Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιφέρεια Κρήτης: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019

Περιφέρεια Κρήτης: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019

  • A-
  • A+

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο προϋπολογισμός για το 2019, στη μονοθεματική συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζει συνολική αύξηση δαπανών που αγγίζουν το 32%, φτάνοντας στα 163 εκ. ευρώ, από τα 123 εκ. που ήταν ο αντίστοιχος του 2018. Χαρακτηριστικά υψηλή είναι η αύξηση η οποία καταγράφεται και στο σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξάνεται κατά 32,72%, ξεπερνώντας συνολικά τα 61 εκ. ευρώ.

Τον νέο προϋπολογισμό παρουσίασε η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη, σημειώνοντας πως το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ενέκρινε την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, η οποία έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες της Κοινής Υπουργικής απόφασης, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων ενώ η διαδικασία έκλεισε με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος σημείωσε πως παρά την μείωση των πόρων τα τελευταία χρόνια, καταγράφηκε αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις κατά 32%.

«Οραματιζόμαστε, διεκδικούμε, υλοποιούμε», τόνισε ο περιφερειάρχης, κάνοντας αναφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό, τις διεκδικήσεις πόρων και τις δράσεις τις οποίες υλοποιεί η Περιφέρεια σε μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης, αλλά και σε παρεμβάσεις και προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το ζωντάνεμα της ενδοχώρας, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, τη σύζευξη του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές, βασικές υποδομές του νησιού, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι βιολογικοί καθαρισμοί καθώς και στην προοπτική να καταστεί η Κρήτη ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η πραγματική αποκέντρωση του κράτους, όχι μόνο με αρμοδιότητες αλλά και με τους αντίστοιχους πόρους οι οποίοι θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση και μίλησε για την μεγάλη κατάκτηση της συναίνεσης η οποία επιτεύχθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, με την αποτελεσματική συνεργασία Περιφέρειας και φορέων για τα έργα και τις δράσεις του νησιού.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος κι έχει αυξηθεί σημαντικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στη χρηστή διαχείριση και τη διεκδίκηση της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη κατά τα έτη 2017-18, πρακτικές οι οποίες έχουν αποδώσει μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης υπερψήφισε, κάνοντας ενωτική τοποθέτηση «για το καλό της Κρήτης πάνω από όλα», όπως ανέφερε.

Ο κ. Κλάδος ψήφισε λευκό, σημειώνοντας ότι «λευκή ψήφος ίσον θετική» ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση Μιχάλης Κριτσωτάκης, η Ανυπότακτη Κρήτη και ο περιφερειακός σύμβουλος Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυγενάκης: «Οι Κρήτες βλέπουν στον Μητσοτάκη έναν ηγέτη»
Την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, εγκαινίασε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, σε...
Αυγενάκης: «Οι Κρήτες βλέπουν στον Μητσοτάκη έναν ηγέτη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης
Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Ηρακλείου, προχώρησε ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης. Ο συνδυασμός ονομάζεται...
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υπό έγκριση» η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τη Λ. Σταρίδα
Τη στήριξή της στο πρόσωπο της Λιάνας Σταρίδα, για τον Δήμο Ηρακλείου, ανακοίνωσε η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα 31...
«Υπό έγκριση» η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τη Λ. Σταρίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρήτη: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ.
Οι βασικές θέσεις του προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στις Μοίρες, την Πέμπτη. Η μείωση στην...
Κρήτη: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηράκλειο Εν-αλλαγή» από τη Λιάνα Σταρίδα
Το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο θα κατέλθει υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου, ανακοίνωσε η Λιάνα Σταρίδα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Το όνομα του...
«Ηράκλειο Εν-αλλαγή» από τη Λιάνα Σταρίδα