• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    30°C 27.5°C / 32.4°C
    1 BF
    32%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    28°C 25.0°C / 30.5°C
    1 BF
    40%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    29°C 26.8°C / 31.5°C
    3 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    31°C 30.9°C / 32.5°C
    1 BF
    18%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.9°C / 27.9°C
    3 BF
    32%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.1°C / 29.6°C
    3 BF
    45%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    29°C 25.6°C / 29.4°C
    2 BF
    13%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 24.6°C / 32.0°C
    2 BF
    26%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    27°C 25.8°C / 28.8°C
    5 BF
    60%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    29°C 27.9°C / 28.9°C
    3 BF
    37%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.7°C / 26.8°C
    4 BF
    50%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.1°C / 25.7°C
    1 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.9°C / 27.9°C
    3 BF
    61%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    32°C 26.5°C / 31.9°C
    0 BF
    23%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    26°C 26.5°C / 31.8°C
    2 BF
    24%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.8°C / 27.1°C
    3 BF
    53%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    30°C 26.9°C / 32.6°C
    2 BF
    27%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 23.8°C / 25.3°C
    1 BF
    61%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 25.1°C / 32.2°C
    3 BF
    57%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    30°C 29.8°C / 29.8°C
    3 BF
    14%

Οι xοχλιοί της Κρήτης ταξιδεύουν στον κόσμο

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ιστορία της Escargot de Crète 

Πριν από 12 χρόνια, ένας νέος επιστήμονας, με διδακτορικές σπουδές στην αλληλεπίδραση των λέιζερ με τους βιολογικούς ιστούς, ο Χαράλαμπος Κιαγιάς, επισκέπτεται το εξοχικό του στον Λατζιμά Μυλοποτάμου.

Εκεί παρατηρεί τον κόσμο που μαζεύει από παντού σαλιγκάρια, ακόμη κι από την άσφαλτο.

Αρχικά τους κάνει παρατήρηση για το πόσο επικίνδυνο είναι να τρώνε σαλιγκάρια από την άσφαλτο.

Στη συνέχεια σκέφτεται τις ποσότητες σαλιγκαριών που βρίσκει κανείς στην περιοχή.

Η επόμενη σκέψη του περιστρέφεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τους χοχλιούς και ενδεχομένως να τους εξάγει. 

Την αρχική σκέψη για εξαγωγή πρώτης ύλης την εγκαταλείπει. Η τυποποίηση ήταν η λύση στο θέμα της εξαγωγής:  

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις εξαγωγή πρώτης ύλης σε σχέση με την εξαγωγή τυποποιημένου προϊόντος. Εκτός από τις προφανείς ιδιαιτερότητες, ένα καλό τυποποιημένο προϊόν εξασφαλίζει και το χτίσιμο του εμπορικού σήματος». 

Κάπως έτσι, δημιουργείται η εταιρεία Escargot de Crète, η οποία σήμερα διαθέτει τέσσερα στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών, μια ερευνητική μονάδα αναπαραγωγής και μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησής τους στο Ρέθυμνο.

Ο Χαράλαμπος Κιαγιάς δείχνει το ίδιο πάθος για τη νέα δραστηριότητα με κείνο που έχει για την επιστήμη που σπούδασε, τη φυσική.

Αντιμετωπίζει την εκτροφή σαλιγκαριών με τις εμπειρίες της επιστήμης και της έρευνας αλλά και την ανάγκη του να βρίσκει καινοτόμες ιδέες και λύσεις. 

Οι καινοτομίες που υιοθετεί η εταιρεία είναι πολλές. Για παράδειγμα, είναι το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κατάφερε να έχει παγκοσμίως τη μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα.

Σύμμαχός της είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, οι οποίες είναι άριστες γι' αυτήν την παραγωγή. 

Επόμενο στοιχείο καινοτομίας ήταν η τυποποίηση σαλιγκαριών σε λάδι, αλλά και το γεγονός ότι ελληνικές συνταγές, όπως οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί, τυποποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως έτοιμο γεύμα

«Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική κρητική συνταγή από το συγκεκριμένο πιάτο. Ολοι γνωρίζουν τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας ως χαρακτηριστικό γαλλικό πιάτο. Ηθελα να κάνω γνωστή τη δική μας κρητική συνταγή σε όλον τον κόσμο». 

Το επόμενο στάδιο ήταν να πειράξει την κλασική γαλλική συνταγή σε μια πιο μεσογειακή εκδοχή.

Ετσι, τη θέση του βούτυρου στη συνταγή των σαλιγκαριών Βουργουνδίας παίρνει το λάδι, και μάλιστα το εξαιρετικό παρθένο βιολογικής γεωργίας ελαιόλαδο ΠΟΠ «Βόρειος Μυλοπόταμος».

Οπότε, η συνταγή γίνεται πολύ πιο υγιεινή, χωρίς να υστερεί σε γευστικότητα. 

Στη συνέχεια, το θυμάρι και το λεμόνι συναντούν το κρητικό σαλιγκάρι σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν χαρακτηριστικά ελληνικά αρώματα και γεύσεις, και η Escargot de Crète συστήνει το κρητικό σαλιγκάρι με τα χαρακτηριστικά αρώματα της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτόν προέκυψαν 3 διαφορετικά προϊόντα: φιλέτα σαλιγκαριών σε ελαιόλαδο Κρήτης με ξίδι και δεντρολίβανο (χοχλιοί μπουμπουριστοί)· με σκόρδο και μαϊντανό (η κρητική εκδοχή της διάσημης γαλλικής συνταγής «escargots de bourguignon»)· και σε ελαιόλαδο Κρήτης με θυμάρι και λεμόνι.

Τα προϊόντα αυτά συμπλήρωσε και ένα προϊόν σε φυσική γεύση. 

Ο Χαράλαμπος Κιαγιάς εξηγεί ότι δύο βασικά μυστικά της επιτυχίας των σαλιγκαριών που αξιοποιεί η εταιρεία είναι ο τόπος και οι ιδιαιτερότητες που έχει, αλλά και η γνώση που αντλεί από την παράδοση, καθώς τα σαλιγκάρια είναι παραδοσιακό προϊόν για την Κρήτη

«Το ζήτημα δεν είναι όμως αυτή καθαυτή η παράδοση, αλλά ο λόγος που την έχει διαμορφώσει. Πίσω από κάθε παράδοση ψάχνουμε να βρούμε το γιατί υπάρχει». 

Η Escargot de Crète εξαπλώθηκε και κατέκτησε 17 χώρες. Η πλέον πρόσφατη «κατάκτησή» της είναι το Μπαχρέιν:

«Στις εξαγωγές βγήκε μεμονωμένα και όχι μέσω χονδρεμπόρων», εξηγεί ο Χαράλαμπος Κιαγιάς και ενδεικτικά αναφέρεται στο Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, την Κύπρο... «Πρόσφατα, σε μία έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο και συμμετείχαμε, είχαμε ενθουσιώδη υποδοχή από τους Ιάπωνες και έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία». 

«Πραγματοποιήσαμε διατροφική ανάλυση στα προϊόντα μας με το ελαιόλαδο και προέκυψε ότι ένα βάζο σαλιγκαριών χωρίς το ελαιόλαδο καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μας σε σίδηρο σε ποσοστό 150%. Η τροφή είναι ευεργετική για τον οργανισμό υπό τον όρο ότι θα της φερθούμε με σεβασμό. Το 85% των λιπαρών του είναι καλά λιπαρά τα οποία δεν πρέπει να καταστρέφουμε. Είναι ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο». 

Η Escargot de Crète, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εμπορικού της σήματος, συμμετέχει σε προγράμματα γαστρονομικού τουρισμού που διοργανώνονται από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής:

«Η Κρήτη είναι ποιοτικός προορισμός και κάθε δικό της προϊόν τής προσδίδει την υψηλή γαστρονομία. Οι επισκέπτες αναζητούν την κρητική ταυτότητα και ένας από τους σημαντικότερους τρόπους είναι η γαστρονομία. Στόχος μου είναι η περιοχή του Λατζιμά να γίνει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού γύρω από το σαλιγκάρι». 

Τα προϊόντα της Escargot de Crète θα συμπληρώσει ένα νέο, βασισμένο στα σαλιγκάρια, αλλά διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Πρόκειται για μια καλλυντική-θεραπευτική κρέμα προσώπου, βασισμένη στο έκκριμα του σαλιγκαριού, του οποίου βασικό συστατικό είναι η αλλαντοΐνη, που έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την καλή υγεία και την ομορφιά του δέρματος, που όπως εξηγεί ο Χαράλαμπος Κιαγιάς μπορεί να δώσει λύσεις στα δερματικά προβλήματα ως «πανάκεια».

Η κρέμα «Panacea 3» (Πανάκεια 3) περιέχει, σύμφωνα με τις αναλύσεις, πολύ υψηλή ποσότητα αλλαντοΐνης, σε σχέση με ξένα προϊόντα της αγοράς, και υπόσχεται λύσεις σε σημαντικά δερματικά προβλήματα με φυσικό τρόπο.

Ο Χαράλαμπος Κιαγιάς μάς ενημερώνει ότι το λανσάρισμά της θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ Γεύσεων του «Αθηνοράματος» στις 10, 11 & 12 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, και καλεί όποιον επιθυμεί να τη δοκιμάσει να επισκεφτεί το περίπτερο της εταιρείας. 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολιτεία και τράπεζες να στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές»
Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα των Κρητών εξαγωγέων εν μέσω κρίσης λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Ο κ. Καλαμπόκης τονίζει πως βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη...
«Πολιτεία και τράπεζες να στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χανιά: Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό με τον «Αγροτικό Αύγουστο»
Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης αμφισβητεί τη νομιμότητα λιανικής πώλησης προϊόντων στον Αγροτικό Αύγουστο καθώς συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις τοπικές επιχειρήσεις.
Χανιά: Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό με τον «Αγροτικό Αύγουστο»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν από κοντά τα κρητικά προϊόντα
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας των κρητικών προϊόντων, με έμφαση στα εμβληματικά τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Βιολογικά.
Γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν από κοντά τα κρητικά προϊόντα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Κρήτη οι Κινέζοι για το Καστέλλι
Την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Κίνα για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, την αύξηση εξαγωγών Κρητικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας, αλλά και την προώθηση επενδύσεων όπως το αεροδρόμιο στο...
Στην Κρήτη οι Κινέζοι για το Καστέλλι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κερδοφόροι κλάδοι της κρητικής οικονομίας
Η περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες της χώρας σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η συμμετοχή της στο Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε ποσοστό, κυμαίνεται περίπου στο 5%....
Οι κερδοφόροι κλάδοι της κρητικής οικονομίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλκιαδάκης: Η σχέση της με την Κρήτη και την καινοτομία
Η ιστορία της οικογένειας Χαλκιαδάκη ξεκινά από τις αρχές του αιώνα. Από ένα μικρό μαγαζί με το πρωτότυπο όνομα «Η πηγή του Δρόσου», που άνοιξε στο Γαράζο Μυλοποτάμου. Ισως αυτό να ήταν ο «πρόγονος» των...
Χαλκιαδάκης: Η σχέση της με την Κρήτη και την καινοτομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας