Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: οι τρεις στους εννιά βλέπουν β' γύρο

Ο Γιάννης Κουράκης, ο Βασίλης Λαμπρινός και ο Ηλίας Λυγερός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηράκλειο: οι τρεις στους εννιά βλέπουν β' γύρο

  • A-
  • A+
Με τρεις βασικούς διεκδικητές για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων στο τοπικό πρωτοδικείο. Από τους συνολικά 9 υποψήφιους συνδυασμούς ο Γιάννης Κουράκης, ο Βασίλης Λαμπρινός και ο Ηλίας Λυγερός  (σ.σ. με αλφαβητική σειρά) φαίνεται να έχουν το προβάδισμα με περίπου ίσες πιθανότητες να βρεθούν στον δεύτερο γύρο ενώ οι υπόλοιποι διεκδικητές αναζητούν ρόλο ρυθμιστή για τον τελικό νικητή.

Ο Γιάννης Κουράκης
Ο πρώην δήμαρχος κατέρχεται με το χρίσμα του ΚΙΝΑΛΛ και ολίγον από ΝΔ. Αν και πρώτευσε το 2014 (με 41%) υπέστη ολική ανατροπή τη δεύτερη Κυριακή, σενάριο που για τον ίδιο είναι ο μεγάλος φόβος και για φέτος. Ειδικά τώρα έχει να αντιμετωπίσει και πέντε ανθυποψηφίους του (Σισαμάκης, Κουκιαδάκης, Σχοιναράκη, Ινιωτάκης, Βασιλάκης) που προέρχονται περίπου από τον ίδιο πολιτικό χώρο (του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ) και ψαλιδίζουν τα ποσοστά του. Η στήριξή του από τη ΝΔ υπήρξε επιλογή του γραμματέα  του κόμματος και επίδοξου «κρητικάρχη» Λευτέρη Αυγενάκη, υπό τις εντολές του οποίου τελεί η τοπική ΝΟΔΕ. Ωστόσο η δήλωση στήριξης που έγινε από τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης του κόμματος Νίκο Χαρδαλιά αναιρέθηκε μόλις λίγες μέρες μετά από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέβηκε για να βάλει τάξη στο Ηράκλειο κόντρα στις επιλογές του γραμματέα της ΝΔ και άλλοτε στενού της συνεργάτη. 

Ο Βασίλης Λαμπρινός 
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου εξελέγη δήμαρχος το 2014, με τη σύμπραξη επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης (Ιατρικός Σύλλογος, ΤΕΕ κτλ). Στον πρώτο γύρο έλαβε 28% ενώ τη δεύτερη Κυριακή νίκησε τον Γιάννη Κουράκη (με σχεδόν 60%) κυρίως λόγω των ψήφων της Αριστεράς που κατευθύνθηκαν σε αυτόν. Τον στήριξε η ΝΔ, που γρήγορα δυσανασχέτησε όταν είδε ότι ως δήμαρχος κινείτο ανεξάρτητα από κομματικές εντολές. Κομβικό ρόλο παίζει και εδώ ο Λ. Αυγενάκης, που με τη φράση «θα τον τελειώσω» έδωσε από νωρίς «γραμμή» στην τοπική ΝΟΔΕ, όταν ο δήμαρχος δεν υπάκουσε στην ξενοφοβική στάση στο προσφυγικό. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο Βασίλης Λαμπρινός επέφερε αλλαγή ύφους και ήθους σε σχέση με την προηγούμενη 12ετία στον Δήμο Ηρακλείου. Τοπικά στηρίζεται πλέον από το αντίπαλο στρατόπεδο εντός της ΝΔ (οικογένεια Κεφαλογιάννη) έχοντας όμως απήχηση και σε κόσμο του ΠΑΣΟΚ (κυρίως του στρατοπέδου Ανδρουλάκη). 

Ο Ηλίας Λυγερός 
Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών άσκησε συνεπή αντιπολίτευση, από την τρίτη θέση που κατέλαβε ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, με ποσοστό 21% - το υψηλότερο που κατέγραψε ποτέ η Αριστερά στο πασοκοκρατούμενο Ηράκλειο.  Στην πορεία διαφώνησε με τη μνημονιακή στροφή και μπήκε «στον πάγο» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική παράταξη. Φτάνοντας στις εκλογές, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε άλλη υποψηφιότητα καταλήγοντας στη σημαντική αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα, που όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει δυναμική. Η ίδια αποχώρησε από την κούρσα ενώ παραιτήθηκε και ο συντονιστής της ΝΕ Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης, που επέβαλε την υποψηφιότητά της. Με χθεσινό κάλεσμά της, η Ν.Ε. προτρέπει πλέον τους πολίτες να ψηφίσουν «προοδευτικά, αριστερά και δημοκρατικά» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Λυγερό και αναγνωρίζοντας έστω και εμμέσως τους λάθος χειρισμούς.  Η παρουσία Λυγερού στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο έδωσε στίγμα επαναπροσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν πρόσωπα από την ευρύτερη Αριστερά. 

Οι υπόλοιποι διεκδικητές του δήμου

Τα σταθερά της ποσοστά (γύρω στο 8%) επιδιώκει να αυξήσει η Λαϊκή Συσπείρωση που κατέρχεται με τον Δημήτρη Βρύσαλη, συνεπή συνδικαλιστή από το χώρο των υγειονομικών. Γρίφο για τους δημοσκόπους αποτελούν οι  πολλοί υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τόσο για το ποσοστό που θα αποσπάσουν (κυρίως από τον Γιάννη Κουράκη) όσο και για τη στάση που θα κρατήσουν στον δεύτερο γύρο. Πιο ενισχυμένος φαίνεται ο Γιώργος Σισαμάκης, που ξεκίνησε από νωρίς την κούρσα έχοντας «γράψει» χιλιόμετρα στις γειτονιές της πόλης. Η παρουσία του στην πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα όσο και οι καλές του σχέσεις με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δείχνουν τη στάση του τη δεύτερη Κυριακή (σε περίπτωση βέβαια που ο ίδιος δεν κάνει την έκπληξη).

«Αντι-Κουρακική» στάση έχει ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης κάτι που δεν ισχύει για την πρώην νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη η οποία κινείται σε χώρους από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη ΝΔ (με εκείνους δηλαδή που συνομιλεί και ο πρώην δήμαρχος). Γρίφο αποτελεί η επιλογή του Μανόλη Βασιλάκη, επί χρόνια αντιδημάρχου του Γιάννη Κουράκη και σημερινού επικεφαλής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας. Τέλος, χαμηλή απήχηση συναντά η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη σε συνεργασία με την «Αμεση Δημοκρατία» (ΕΠΑΜ κ.α.), η οποία το 2014 έλαβε 2% και μία έδρα.  
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μύλος» στην Κρήτη για τη Νέα Δημοκρατία
Μαχαίρια έχουν βγει στο εσωτερικό της ΝΔ για τις υποψηφιότητες στο Ηράκλειο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μύλος» στην Κρήτη για τη Νέα Δημοκρατία
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο
Βαρύ είναι το κλίμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του συντονιστή της, Γιάννη Παυλιδάκη. Αιτία, οι χειρισμοί στα θέματα των δημοτικών εκλογών, αλλά και στην επιλογή των...
Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συμπόρευση Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο Ηράκλειο
Τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο, στηρίζει και επισήμως η Νέα Δημοκρατία ύστερα από ένα σίριαλ φανερών και υπόγειων διεργασιών της τοπικής ΝΟΔΕ και του γραμματέα...
Συμπόρευση Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας