Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανά υποψήφιος για δήμαρχος Ηρακλείου ο Ηλίας Λυγερός

Ξανά υποψήφιος για δήμαρχος Ηρακλείου ο Ηλίας Λυγερός

  • A-
  • A+

Την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ηλίας Λυγερός, με τη δημοτική παράταξη «Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες». Ο κ. Λυγερός παρουσίασε μια διακήρυξη αρχών και των πολιτικών, βάσει των οποίων κάλεσε τους δημότες του Ηρακλείου να επιλέξουν τους «Ενεργούς Πολίτες» για νέα δημοτική αρχή.

Ο κ. Λυγερός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην καθαριότητα της πόλης και την διαχείριση των απορριμμάτων, στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης αλλά και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο Ηλίας Λυγερός μίλησε για τον κοινωνικό πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ο Δήμος, ενώ έκανε αναφορές στις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου και της ιστορικότητα του Δήμου.

Τέλος, ο κ. Λυγερός μίλησε για ανασυγκρότηση του Δήμου και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και κάλεσε τους πολίτες του Ηρακλείου να επιλέξουν τους «ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στις επερχόμενες εκλογές.

Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του κ. Λυγερού:

Η δημοτική μας κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» χαράσσει την πορεία της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε το 2014, αλλά και από πιο παλιά.

Αποφασίσαμε, συλλογικά, να συμμετέχουμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , επειδή πιστεύουμε ότι οι δημότες και ο Δήμος μας αξίζουν καλύτερης προοπτικής.

Θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη. Έχουμε σχέδιο και όραμα. Αξία μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Διαθέτουμε το δυναμικό εκείνο που με τις γνώσεις, την εμπειρία, τις διοικητικές ικανότητες του μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο αποτελεσματικά, ποιοτικά, οικονομικά και σε σωστούς χρόνους.

Μας γνωρίζετε, μας γνωρίσατε και τα τελευταία 4 χρόνια ιδιαίτερα μέσα από την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία.

Δώσαμε πραγματικό ρόλο και ουσία στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, με προτάσεις, γνώση και γνώμη. Διοργανώσαμε ημερίδες και παρεμβάσεις για τα μεγάλα θέματα της πόλης (νερό, κυκλοφοριακό, απορρίμματα, οικονομικά δήμων, πολιτιστικό κλπ), δίνοντας την πραγματική διάσταση των προβλημάτων, τον τρόπο και το περιεχόμενο της επίλυσης τους.

Πολλά θα ήταν διαφορετικά αν η δημοτική αρχή άκουγε και αντιλαμβανόταν γρήγορα τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας και δεν χρειαζόταν 3 ή και 4 χρόνια για να σκεφτεί να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων μας. Δεν συζητάμε βέβαια το πώς και τι υλοποιεί από αυτές.

Με καινοτόμες προτάσεις αναδεικνύουμε τον άλλο δρόμο στην δημοτική πολιτική. 

Χαράζουμε , σχεδιάζουμε και θα εφαρμόσουμε πολιτικές:

Για τους δημότες και την πόλη

Για την καθαριότητα της πόλης και την διαχείριση των απορριμμάτων. Με εκτεταμένη συλλογή, καθαρισμό , ανακύκλωση ανταποδοτική στον δημότη , με επιβράβευση ατομικών και συλλογικών προσπαθειών. Με δημόσιο χαρακτήρα, οικονομία κλίμακας και με σεβασμό στο περιβάλλον υλοποιούμε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Για το κυκλοφοριακό, με σχέδιο που θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, των θέσεων στάθμευσης, ένα νέο διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και συγκρότησης δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας. Με μέτρα επίλυσης και όχι μεταφοράς του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Για την εξασφάλιση, με δημόσια μέσα, του στοιχειώδους αγαθού – του νερού – με επάρκεια για όλους τους δημότες, με στροφή του ενδιαφέροντος μας στην αξιοποίηση και του Αλμυρού. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στην διαχείριση και έλεγχο ροής για μείωση και σταδιακή εξάλειψη των απωλειών.

Ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου πρέπει να είναι διακριτός και συνεχώς αυξανόμενος. Διαθέτουμε ρεαλιστικό πλάνο δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών, χωρίς τροφεία και περιορισμούς. Με ασφαλή σχολικά κτίρια και συνεχή φροντίδα κάλυψης των αναγκών.

Εργασιακές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε άνεργους, εξασφάλιση στέγης – τροφής σε άπορους, δημιουργία γηροκομείων και ένα πλατύ δίκτυο κοινωνικής φροντίδας σε όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία και σε άνεργους. Εξασφάλιση πρωτοβάθμιας υγείας σε όλους τους δημότες.

Στόχος μας να δημιουργήσουμε τον ψηφιακό δήμο (e-dimos). Με επέκταση και εφαρμογή «έξυπνων» παροχών στους δημότες, με δυνατότητα συναλλαγών κάθε είδους από απόσταση, διεκπεραίωση ατομικών δημοτικών υποθέσεων ηλεκτρονικά, έλεγχοι νερού, ενέργειας, καθαριότητας, στάθμευσης, κυκλοφορίας, περιβάλλοντος και άλλων από έξυπνες εφαρμογές, προσιτές και προσβάσιμες σε όλους τους δημότες και από τα κινητό τους.

Ο πολιτισμός είναι μνήμη και σύγχρονη δράση, είναι η παιδεία μας, είναι η φιλοζωία μας, η καθημερινότητα μας, είναι η αντίσταση μας. Με αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχεύοντας σε ένα Ηράκλειο παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού.

Υλοποιούμε πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου, της ιστορικότητα του δήμου μας (σε όλη του την έκταση) αναδεικνύοντας την φυσιογνωμία μιας πόλης που έρχεται από μακριά και σκοπεύει να πάει μακριά. Με ολοκλήρωση των σχεδίων οικισμών, ενοτήτων και πόλης, υλοποίηση με γρήγορο βηματισμό, εφαρμογή των παλαιών.

Προχωρούμε σε αναπτυξιακό σχεδιασμό για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και δημιουργώντας νέες δομές εξασφαλίζοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ζητούμενο μας να κάνουμε, μαζί με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, ενέργειες εξασφάλισης, προώθησης προϊόντων, αγορών διάθεσης και κατοχύρωσης σημάτων.

Αξιοποιούμε τη Δημόσια και Δημοτική περιουσία σε όλη την έκταση του δήμου για δημιουργία πολιτιστικών, εκθεσιακών χώρων, χώρους προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων και δημιουργία χώρων αναψυχής, πράσινου, αθλητισμού κλπ. Να τελειώσουμε με την εικόνα των παραμελημένων και ερειπωμένων ιστορικών κτιρίων μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα διάσωσης του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Η πόλη μας έχει μακρόχρονη ιστορία και παρουσία και πρέπει να την αναδείξομε και μέσα από την σωτηρία των μνημείων της.

Η ολοκλήρωση έργων στερέωσης και αναβάθμισης για αξιοποίηση των ενετικών τειχών και η συνολική μεταφορά της διαχείρισης τους στον Δήμο, ώστε να αλλάξει η σημερινή εικόνα είναι πρώτο μέλημα μας.

Η αυριανή σελίδα του Πολιτιστικού απαιτεί σχεδιασμό, γνώσεις και λύση. Με παρέμβαση μας τελευταία στα ΜΜΕ διατυπώσαμε τις σκέψεις και προτάσεις μας γι' αυτό.

Οργάνωση του τμήματος ανάπτυξης για σχεδιασμό και προώθηση βιώσιμων λύσεων που θα δώσουν προοπτική και μέλλον στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά ακόμα προβλήματα και τις λύσεις τους. Όμως αυτό θα το πράξουμε με το αναλυτικό μας πρόγραμμα, στην πορεία προς τις εκλογές.

Σχεδιάσαμε το όραμα για την πόλη μας. Το κάνουμε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να δώσουμε στο Ηράκλειο τον πραγματικό ρόλο που του αξίζει στην χώρα μας, την Μεσόγειο και την Ευρώπη των περιφερειών και της αποκέντρωσης. Αξιοποιούμε κάθε συγκυρία που προσφέρεται για αυτό.

Οφείλουμε να κάνουμε το Ηράκλειο και το νησί μας πρωταγωνιστή στην αναβάθμιση και την θεσμική κατοχύρωση του ρόλου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Ρόλος που αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός χώρας, να σχεδιάζει και να κατοχυρώνει σε χρηματοδοτήσεις και δράσεις τις παρεμβάσεις εκείνες που απαιτούνται και όχι να βρίσκεται εταίρος σε συνεργασίες σε δράσεις άλλων.

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου δεν είναι και δεν πρέπει να είναι συμπληρωματικός ούτε σε επίπεδο νησιού αλλά ούτε και σε επίπεδο χώρας. Ο χαρακτήρας της πόλης, η ιστορικότητα της, τα οικονομικά, παραγωγικά, τουριστικά στοιχεία, η δυναμική της, επιβάλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημοτική αρχή – συλλογικά. Η κατοχύρωση ενός τέτοιου ρόλου δεν μπορεί να είναι θέμα διασυνδέσεων (γιατί θα είναι πρόσκαιρη) αλλά σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις.

Ο δημότης συμμέτοχος και ελεγκτής

  • Το νέο εκλογικό σύστημα ανοίγει νέους δρόμους στην ΤΑ αλλά και νέους κινδύνους. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής απαιτεί δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, πάνω στα οποίο θα κτιστούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις και απαιτεί ανθρώπους με δυνατότητα διαλόγου , σύνθεσης και με διάθεση συνεργασίας. Το δίλλημα – η πρόκληση, λοιπόν των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να αναδειχθούν δυνάμεις και άνθρωποι που θα μπορούν να φέρουν θετική έκβαση στο εγχείρημα. Και η δυναμική αυτής της επιτυχίας έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
  • Οι θεσμοί των τοπικών δημοψηφισμάτων και των κοινοτικών προϋπολογισμών μεταφέρουν αρμοδιότητες, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέσο προσέλκυσης για τη συμμετοχή των δημοτών, αλλά απαιτούν προσήλωση στην εφαρμογή και διεύρυνση τους από τις νέες δημοτικές αρχές. Για μας η ρήση του Αριστοτέλη «Κάθε πολίτης ως ζώο πολιτικό οδεύει στην ολοκλήρωση του μόνο στο βαθμό που ασκείται στις λειτουργίες της πόλης » είναι οδηγός και μας καθοδηγεί συνολικά. Θα δημιουργήσουμε λειτουργίες και εργαλεία συχνών απολογισμών, ψηφιακών έλεγχων από τους δημότες με παροχή κάθε πληροφορίας που ζητούν από ειδική πλατφόρμα και εφαρμογή.

Ανασυγκρότηση Δήμου 

Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί:

  • Συνολική αναδιάρθρωση του δημοτικού μηχανισμού, αντιδημαρχιών, εταιριών κλπ.
  • Η πολυδιάσπαση που υπάρχει και η ενασχόληση εταιρειών και αντιδημαρχιών με το ίδιο αντικείμενο (πχ για τα θέματα πολιτισμού υπάρχουν 2 εταιρείες και μία αντιδημαρχία, για περιουσία και διαχείριση, επίσης 2 εταιρείες και μία αντιδημαρχία, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα 2 αντιδημαρχίες, για τον αθλητισμό 1 αντιδημαρχία και δύο εταιρείες κλπ) όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική αλλά περισσότερο σαν ανάγκη μοιράσματος θέσεων φαίνεται, παρά σαν αναπτυξιακός σχεδιασμός απόδοσης και παραγωγής έργου.
  • Η αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να καλύπτει και τους νέους τομείς (e-dimos) αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και γενικότερα αλλά και των δήμων που προστέθηκαν.

Χρειαζόμαστε:

Νέο κανονισμό προσωπικού με αντικειμενική διάρθρωση, που θα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις αξιοποίησης του σοβαρού ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας και θα τον κάνει αποτελεσματικό , εξυπηρετικό και σύγχρονο.

Αποκέντρωση και εμπιστοσύνη στα εκλεγμένα συμβούλια διαμερισμάτων και κοινοτήτων με σχεδιασμό τοπικού προγράμματος έργων , μεταφορά διαχείρισης πόρων και τοπικού προϋπολογισμού .

Αξιοποίηση, σε ρόλο συμβούλων για το δήμο, του μεγάλου αποθέματος των καθηγητών, ερευνητών και επιστημονικού δυναμικού από Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ και ΤΕΙ. Οι επιστημονικοί φορείς, όλων των τομέων, πρέπει να νιώσουν τον Δήμο δίπλα τους και αυτοί να στηρίξουν τους νέους του ρόλους και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας θέλω να καλέσω τους συνδημότες μας γυναίκες και άνδρες να επιλέξουν τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ στις εκλογές. Η εικόνα όλων είναι γνωστή. Η δράση επίσης. Τα οράματα γνωστά.

Μια σύγκριση γνώσης, δράσης και ηθικής είναι αρκετή για να κάνομε μαζί την πορεία προς τις εκλογές, πορεία νίκης.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Αναζητά συμμάχους η Λιάνα Σταρίδα
Κάλεσμα σε συστράτευση για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου στις δημοτικές εκλογές, απευθύνει η δημοτική παράταξη της υποψήφιας δημάρχου Ηρακλείου, Λιάνας Σταρίδα.
Δήμος Ηρακλείου: Αναζητά συμμάχους η Λιάνα Σταρίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Σύμπραξη Ινιωτάκη - Αμανατίδου στις εκλογές
Τη συμπόρευσή τους στις επερχόμενες εκλογές για τον Δήμο Ηρακλείου, ανακοίνωσαν οι δημοτικές παρατάξεις «ΣυνΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου» και «Άμεση Δημοκρατία».
Δήμος Ηρακλείου: Σύμπραξη Ινιωτάκη - Αμανατίδου στις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Υποψήφιος δήμαρχος ο Μανόλης Βασιλάκης
Υποψήφιος δήμαρχος με την «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», θα είναι ο άλλοτε αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της παράταξης, Μανόλης Βασιλάκης.
Δήμος Ηρακλείου: Υποψήφιος δήμαρχος ο Μανόλης Βασιλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης
Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Ηρακλείου, προχώρησε ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης. Ο συνδυασμός ονομάζεται «ΣυνΠΡΑΞΗ», με τον κ. Ινιωτάκη να τονίζει ότι η παράταξη δεν είναι...
Ηράκλειο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Πέτρος Ινιωτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υπό έγκριση» η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τη Λ. Σταρίδα
Τη στήριξή της στο πρόσωπο της Λιάνας Σταρίδα, για τον Δήμο Ηρακλείου, ανακοίνωσε η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα 31 μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, οι 25 τάχθηκαν υπέρ της...
«Υπό έγκριση» η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τη Λ. Σταρίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηράκλειο Εν-αλλαγή» από τη Λιάνα Σταρίδα
Το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο θα κατέλθει υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου, ανακοίνωσε η Λιάνα Σταρίδα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Το όνομα του συνδυασμού είναι «Ηράκλειο Εν-αλλαγή» ενώ στο πλευρό της ήταν...
«Ηράκλειο Εν-αλλαγή» από τη Λιάνα Σταρίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας