• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Τι σας φέρνει στον νου η «αειφόρος ανάπτυξη»;

 • A-
 • A+

Με το παραπάνω ερώτημα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για την πραγματική σημασία του συγκεκριμένου όρου ο δικηγόρος Γιώργος Σμπώκος, για το ιδεολογικό και οικονομικό αφήγημα που κουβαλάει μαζί της η έννοια της «αειφορίας».

Παρουσιάζοντας στο Ηράκλειο το βιβλίο του «Η επινόηση της αειφορίας» με υπότιτλο «Πώς επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου», απευθύνθηκε σε ένα κοινό ήδη υποψιασμένο για την «εισβολή» της έννοιας της οικονομικής μεγέθυνσης υπό τον μανδύα των φιλοπεριβαλλοντικών και αειφόρων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί.

Ο Γιώργος Σμπώκος υποστηρίζει πως στη Συνδιάσκεψη του Ρίο το 1992, με τη διακήρυξη της αειφόρου ανάπτυξης ουσιαστικά ανακοινώθηκε το σύστημα που έμελλε να αντικαταστήσει τον καπιταλισμό, αλλά στην ουσία και να τον διασώσει, ανοίγοντας νέους δρόμους αέναης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Με έναν μοναδικό τρόπο, που αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας, η αδιάκοπη μεγιστοποίηση της παραγωγής και η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (ανανεώσιμων και μη) συνδέθηκαν, μέσω του όρου «αειφόρος ανάπτυξη», με τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Ετσι, με συγκεκριμένα παραδείγματα που δίνονται και στο βιβλίο, η οικονομική διαχείριση π.χ. ενός δάσους μεταφράζεται σε «διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του», ενώ η ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του ίδιου δάσους μεταφράζεται σε «σύνδεσή του με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Με συνεχή παραδείγματα από την ιστορία, την οικονομία, την ψυχολογία, αλλά και τις τεχνικές των δημόσιων σχέσεων και της προπαγάνδας, ο Γιώργος Σμπώκος αποδεικνύει στο βιβλίο του πώς η αειφόρος ανάπτυξη, αν και προβλήθηκε ως πλαίσιο ελέγχου της ασύδοτης οικονομίας, στην πράξη πήρε σαφή θέση υπέρ της οικονομίας όποτε αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διατήρηση των φυσικών πόρων, απλά ποσοτικοποιώντας και κοστολογώντας τους πόρους αυτούς.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παταγώδους αποτυχίας των «περιβαλλοντικών» πολιτικών που φέρει μαζί της η αειφόρος ανάπτυξη είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, 13 χρόνια μετά τη Συνδιάσκεψη του Ρίο.

Το Πρωτόκολλο προέβλεπε την «εμπορία ρύπων» μεταξύ των κρατών, η οποία υποτίθεται θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το μόνο που συνέβη ήταν να εμπορευματοποιηθεί το δημόσιο αγαθό του αέρα και οι ρύποι να αυξάνονται σταθερά σε παγκόσμια κλίμακα από τότε μέχρι σήμερα, λέει ο Γ. Σμπώκος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα παρεμβάσεων στο κρητικό τοπίο στο όνομα της αειφορίας, με συγκεκριμένα παραδείγματα όπως οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων βιομηχανικών ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές του νησιού, η ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το θέμα της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιανάκη, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Φωτόδεντρο Στέργιος Δραμουντάνης και ο δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης.

 Ο Γιώργος Σμπώκος είναι εξωτερικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του περιοδικού «Περιβάλλον και Δίκαιο». Διδάσκει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο «Νομικά Περιβάλλοντος» των τμημάτων Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, του Μάρμπουργκ και της Αθήνας και έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Εφαρμογές μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, κρατική ρύθμιση και αυτορρύθμιση» (Νομική Βιβλιοθήκη, 2011).
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Επιβεβαιώθηκε η...
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ίδιος ο θόρυβος από αεροπλάνα και... πλυντήρια πιάτων»
Βίντεο από τις αντιδράσεις πολιτών κατά την ενημερωτική εκδήλωση για το αεροδρόμιο Καστελλίου που διοργάνωσαν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και το υπουργείο Μεταφορών με την παρουσία του διευθυντή του υπουργείου...
«Ίδιος ο θόρυβος από αεροπλάνα και... πλυντήρια πιάτων»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» έχουν, ρευστό δεν έχουν
Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος προχωρά η υπόθεση της πολυσυζητημένης επένδυσης στη Μονή Τοπλού από την εταιρία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του τουριστικού ομίλου Minoan Group Plc, η οποία δεσμεύει...
«Πράσινο φως» έχουν, ρευστό δεν έχουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μυστικά και ψέματα» στη νέα μελέτη για το Καστέλλι
Την αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.» επισημαίνοντας παραλήψεις και θολά σημεία στο επίμαχο σχέδιο. Η Μελέτη πρόκειται να...
«Μυστικά και ψέματα» στη νέα μελέτη για το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί τάπητος τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη
Κομβικής σημασίας για τους εμπλεκόμενους σε θέματα ελέγχου των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Κρήτη (και όχι μόνο) είναι το συνέδριο που διοργανώνει από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας...
Επί τάπητος τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας