας, πολιτική προστασία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, δωρεάν ευρυζωνικό δίκτυο, συμμετοχικότητα, εθελοντισμός, επαφή πολίτη με δημοτική αρχή, διαφάνεια δημοτικής αρχής, αποκομιδή των απορριμμάτων, ελάφρυνση δημοτικών τελών με ορθολογικότερη διαχείριση.
 • Άμεση εξασφάλιση οικοπέδου σε χώρο που είναι εύκολα προσβάσιμος από την εθνική οδό ώστε να είναι κοντά στο χώρο παραγωγής των απορριμμάτων για τη δημιουργία του ΣΜΑ.
 • Στήριξη και οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας ώστε η αποκομιδή των απορριμμάτων ανακυκλώσιμων και μη να παραμείνει στις υπηρεσίες του Δήμου με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 • To «πόρτα-πόρτα» χρειάζεται επανασχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει σε όφελος της γενικής εικόνας των τουριστικών μας περιοχών. Η δημοπράτηση της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων αλλά και ο έλεγχος του εργολάβου που αναλαμβάνει το έργο πρέπει να είναι άμεσος και καθημερινός τόσο από την υπηρεσία καθαριότητας όσο και από τους τοπικούς Άρχοντες.
 • Ανάγκη εξεύρεσης χώρου για τη δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης και μικροσυντηρήσεων για το μηχανολογικό εξοπλισμό τόσο της καθαριότητας, τεχνικής υπηρεσίας ύδρευσης.
 • Η δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης ελαιουργικών αποβλήτων (νερόλαδων) δεν έχει θέση στον Αποκόρωνα και δεσμευόμαστε για την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας για τη δημιουργία του εργοστασίου αυτού.

● Δημοτικά τέλη

Ο Δήμος Αποκορώνου βρισκόμενος σε μία καλύτερη οικονομική κατάσταση από την περίοδο δημιουργίας του το 2011 έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση απέναντι στους Δημότες του να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε εξορθολογισμό των Δημοτικών τελών πάσης φύσεως. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα αυτό (με τη συμμετοχή και φορέων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας). Η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης είναι απαραίτητη για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων και λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

● Χωροταξικός & Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Υποδομές, Ύδατα

 • Η εκπόνηση ενός Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού για το σύνολο του Αποκόρωνα αποτελεί για όλους κυρίαρχη επιδίωξη.
 • Η ορθολογική διαχείριση της γης και του φυσικού μας πλούτου αποτελεί προαπαιτούμενο για την ισόρροπη, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του Αποκόρωνα. Λόγω όμως των χρόνιων παραλείψεων, πρέπει να παρέμβουμε άμεσα ώστε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις με διαφάνεια και μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης.
 • Οι στόχοι σε αυτό το πλαίσιο απαρέγκλιτα θα είναι: Γενικός χωροταξικός & πολεοδομικός σχεδιασμός (διόρθωση υφιστάμενων ΣΧΟΟΑΠ, ανάθεση για Γ.Π.Σ.), διόρθωση προβλημάτων εγκεκριμένων Σχεδίων Πόλεως, και κύρωση εκκρεμούντων Σχεδίων Πόλεως, με άμεση σύνταξη των αναγκαίων μελετών ώστε να καταστεί δυνατό η υπογραφή τους σαν Π.Δ., διόρθωση λανθασμένων ορίων οικισμών <2000κατ., επικαιροποίηση Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Γεωργιούπολης, κύρωση κοινοχρήστων οδικών δικτύων Δήμου, ψηφιοποίηση θεσμικών γραμμών, καθορισμός χρήσεων γης, καθορισμός ζωνών παραγωγικότητας, βελτίωση δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου.
 • Επιπλέον λόγω της επικείμενης δημοσίευσης των δασικών χαρτών αλλά και της ένταξης στο άμεσο μέλλον της περιοχής του Αποκόρωνα στο  Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο Δήμος οφείλει να παρέχει πληροφόρηση και συμβουλευτική υποστήριξη στους δημότες του με δημιουργία ανάλογου γραφείου. Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων και καθαρό πόσιμο νερό για όλους τους δημότες.
 • Διαβούλευση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και τους ΤΟΕΒ, ώστε να περιέλθει στο Δήμο μας το σύνολο της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του Αποκόρωνα όντας κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα.
 • Στρέφουμε τη προσοχή μας στο νοτιανατολικό Αποκόρωνα, στα άφθονα ποιοτικά νερά των γεωτρήσεων, ώστε να σταματήσει η υπεράντληση από τις πηγές των Αρμένων και τη λίμνη του Κουρνά.

Πρόσθετες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι: Αντικατάσταση παλαιών κεντρικών δικτύων νερού με νέους αγωγούς. Άμεση προτεραιότητα η κατάργηση των
σωλήνων αμίαντου.  Εξυγίανση πηγών με υποδομές δικτύων αποχέτευσης, κατασκευή συστήματος επεξεργασίας λυμάτων στην άρδευση παρακείμενων αγροτεμαχίων. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης και παρακολούθησης πηγών γεωτρήσεων για τη λήψη μέτρων κατά της λειψυδρίας όταν κρίνεται απαραίτητο.

● Υποδομές βιολογικών καθαρισμών

 • Η αποπεράτωση του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο Ρεθύμνου δρομολόγηση την από κοινού αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της επιβάρυνσης του κόλπου του Αλμυρού.
 • Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Αλμυρίδας και ευρύτερης περιοχής. Κατασκευή βιολογικού με επιπλέον σκοπό την προφύλαξη των πηγών στο Νιο Χωριό, Στύλο και τους Αρμένους.
 • Αναβάθμιση επεξεργασίας λυμάτων Καλυβών.

● Πολιτισμός, Αθλητισμός, Παιδεία, Υγεία

 • Διατήρηση και ενίσχυση υφιστάμενων δομών πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας & υγείας, με ισόρροπη και διαφανή κατανομή των σχετικών πόρων στο σύνολο του Δήμου.
 • Λειτουργία Δημοτικού Γηροκομείου.
 • Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
 • Αντισεισμικός έλεγχος σχολικών και δημοτικών κτιρίων.
 • Ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στο Βάμο.
 • Ορθή λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής παιδείας, με ρόλο ουσιαστικό στην ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών κτιριακών υποδομών.
 • Στήριξη του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι.
 • Δημιουργία Κέντρου Φροντίδας που θα καλύπτει τις ανάγκες συνανθρώπων μας σε στέγαση και φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη. Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Ενίσχυση ποδοσφαιρικών και αθλητικών σωματείων του Δήμου μας.
 • Ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, τακτικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 • Ενίσχυση φιλοζωικού συλλόγου Αποκορώνα.
 • Υποστήριξη και προώθηση του Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου και άλλων λαογραφικών και πολιτισμικών κέντρων όπου αυτά υπάρχουν.

● Πρωτογενής Τομέας

Δημιουργία γραφείου υποστήριξης και ενημέρωσης για μεθόδους τυποποίησης (ανάπτυξη δευτερογενούς τομέα) καθώς και ένταξη σε κοινοτικά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραγωγών ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.

● Τουρισμός

 • Υποστήριξη τουριστικών δομών εναλλακτικών μορφών κατά προτεραιότητα με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη παραλιακού μετώπου και ενδοχώρας.
 • Δημιουργία γραφείου τουριστικής προβολής και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.
 • Συνεργασία με Φορείς και Δήμους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την άντληση τεχνογνωσίας και πόρων για την προβολή και βέλτιστη τουριστική αξιοποίηση του Δήμου μας.
 • Έμφαση στην ηλεκτρονικής μορφής προώθηση όλων των χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος του δήμου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η παρούσα πρόταση προγραμματικής συνεργασίας, που υποβάλλεται δημόσια, συνυπογράφεται από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους Αποκορώνου της δημοτικής μας παράταξης “ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΠΙΔΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”και απευθύνεται στον Δήμαρχο Αποκορώνου Κουκιανάκη Χαράλαμπο,αλλά καί στίς
υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις τού δήμου μας, με σκοπό την αποδοχή της ως βάση σύγκλισης, ώστε ο Δήμος Αποκορώνου να περάσει σε μία νέα εποχή πολιτικού πολιτισμού και όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να είναι συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια.

Θεωρούμε ότι το παρόν θα αποτελέσει δεσμευτικό εργαλείο κοινής πολιτικής στην αντιμετώπιση των κομβικών προβλημάτων & θεμάτων μείζονος σημασίας του Αποκόρωνα.

Με το παρόν εξασφαλίζεται και κατοχυρώνεται εγγράφως η βούληση συνεργατικότητας, που έχει εκφραστεί προφορικά από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και εν τέλη η ουσιαστική, εποικοδομητική & έντιμη συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της επερχόμενης Δημοτικής περιόδου προς όφελος του τόπου μας σεβόμενοι απόλυτα την βούληση του λαού του Αποκόρωνα στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές.

Αναμένουμε τη τοποθέτηση όλων και τις πρωτοβουλίες για διάλογο».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Τα «βρήκαν» (;) Λαμπρινός - Σισσαμάκης
Σε ανακοίνωση της παράταξης Σισσαμάκη, αναφέρεται ότι κατά τις διαβουλεύσεις υπήρξε διάθεση σύγκλισης των δυο πλευρών και κοινός τόπος συνεργασίας, τονίζοντας την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία των δύο...
Δήμος Ηρακλείου: Τα «βρήκαν» (;) Λαμπρινός - Σισσαμάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χερσόνησος: Ορκίστηκε ο Σέγκος - Αδυναμία συνεργασίας με Διαμαντάκη
Σε ανακοίνωση του Μανώλη Διαμαντάκη επισημαίνεται ότι υπήρχε αδυναμία συνεννόησης και αδυναμία δημιουργίας προγραμματικής συμφωνίας.
Χερσόνησος: Ορκίστηκε ο Σέγκος - Αδυναμία συνεργασίας με Διαμαντάκη
ΑΡΘΡΑ
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
Στο Παρίσι κρατικοποιούνται οι υπηρεσίες ύδρευσης. Στη Βοστώνη αναθεωρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις παράκτιες περιοχές. Στο Κεϊπ Τάουν λαμβάνονται μέτρα πολιτικής προστασίας για το νερό. Ο δήμος της...
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατηγορούν τον δήμαρχο Χανίων για ρατσισμό λόγω του πολιτικού όρκου
Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων κατηγορεί τον κ. Σημανδηράκη για «ιδιότυπο ρατσισμό» με αφορμή τον διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έδωσαν θρησκευτικό και πολιτικό όρκο κατά την τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος...
Κατηγορούν τον δήμαρχο Χανίων για ρατσισμό λόγω του πολιτικού όρκου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Ο κ. Αρναουτάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στη συνεργασία σε κάθε επίπεδο, ενώ υπογράμμισε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης εδράζεται σε 12 προγραμματικούς άξονες.
Ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας