Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να γίνει ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων»

Από την έναρξη του 3ου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις το οποίο διεξάγεται στη Βιάννο

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

«Να γίνει ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων»

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε την Παρασκευή στη Βιάννο της Κρήτης το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Στην Βιάννο θα βρίσκεται την Κυριακή και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Ουσιαστικη πρόοδο στο θέμα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων ζητούν στις τοποθετήσεις τους οι σύνεδροι.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Παρασκευής ενώ οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στις 8 το βράδυ.

Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε σήμερα στην Βιάννο κηρύσσοντας την έναρξη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο τονίζοντας ότι η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα.

«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας, ότι, «η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Σήμερα 75 χρόνια μετά, κάτω από αυτά τα χώματα, οι νεκροί της Βιάννου κρατάνε το σχοινί μέχρι να σημάνει η καμπάνα της δικαίωσης. Αυτόν τον ήχο της καμπάνας να είστε σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι όσοι δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν».

Παράλληλα με τον περιφερειάρχη, στην θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στην σημαντικότητα του συνεδρίου αναφέρθηκαν οι συνδιοργανωτές Παύλος Μπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του.

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε προς τους συνέδρους ο Μανώλης Γλέζος. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιφασιστών (FIR) Γερμανού Dr. Ulrich Schneider.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου-Ιεράπετρας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την καταστροφή της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα, το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου) από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Δήμων από όλη την Ελλάδα, διαπρεπείς επιστήμονες κι εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία Γερμανών δημοκρατών, που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών: μεταξύ άλλων αναμένεται να δώσουν το παρών οι Ομάδες «AK Distomo» (νομικοί με έδρα το Αμβούργο), «Angreifbare Traditionspflege» (ιστορικοί με έδρα το Βούπερταλ), «Initiative Germany must pay» (με έδρα το Βερολίνο).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η ιστορία του Ολοκαυτώματος της Βιάννου καθώς και των μεγαλύτερων ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, θα γίνει διεισδυτική προσέγγιση της προσπάθειας λογοκρισίας και παραχάραξης της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, θα εξεταστούν αναλυτικά οι ιστορικές, πολιτικές και νομικές πτυχές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ενώ θα τεθεί στο μικροσκόπιο των συνέδρων η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα, η οποία καταφεύγει σε νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις για την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Θα επιχειρηθεί, τέλος, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πολιτικής, κινηματικής και νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου ξεχωρίζει η παρουσία του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργου Μαργαρίτη. Θα συμμετάσχουν, επίσης, σημαντικοί νομικοί και ιστορικοί της νεότερης γενιάς, καθώς επίσης και βουλευτές και ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α..

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν κληθεί οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών και ευρωκοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου Βιάννου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στις 10πμ, στο Ηρώο Ολοκαυτώματος της Βιάννου (Σελί Αμιρά) με την επίσημη τελετή μνήμης.

Στο Ηράκλειο ο Π. Λαφαζάνης για το Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Το Ηράκλειο επισκέπτεται σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της 75ης επετείου του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα απευθύνει χαιρετισμό σήμερα, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες, που έχει πάρει η ΛΑ.Ε για το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Χαιρετισμός Κεγκέρογλου στο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Βιάννου και όλα τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα διακήρυξαν και διακηρύσσουν σε διεθνές επίπεδο την αποφασιστικότητα του Λαού μας για αντίσταση σε κάθε μορφή δουλείας και ολοκληρωτισμού. 

Όλοι σήμερα οφείλουμε έναντι της Ιστορίας και των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας  να δηλώσουμε ότι εγκλήματα όπως αυτό, δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα και το σημαντικότερο η καταβολή αποζημιώσεων θα είναι μια επιπλέον θωράκιση για να μην ξανασυμβούν. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα το πολύ σημαντικό γεγονός της δημιουργίας και της παρουσίας στο Συνέδριο εκπροσώπων Ομάδων και πρωτοβουλιών Γερμανών δημοκρατών, που στηρίζουν ενεργά το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. 

Η στήριξη της Βουλής των Ελλήνων στο Συνέδριο και ειδικότερα στην προσπάθεια ανάδειξης του θέματος και της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, ακολουθείται φέτος από μια σημαντική εξέλιξη. Την κατάθεση του διακομματικού Πορίσματος που στήριξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, συμμετείχε ενεργά και κατέθεσε εμπεριστατωμένες προτάσεις που ενσωματώθηκαν στο τελικό Πόρισμα. Κατακλείδα όλων των εξειδικευμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων, είναι η ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση της Ολομέλειας της Βουλής και η συγκρότηση μιας Ομάδας κρούσης που θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές ενέργειες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η δέσμευση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι αδιαπραγμάτευτη και προς την κατεύθυνση αυτή οι οδηγίες της Προέδρου μας είναι σαφείς. Τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια λαμβάνουμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία και στηρίζουμε αυτές που οδηγούν στην ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση του Πορίσματος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις. 

Διαχρονικά η χώρα μας, παρά τις δύσκολες περιόδους που βίωσε, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της. Επιπλέον ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης και στήριξε πρωτοβουλίες για τον δικαστικό αγώνα όπως αυτή του Γιάννη Σταμούλη που μάλιστα κατέληξαν σε αμετάκλητες αποφάσεις δικαίωσης που ωστόσο δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Κλείνοντας, από αυτό το Βήμα, απευθύνω και δημόσια πρόσκληση προς το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για μια άμεση συνάντηση εντός του προσεχούς διαστήματος, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Φώφη Γεννηματά, όπως άλλωστε πρέπει να γίνει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που το θέλουν, ώστε να συντονίσουμε με τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο τις κοινές μας ενέργειες για τη δικαίωση του ιστορικού αυτού χρέους.

Μνημόσυνα στα μαρτυρικά χωριά

Στα χωριά του Δήμου Βιάννου τελέστηκαν κατά τόπους μνημόσυνα για τους εκτελεσθέντες στις 14,15,16 Σεπτεμβρίου 1943 από τα στρατεύματα κατοχής.

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας από τους πλέον μαρτυρικούς Δήμους της χώρας μας, καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι το δεύτερο σε αριθμό θυμάτων Ολοκαύτωμα στη χώρα, καθώς το διάστημα 14-16 Σεπτεμβρίου 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν 461 συμπολίτες μας και έκαψαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς 10 χωριά της επαρχίας Βιάννου και της όμορης επαρχίας Ιεράπετρας.  

Για την επέτειο τον 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε: 

Η φετινή, 75η επέτειος, από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των χωριών της δυτικής Ιεράπετρας, σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, που παραμένει ζωντανή, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων, ορίζει και εμπνέει. Είναι και θέλουμε να παραμείνει ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα.

Για να τιμήσουμε τη μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού αλλά και όλων των λαών που αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον του φασισμού να αναδείξουμε τη σημασία της και το νόημα που λαμβάνει σήμερα, αλλά και να προωθήσουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ο Δήμος Βιάννου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου συνδιοργανώνουν το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της.

Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη Μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας, για καλύτερη παιδεία, για καλύτερο περιβάλλον, για μια καινούργια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης, για την επιτυχία απέναντι στον σύγχρονο πόλεμο των αγορών, και των οικονομικών  συμφερόντων, για τη δημιουργία μιας πατρίδας όπου όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Για εμάς εδώ στην μαρτυρική Βιάννο όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής όλοι αυτοί που έδωσαν το αθώο αίμα τους για  απολαμβάνουμε σήμερα το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της νεώτερης ιστορίας μας 

Δεν ζητούμε τη συγγνώμη κανενός. Δεν συμψηφίζουμε το δίκιο του κατακτητή και δήμιου με το αντίστοιχο των υπερασπιστών της λευτεριάς μας. Την έμπρακτη ζητούμε αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων. Όπως συνηθίζεται στον “πολιτισμένο κόσμο”, τμήμα του οποίου διακηρύσσουμε πως είμαστε και εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί.

Τέλος έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ παρόμοια, και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

 • 10.00-11.00: Προσέλευση – εγγραφές: 
   
 • 11.00πμ-1.00μμ: 1η Συνεδρίαση: Τελετή Έναρξης
 1. Τιμητικό Προεδρείο: Νικόλαος Βερβελάκης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου - Μανώλης Γκουραμάνης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη - Δημοσθένης Ραπτόπουλος, Αντιστασιακός από τη Βιάννο, γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου - Δώρα Φθενάκη Κοκολάκη, Αντιστασιακός από τη Νεάπολη Λασιθίου
 2. Συντονιστές: Χρήστος Τσιντζιλώνης (ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης) - Μανώλης Καρακωνσταντάκης (εκ μέρους της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου) - Αριστομένης Συγγελάκης (εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα).
 3. Μήνυμα προς το Συνέδριο του Dr Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών & Αντιφασιστών (FIR).
 4. Χαιρετισμοί: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας - Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου - Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου - Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Χαιρετισμός Μανώλη Γλέζου.
 5. Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης - Εναρκτήρια ομιλία: Καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου: «Εξουσία, μνήμη και λήθη» - Χαιρετισμοί εκπροσώπων κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.
   
 • 1.15μμ-2.45μμ: 2η Συνεδρίαση: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: όψεις και πρόσωπα
  Συντονιστές: Γιώργος Παπαδάκης, Δρ. Ανδρέας Αγγελάκης
 1. Γιώργος Καλογεράκης: Στο σχολείο και τον αγώνα: πέντε δάσκαλοι σε χωριά της Βιάννου θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβρη 1943
 2. Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Οι ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη, με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.
 3. Dr. Stephan Stracke Ιστορικός, Ομάδα AK Angreifbare Traditionspflege, Wuppertal: Σχετικά με την ατιμωρησία των Γερμανών δολοφόνων της Βιάννου, των Ανωγείων και του Σκηνέ
 4. Μανώλης Σπανάκης, Δημοσιογράφος, Εκδότης εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»: Απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου, απαράγραπτο και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.
   
 • Διάλειμμα 2.45μμ-4.30μμ
   
 • 4.30μμ -6.30μμ: 3η Συνεδρίαση: Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων.
  Συντονισμός: Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος - Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης – Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών - Στέφανος Καργάκης, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  Εισηγητές: 
 1. Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Ομάδα Πρωτοβουλίας Βερολίνου: «Τα ανεξόφλητα ηθικά και υλικά χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει». Η «ελληνογερμανική συνεργασία» και η υπονόμευση των ελληνικών αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις (ελληνογερμανική συνέλευση, ταμείο για το μέλλον και ίδρυμα νεολαίας).
 2. Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος: «Γερμανικές Αποζημιώσεις και μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους: η σιωπή των ΜΜΕ στις μέρες μας»

Παρεμβαίνουν οι: 

 1. Μανώλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων και Γ.Γ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)
 2. Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Κανδάνου και Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)
 3. Γιάννης Λεονταράκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κρήτης
 4. Στέλιος Ορφανός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης
 5. Μιχάλης Κριτσωτάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, π. Βουλευτής
 6. Μανόλης Τζανιδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Μυλοποτάμου, πρώην Δήμαρχος Γεροποτάμου.
   
 • 6.30μμ-8.00μμ: 4η Συνεδρίαση: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: νομικοπολιτικές διαστάσεις και προοπτικές
  Συντονιστές: Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, Πρώην Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Αγγελική Παναγιωτοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων περιοχής Αιγίου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις - Αθανασία Φωτιάδη, Νομικός, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εισηγητές:

 1. Δημήτριος Α. Κούρτης, δικηγόρος – υπ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ: Εγείροντας Αξιώσεις Επανόρθωσης 75 Έτη μετά τη Μαζική Θηριωδία: Κυριαρχικές Ασυλίες, Μεταβατική Δικαιοσύνη και τα Όρια του Διεθνούς Δικαίου.
 2. Πέτρος Κ. Ζάπρος, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ). «ΠΕΔ: Είκοσι ένα χρόνια αγώνες στην υπηρεσία ενός εθνικού σκοπού. Πώς θα υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος Ελλήνων πολιτών κατά το Β´ παγκόσμιο πόλεμο».
 3. Διονύσης Παντής, Δικηγόρος, Συντονιστής Τομέα Δικαιοσύνης «Πράττω»: Γερμανικές Αποζημιώσεις: 2018 – σήμανε η ώρα της διεκδίκησης!
 4. Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
   
 • 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά
 1. Πολιτιστική εκδήλωση «Βιάννος – Σεπτέμβρης 1943: μνήμη και ευθύνη».
 2. Βράβευση του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της καθοριστικής του συμβολής στην αποκάλυψη και απόκρουση του εγχειρήματος παραχάραξης της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.
 3. Ομιλία: Δημήτρης Ξενάκης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης
 4. Απόδοση τιμής στη μνήμη του Γεωργίου Μπαριτάκη από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της συμβολής του στην Εθνική Αντίσταση και την ανάδειξη της Θυσίας της Βιάννου.
 5. Ομιλία: Αλίκη Φραγκάκη Μπαριτάκη, κόρη του εκλιπώντος.

Συναυλία

 1. Α' μέρος: Η υψίφωνος Λουκία Σπανάκη με συνοδεία πιάνου σε ένα μουσικό οδοιπορικό μνήμης με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
 2. Β' μέρος: Ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης ερμηνεύει έργα Ελλήνων δημιουργών.
   

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 • 9.00πμ-10.45 πμ: 1η Συνεδρίαση: Ομιλίες & παρεμβάσεις εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Μαρτυρικών Δήμων

Συντονιστές: Ιγνάτιος Αξιώτης, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Γιώργος Σαρρής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Μαρία Σοφουλάκη, Γ.Γ. Δήμου Φαιστού

Εισηγητές:

 1. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος & μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
 2. Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας
 3. Γιάννης Δημάκας& Γιάννης Σταθάς, Μέλη οικογένειας θυμάτων από το Δίστομο.
 4. Ηλίας Λουλούδης, εκπαιδευτικός, Ολοκαύτωμα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου
 5. Παναγιώτης Παππάς & Δημήτρης Δήμος, Εκπρόσωποι Θυμάτων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.
 6. Γιώργος Καρτσωνάκης, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος μαρτυρικού Σοκαρά.
 7. Στέφανος Καργάκης, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος Δράμας.
 8. Μαρία Κωστάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικής – Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.
 9. Κατερίνα Ντάσση, Δασκάλα, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος των χωριών του Φαναρίου Πρεβέζης.
 10. Μιχάλης Σπυριδάκης, Ψηφιακός Χαρτογράφος – Περιβαλλοντολόγος Ιστορικοί συμβολισμοί της πρώτης πορείας μνήμης του Τυμπακίου.
 11. Δήμητρα Κόρμπα, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω.
   
 • 11.00-12.15: 2η συνεδρίαση: Η μνήμη της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και οι νεότερες γενιές
  Συντονιστές: Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου - Κώστας Βασιλάκης, Δημοσιογράφος - Γιώργος Βιτώρος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Εισηγητές:

 1. Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ: Η γυναίκα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση
 2. Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ολοκαυτώματα και τέχνη-τα όρια της μνήμης.
 3. Δημήτρης Χρηστάκης, Καθηγητής ΤΕΙ: Η ιστορία της ιστορίας της Βιάννου
 4. Γιώργος Δασκαλάκης, Εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” και Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής. «Τα μαθητικά έντυπα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση και η Εθνική Αντίσταση στα σύγχρονα μαθητικά έντυπα».
 5. Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος. Σχολείο και Τοπική Ιστορία. Αγώνας ενάντια στη Λήθη. Προτάσεις για τη βιωματική προσέγγιση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής μας με την περίοδο της Κατοχής, και της Αντίστασης στη Βιάννο και με το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων”
   
 • 12.15μμ-12.40μμ: Ομιλία του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο: «Ιστορία, λήθη και πολιτική»
 • 12.40μμ-12.50μμ: Παρέμβαση Νότη Μαριά, Ευρωβουλευτή και Προέδρου πολιτικού κόμματος «Ελλάδα – ο άλλος δρόμος».
 • 12.50μμ-1.00μμ: Παρέμβαση Σοφίας Σακοράφα, Ευρωβουλευτή.
   
 • 1.00μμ-2.30μμ: 3η Συνεδρίαση: Η φρίκη της Κατοχής, οι συνέπειες και το εγχείρημα άμβλυνσης της μνήμης
  Συντονιστές: Μανόλης Αργυράκης, δημοσιογράφος - Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου - Σταύρος Καρτέρης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης,

Εισηγητές:

 1. Βασίλης Μανουσάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Οικονομικές διαστάσεις και συνέπειες της Κατοχής στην Κρήτη
 2. Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη (1941 – 1945)
 3. Jeffrey Levett, Καθηγητής Πανεπιστημίου ΟΗΕ, Βελιγράδι. Οι συνέπειες της Κατοχής στην υγεία του ελληνικού λαού.
 4. Μπάμπης Νανακούδης, υπεύθυνος σύνταξης εφημερίδας «Χορτιάτης 570: «Ολοκαυτώματα: λογοκρισία, παραχάραξη, “στρογγύλεμα” της μνήμης. Το παράδειγμα του Χορτιάτη (και όχι μόνον) και ο αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!»
 5. Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας εκ Κομμένου: «Η σφαγή του Κομμένου και τα ψευδή στοιχεία της γερμανικής Βέρμαχτ».
   
 • 2.30μμ-4.00μμ διάλειμμα
   
 • 4.00μμ – 5.30μμ: 4η Συνεδρίαση: Quo vadis Germania?
  Συντονιστές: Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου - Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος, Initiative “Germany must Pay!” - Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.

