Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γρηγόρης Πασπάτης: Πάνω από 1,5 δις το κόστος για το νέο αεροδρόμιο

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Πασπάτης

Γρηγόρης Πασπάτης: Πάνω από 1,5 δις το κόστος για το νέο αεροδρόμιο

  • A-
  • A+

Με το 1/4 του κόστους του αεροδρομίου στο Καστέλλι μπορεί να αναβαθμιστεί το υπάρχον αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Πασπάτης.

Ο κ. Πασπάτης επισημαίνει πως πλέον στη Νέα Αλικαρνασσό, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων, υπάρχει διαθέσιμος δημόσιος χώρος για τον οποίο δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, ενώ επαναφέρει την πρόταση του «λοξού» διαδρόμου που μηδενίζει το τεράστιο πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής.

Σε σχέση με τη «δυσκολία» του έργου του λοξού διαδρόμου ο κ. Πασπάτης αναφέρει: «Δεν υπάρχουν τεχνικά έργα που δεν γίνονται. Υπάρχουν τεχνικά έργα εύκολα και πιο δύσκολα. Ακόμα και αν ο λοξός διάδρομος στοιχίσει 150 ή και 250  εκατομμύρια, με τίποτα δεν μπορεί να προσεγγίσει τη δαπάνη για ένα εξολοκλήρου νέο αεροδρόμιο το οποίο θα κοστίσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο».

Ο κ. Πασπάτης καυτηριάζει το γεγονός της 15ετούς εγκατάλειψης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» με την προοπτική κατασκευής του Καστελλίου. «Φτάσαμε να γίνουμε... "διακονιάρηδες" ζητώντας από τα Duty Free Shops να δώσουν 10 εκατομμύρια για την νέα αίθουσα αναχωρήσεων, τη στιγμή που το υπάρχον αεροδρόμιο αποφέρει κάθε χρόνο έσοδα 80 εκατομμυρίων στο Δημόσιο» αναφέρει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου θυμίζει  πως το σχέδιο για τον λοξό διάδρομο εγκαταλείφθηκε... «νύχτα», χωρίς μελέτες και χωρίς σχεδιασμό. «Ενώ από το 2003 όλοι συζητούσαν για τον λοξό και ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υποστήριζαν το έργο, κάποια μέρα, εντελώς ξαφνικά, ανακοίνωσαν πως πάμε στο Καστέλλι» λέει ο κ. Πασπάτης.

Για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο ίδιος εντοπίζει ως μείζον πρόβλημα τη μεγάλη απόστασή των 45 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο (όπου ζει η πλειονότητα των κατοίκων του νομού) αλλά και το ενδεχόμενο οικονομικής αποτυχίας εφόσον δεν καταστεί αεροδρόμιο - κόμβος, δηλαδή αν δεν επιλεγεί από τις ξένες αεροπορικές εταιρίες για μεταστάθμευση των αεροσκαφών τους για μεγάλα ταξίδια. 

«Καμία χώρα δεν έχει παραπάνω από ένα αεροδρόμιο - κόμβο, και στην Ελλάδα, αν μία εταιρία θέλει να κάνει μεταστάθμευση, θα επιλέξει προφανώς την Αθήνα και όχι το Ηράκλειο»  επισημαίνει, τονίζοντας πως η Κρήτη έχει ήδη εμπειρία από φαραωνικά έργα για τα οποία το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι να τα φτιάξεις αλλά να τα συντηρήσεις. «Είναι πιθανό οι επόμενες γενιές να τραβάνε τα μαλλιά τους αν το νέο αεροδρόμιο δεν φέρει έσοδα πέρα από τον τουρισμό» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πασπάτης παραδέχεται πως στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν έχει γίνει ποτέ μια εμπεριστατωμένη συζήτηση για το θέμα του αεροδρομίου. Τονίζει πως η παρούσας δημοτική αρχή τάχθηκε υπέρ του έργου στο Καστέλλι λόγω της πίεσης των κατοίκων της Αλικαρνασσού.

Ωστόσο, ο ίδιος διαπιστώνει πως αυτό το κλίμα αλλάζει και πως ήδη οι κάτοικοι εκεί ανησυχούν πως θα υπάρξει  απαξίωση της περιοχής τους μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου. «Μπορεί η έκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου να γίνει χώρος παραβατικής δόμησης και ευημερίας των... τρωκτικών» αναφέρει.

Σε ότι αφορά την επίσημη θέση και της Νέας Δημοκρατίας υπέρ του αεροδρομίου στο Καστέλλι, ο κ. Πασπάτης λέει ότι προφανώς ο ίδιος ανήκει στη φιλελεύθερη παράταξη και βιωματικά στον χώρο της ΝΔ. Ωστόσο, τονίζει πως πρόκειται για ένα τοπικό ζήτημα, για το οποίο έχει εκφράσει εδώ και χρόνια τη διαφορετική άποψή του, που είναι άποψη και άλλων στελεχών της ΝΔ.

«Ασφαλώς χρειάζεται ένα σύγχρονο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο και ασφαλώς θα συνταχθώ με την πλειοψηφία αν τελικά γίνει το έργο στο Καστέλλι. Ωστόσο μη νομίζετε ότι και στα κόμματα, στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ποτέ σοβαρή συζήτηση για τις παραμέτρους του αεροδρομίου», λέει.

Τέλος, συγκρίνοντας τις... προσδοκίες για την επιβατική κίνηση ο Γρηγόρης Πασπάτης αναφέρει: «Στα 9 εκατομμύρια επιβάτες, όσα υπολογίζονται και για το Καστέλλι, μπορεί άνετα να φτάσει και το "Νίκος Καζαντζάκης" με μία αναβάθμιση η οποία όμως απαιτεί πολύ λιγότερα χρήματα». 

Ο ίδιος μιλά ευθέως για ένα όριο στους τουρίστες που μπορεί να υποδεχτεί το νησί με βάση τις υποδομές και τους φυσικούς του πόρους. «Αν σχεδιάζουμε να υποδεχόμαστε 20 και 25 εκατομμύρια τουρίστες στο Ηράκλειο τότε σαφώς χρειάζεται ένα εξολοκλήρου νέο αεροδρόμιο. Έχουμε όμως την ενέργεια να τους υποδεχτούμε; Έχουμε το νερό να τους ποτίσουμε; Εδώ φοβόμαστε ότι φέτος το καλοκαίρι θα διψάσει το Ηράκλειο...» αναρωτιέται. 

Συνέντευξη: Μάριος Διονέλλης

Βίντεο: Στέλλα Μελιγκουνάκη - Μιχάλης Αλεξάκης

Παραγωγή: Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

Βίντεο: Η συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Πασπάτη

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Χουντή στην Κομισιόν για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Ερώτημα προς την Κομισιόν για τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νικος Χουντής. Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής...
Παρέμβαση Χουντή στην Κομισιόν για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευσή τους. Όπως...
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
Νέα λαϊκή συνέλευση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο Καστέλλι Πεδιάδος, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με...
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας