• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.7°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.7°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  96%

Ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης

Ηράκλειο: Παραίτηση Ινιωτάκη με αιχμές κατά Λαμπρινού

 • A-
 • A+

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου, αλλά και ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», υπέβαλλε ο Πέτρος Ινιωτάκης. Σε ανοικτή του επιστολή προς τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, του ασκεί κριτική για τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες ενώ τόνισε ότι η παράταξη ουσιαστικά δε λειτούργησε ποτέ.

Ο κ. Ινιωτάκης, στην επιστολή παραίτησής του, αναφέρθηκε στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά οράματα τα οποία ενέπνευσαν τον ίδιο, τον κ. Λαμπρινό και τον κ. Γρηγόρη Πασπάτη (η γνωστή τριανδρία της Δύναμης Πολιτών στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές) να προχωρήσουν στη δημιουργία της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» ενώ επέρριψε προσωπική ευθύνη στον δήμαρχο, για το γεγονός ότι ποτέ η παράταξη δεν λειτούργησε στα πρότυπα που είχε σχεδιαστεί.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης έκανε γνωστή και την ανεξαρτητοποίησή του από τη «Δύναμη Πολιτών», τονίζοντας ότι αρνείται «να συμπράξει περαιτέρω στην παγίωση και τη διατήρηση συνθηκών που στο ξεκίνημα της πορείας μας ήταν αδιανόητες».

Αναλυτικά η επιστολή του Πέτρου Ινιωτάκη:

Πέρασαν 4,5 χρόνια από τότε που με τον  Γρηγόρη Πασπάτη κι εσάς, συνδημιουργήσαμε τη «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ». Απευθυνθήκαμε ισότιμα στις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου μας, σε συμπολίτες με κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Ηρακλείου.  

Το εγχείρημα αυτό, που έγινε αρχικά γνωστό ως «τριανδρία» αλλά και όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια,  έτυχε αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Ηρακλείου το οποίο και κατάφερε να εκφραστεί εκλογικά με τα γνωστά αποτελέσματα της 25ης Μαΐου 2014.

Μια νέα, μεγάλη, κοινωνική και πολιτική συμφωνία, χωρίς διαχωρισμούς, φάνηκε να αναδύεται, δημιουργώντας την προσδοκία πως θα καθορίσει τη ριζική αλλαγή των τοπικών θεσμών τα επόμενα χρόνια.

 Η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», με τη δυναμική που διέθετε, μπορούσε να αποτελέσει ρευματικό, κοινωνικό χώρο με ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής, ικανό να μετασχηματίζει θετικά τις γνωστές πρακτικές και να διαμορφώνει τη νέα νοοτροπία που είχε ανάγκη η πόλη. Ακόμη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις που όλοι αναγνωρίζουν ως απαραίτητες.

Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό με δική σας ευθύνη που από το ξεκίνημά μας αλλά ούτε στη συνέχεια αντιληφθήκατε την αξία των συμμετοχικών διαδικασιών σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της παράταξης. Έτσι είδαμε να ‘’τορπιλίζετε’’ τη δημιουργία της παράταξης και την εκλογή των οργάνων της στη μία και μοναδική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε μετά την εκλογή μας.  

Η μεγάλη ευθύνη για το ζήτημα αυτό βαρύνει τη δική σας πλευρά και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλα και τις διαρκείς παραινέσεις που είχατε από μένα προσωπικά αλλά και από αρκετούς άλλους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, επιδείξατε μια συστηματική απραξία και άρνηση για τις όποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες που θα ‘’σφυρηλατούσαν’’ το αναγκαίο κλίμα ενότητας και θα μας καταστούσαν ενεργή, συλλογική αυτοδιοικητική παράταξη. 

Αποφύγατε ακόμη και την τελευταία περίοδο -μετά τη συνάντηση των δημοτικών συμβούλων την 8.8.2018 στην οποία σας παρουσίασα ένα πλαίσιο πολιτικής επανεκκίνησης της παράταξης- να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα συνέβαλαν να διαμορφωθεί ένας ανοικτός χώρος διαρκούς δημοκρατικής διαβούλευσης τόσο απαραίτητος στο νέο θεσμικό περιβάλλον. Θα μπορούσατε με τον τρόπο αυτό να περιορίσετε και τις έριδες που με την ανοχή σας επιτρέψατε να μεταφερθούν μέσα στη δημοτική πλειοψηφία, όπου υπήρχε σε αρκετά θέματα φανερή ταύτιση με συγκεκριμένες προσωπικές, κομματικές στρατηγικές που ακύρωσαν επί της ουσίας το ανεξάρτητο της παράταξης .

 Η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», ως οργανωμένος φορέας κοινωνικής έκφρασης και συνάντησης θα ευνοούσε τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών που μας στήριζαν, με διαδικασίες διαλόγου, απολογισμού και ανανέωσης των προσδοκιών τους για ένα καλύτερο τόπο με μια αντίληψη βασισμένη στους νέους ανθρώπους, την πραγματική αυριανή δύναμή μας. Σε μια εποχή που το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον εξελίσσονται με μεγάλες ταχύτητες, το περιφερειακό κέντρο της Κρήτης, η ιστορική πόλη του Χάνδακα δεν μπορεί να παραμένει αμήχανος και παθητικός παρατηρητής σε όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξα έμπρακτα εσάς και τη δημοτική μας αρχή με όλες μου τις δυνάμεις, δίνοντας ένα καθημερινό αγώνα με τους συνεργάτες και τους πολίτες βασισμένο στο αξιακό υπόβαθρο που με συνέπεια επί πολλά χρονιά υπηρετώ έχοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως θα μπορούσε σταδιακά, επιτέλους, να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο που θα κατάφερνε να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και του μητροπολιτικού της χώρου και θα είχε τη δύναμη να αξιοποιήσει τις κοινωνικές, τις επιστημονικές και τις ανθρώπινες κοινότητες που διαθέτει η πόλη για τη διαμόρφωση του οράματος και του σχεδίου που έχουμε επιτακτικά ανάγκη σήμερα.

Το Ηράκλειο- η πρωτεύουσα της Κρήτης- έχει μια μοναδική δυναμική αλλά και μεγάλες εκκρεμότητες που δεν μπορούν να περιμένουν. Η καθημερινότητα των πολιτών, με όλα τα προβλήματα που χρειάζονται λύσεις, η αναγνώριση του ξεχωριστού χαρακτήρα που διατρέχει ιστορικά όλες τις σημερινές του εκφράσεις και η θέση του μέσα στο ευρύτερο περιφερειακό και γεωγραφικό περιβάλλον αναφοράς, θα έπρεπε να αποτελούν τις αποκλειστικές συνιστώσες της καθημερινής μας κινητοποίησης βασισμένες στη διαρκή συμμετοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις των ενεργών ανθρώπων του τόπου μας. Αυτό δεν φαίνεται σήμερα να συμβαίνει.

Με δεδομένη την επιδεικτική σας απόσταση από όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις αλλά και την απόλυτη και συστηματική σας άρνηση για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στα θέματα που θα συνέβαλαν στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των φίλων της παράταξης μας στις κοινές υποθέσεις του Ηρακλείου, σάς υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου και σας κάνω γνωστή την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δύναμη Πολιτών, αρνούμενος να συμπράξω περαιτέρω στην παγίωση και τη διατήρηση συνθηκών που στο ξεκίνημα της πορείας μας ήταν αδιανόητες.

Δηλώνω, κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή, πως θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με την ίδια επιμονή και ανυποχώρητα ανοικτό βλέμμα την πόλη και τους πολίτες του Ηρακλείου, την πραγματική «Δύναμή» μας.

Η δική μου θέση είναι πως μόνο η μεγαλύτερη και πληρέστερη δημοκρατική συμμετοχή μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα και στο μέλλον αυτά που έχουμε όλοι μας ανάγκη, με διαρκή σεβασμό πρωταρχικά στις ανθρώπινες αξίες και την αποδοχή ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ως ισότιμων κοινών μας εταίρων.

Το κοινό μας μέλλον στο κοινό μας σπίτι, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ, μπορεί να βασίζεται μόνο στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ και τις αποφάσεις που μας επιτρέπει το κοινό ΒΗΜΑ της Πόλης!

Β. Λαμπρινός: «Του εύχομαι καλή τύχη σε ό,τι κι αν επιλέξει»

Σε μία λιτή δήλωση προχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μετά την επιστολή παραίτησης του Πέτρου Ινιωτάκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέτρο Ινιωτάκη για την αγαστή συνεργασία μας και για την προσφορά του, τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην παράταξη της «Δύναμης Πολιτών». Του εύχομαι καλή τύχη σε ό,τι κι αν επιλέξει στην συνέχεια της πορείας του», είπε ο κ. Λαμπρινός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γιάννης Κουράκης για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Ηρακλείου
Ο κ. Κουράκης έκανε λόγο για «παιχνίδια πίσω από την πλάτη του» ενώ στρέφει τα βέλη του σε αυτούς που μιλάνε για αποτυχία, τονίζοντας ότι η παράταξή του εξεέλεξε τους περισσότερους συμβούλους.
Ο Γιάννης Κουράκης για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Αναζητά συμμάχους η Λιάνα Σταρίδα
Κάλεσμα σε συστράτευση για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου στις δημοτικές εκλογές, απευθύνει η δημοτική παράταξη της υποψήφιας δημάρχου Ηρακλείου, Λιάνας Σταρίδα.
Δήμος Ηρακλείου: Αναζητά συμμάχους η Λιάνα Σταρίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Σύμπραξη Ινιωτάκη - Αμανατίδου στις εκλογές
Τη συμπόρευσή τους στις επερχόμενες εκλογές για τον Δήμο Ηρακλείου, ανακοίνωσαν οι δημοτικές παρατάξεις «ΣυνΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου» και «Άμεση Δημοκρατία».
Δήμος Ηρακλείου: Σύμπραξη Ινιωτάκη - Αμανατίδου στις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Υποψήφιος δήμαρχος ο Μανόλης Βασιλάκης
Υποψήφιος δήμαρχος με την «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», θα είναι ο άλλοτε αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της παράταξης, Μανόλης Βασιλάκης.
Δήμος Ηρακλείου: Υποψήφιος δήμαρχος ο Μανόλης Βασιλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης
Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Ηρακλείου, προχώρησε ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης. Ο συνδυασμός ονομάζεται «ΣυνΠΡΑΞΗ», με τον κ. Ινιωτάκη να τονίζει ότι η παράταξη δεν είναι...
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας