Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Αύριο η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου - Αιγύπτου

Κρήτη: Αύριο η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου - Αιγύπτου

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Αλ Σίσι, στην Ελούντα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα ζητήματα του αγωγού east med, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας και της ΑΟΖ.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ισχυρά, από στεριά και θάλασσα ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στο ξενοδοχείο της συνάντησης.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης των τριών ανδρών θα είναι το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο «EuroAfrica Interconnector» αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Λευκωσία, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσάντ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σητεία: Καταγγελία για παρέμβαση Πλακιωτάκη στις δημοτικές εκλογές
Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Σητείας, ανακοίνωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης, ανήμερα της γιορτής της πολιούχου της...
Σητεία: Καταγγελία για παρέμβαση Πλακιωτάκη στις δημοτικές εκλογές