Εισηγητές:

 1. Βαγγέλης Τζούκας, Δρ. Κοινωνιολογίας-Διδάσκων στο ΕΑΠ: Φυλετικός Ρατσισμός και Γερμανικά Εγκλήματα Πολέμου: όψεις της ναζιστικής γενοκτονικής βίας.
 2. Δημήτρης Μπελαντής: Η συνέχεια των πολιτικών της γερμανικής ελίτ στην Ευρώπη στον 20ο και 21ο αιώνα
 3. Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής: Η κατάρα της Γερμανίας
 4. Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, Δημοσιογράφος & Πολιτικός Επιστήμων : Η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ ΟΔΓ και Ελλάδας: σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ
   
 • 5.30μμ -700μμ: 5η Συνεδρίαση: Το κίνημα της διεκδίκησης σήμερα: δημιουργική σκέψη, αποφασιστική δράση!
  Συντονιστές: Stephan Stracke - Διονύσης Παντής - Αθανασία Φωτιάδη - Γιάννης Χατζηαντωνίου.
 1. Ομιλία Χρήστου Τσιντζιλώνη, προέδρου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & Συμπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Η δικαίωση θα έλθει με ανυποχώρητη πάλη του λαού!
 2. Εισηγούνται – παρεμβαίνουν: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, π. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Βουλευτής - Βασίλης Μπρακατσούλας, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 3. Παρεμβάσεις συνέδρων – ανοιχτή συζήτηση
   
 • 7.00μμ-7.45μμ: 6η Συνεδρίαση: Τα παιδιά μιλούν με τον Μανώλη Γλέζο: Οι συντάκτες της μαθητικής εφημερίδας «Πεφταστέρι», νεοσσοί της δημοσιογραφίας το 2013, αφηγούνται την εμπειρία της συνέντευξής τους με τον Μανώλη Γλέζο πέντε χρόνια μετά και ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση.

Συντονιστές: Παναγιώτης Νάκας, Φιλόλογος - Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος - Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου.

Συμμετέχουν μαθητές οι οποίοι πήραν συνέντευξη από το Μανώλη Γλέζο το 2013 (τότε ήταν μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού το 2013 και σήμερα της Β’ Λυκείου) μαζί με τη δασκάλα τους Μαρία Παπαδημητροπούλου.

 • 7.45μμ-8.15μμ: 7η Συνεδρίαση: Κλείσιμο εργασιών – έγκριση ψηφίσματος
   
 • 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά
 1. Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Η τραγωδία της Βιάννου. Κάθαρση πότε;».
 2. Βράβευση του διαπρεπούς Γερμανού ιστορικού Dr. Martin Seckendorf από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στη μελέτη και την ανάδειξη της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής και στην συνεπή υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!
 3. Ομιλία: Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ
 4. Βράβευση του Ακαδημαϊκού Ιωάννη Παρμακέλη από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με τη δημιουργία του μνημείου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου.
 5. Ομιλία: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συναυλία

 1. Α' μέρος: ο Κάρολος Κουκλάκης και η Ειρήνη Δερέμπεη αντάμα από τα «Παλαιϊνά Σεφέρια» μάς ταξιδεύουν στο χρόνο και τη γνήσια μουσική παράδοση της Κρήτης.
 2. Β' Μέρος: συναυλία Αντιστασιακού & Πολιτικού τραγουδιού με τη Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλα και τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Δημήτρης Καρβέλης (κιθάρα), Παντελής Μπέσης (μπουζούκι), Μάνος Παπαδάκης (μπάσο).

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το τετραήμερο εκδηλώσεων για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Συνάντηση μνήμης και αγώνα διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και...
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
Πλήθος φορέων, πολιτικών και τοπικών αρχών έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις εκδηλώσεις αυτές παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο...
Οι εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη στα Σφακιά
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ηρώο στον Καλλικράτη Σφακίων και ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων.
Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη στα Σφακιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»
Το 4ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου έρχεται στην πόλη του Ηρακλείου για να την μετατρέψει, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγάλη σκηνή τέχνης και πολιτισμού.
Στο Ηράκλειο η «Τέχνη καθ' οδόν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέτειος Ολοκαυτώματος Βιάννου: Δεν ξεχνούν τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ο Ιταλός Στρατιωτικός Εισαγγελέας, ο οποίος έγινε γνωστός από τον αγώνα του γύρω από την τεκμηρίωση και ανάδειξη των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ιταλία, τάχθηκε αλληλέγγυος στο δίκαιο αίτημα διεκδικήσεων των...
Επέτειος Ολοκαυτώματος Βιάννου: Δεν ξεχνούν τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας