• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 41.2°C
  1 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.2°C / 41.0°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.0°C / 40.9°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 38.6°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  39°C 34.6°C / 41.4°C
  5 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  39°C 36.8°C / 40.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 32.6°C / 40.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 37.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  3 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.8°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 37.9°C
  3 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 35.5°C / 38.9°C
  3 BF
  19%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  38°C 35.5°C / 38.9°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.8°C / 38.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 35.6°C / 41.5°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.5°C / 32.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.3°C / 41.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.8°C / 40.8°C
  4 BF
  14%

Οι κερδοφόροι κλάδοι της κρητικής οικονομίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επιχειρηματικότητα στην Κρήτη έχει ιστορία 

Η περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες της χώρας σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η συμμετοχή της στο Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε ποσοστό, κυμαίνεται περίπου στο 5%.

Ωστόσο, σε επίπεδο κλάδων, ο τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη συμμετοχή στο τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς αγγίζει το 19-20%, ενώ πολλές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού κατατάσσονται ανάμεσα στις 30 πλέον κερδοφόρες του κλάδου σε εθνικό επίπεδο (έρευνα ICAP, 2013).

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα για το νησί περίπου το 48% του περιφερειακού ΑΕΠ και μπορεί να δώσει προοπτικές και σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας, υπό προϋποθέσεις. 

Tο 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ της Περιφέρειας της Κρήτης άγγιξε το 5,4% του εθνικού ΑΕΠ (236.917 εκατομμύρια ευρώ).

Η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου καθώς και εκείνη των Χανίων έχουν την υψηλότερη συμμετοχή στο περιφερειακό ΑΕΠ (52,06 και 23,07% αντίστοιχα). 

Ο πρωτογενής τομέας, με συμβολή περίπου 9,5% στην προστιθέμενη αξία του κλάδου στη χώρα, παρουσίασε ανάμεσα στο 2000 και το 2008 σταθερή μείωση στη γεωργική παραγωγή.

Η πτώση αυτή συνδέθηκε κυρίως με την εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως αυτή της αμπελοκαλλιέργειας αλλά και της συνεχούς πτώσης των τιμών του ελαιολάδου και ορισμένων κηπευτικών προϊόντων.

Η πτώση στον πρωτογενή τομέα συνδέεται με τις τουριστικές περιοχές, όπου ο τουρισμός πήρε το προβάδισμα στη δραστηριότητα και διαμόρφωσε οικονομικές ανισορροπίες στην ανάπτυξη του νησιού, που τώρα αναζητεί να τις καλύψει μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σήμερα, ο κλάδος παρουσιάζει εξάρτηση από παραδοσιακά πρότυπα και καλλιέργειες και υστερεί σε επίπεδο υποδομών ή παραγωγικών συστημάτων. 

Η Κρήτη διαθέτει τα μισά θερμοκήπια της χώρας με έμφαση στην παραγωγή λαχανικών και ανθέων.

Παράλληλα, ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι οργανωμένος με διάσπαρτο τρόπο, μικρό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων αλλά σημαντική παρουσία και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τυροκομικών προϊόντων. 

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων προώθησης των προϊόντων της, όπως μέσα από τη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων στους διάφορους τομείς του αγροτοδιατροφικού τομέα (π.χ. τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης) ή της διαμόρφωσης οργανωμένου γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος μέσω του σχεδιασμού των «Δρόμων των Κρητικών Γεύσεων», προσανατολίζεται σε μελλοντικούς σχεδιασμούς για το νησί στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει την κρητική διατροφή σε συνδυασμό με τον κλάδο του τουρισμού. 

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες του νησιού 

Σε επίπεδο συμμετοχής στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στις 500 καλύτερες εταιρείες και επιχειρήσεις της χώρας έτσι όπως παρουσιάζονται στην επιχειρηματική έκδοση Business Leaders in Greece, της ICAP, συγκαταλέγονται 11 επιχειρήσεις από την Κρήτη.

Πρόκειται για τις ΑΝΕΚ Lines, Creta Farms, Forthnet, Διεθνής Ενωσις, Ελούντα Α.Ε., Θεραπευτήριο Ολύμπιον, IN.KA., Καράτζης A.E., Κυλινδρόμυλοι Κρήτης, Πλαστικά Κρήτης, «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκης. 

Κάποιες από τις επιχειρηματικές ιστορίες του νησιού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κυρίως για την καινοτομία που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις. 

Η «Πλαστικά Κρήτης» ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης και αποτελεί μία από τους μεγαλύτερες παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία διατηρεί θυγατρικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες - σε Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία και Κίνα. 

Ο Ομιλος επιχειρήσεων ΚΑΡΑΤΖΗ στα 41 χρόνια που δραστηριοποιείται, κυρίως στην κατασκευή υλικών δικτύων, κυριάρχησε στην ελληνική αγορά και κέρδισε μία από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά.

Σήμερα περίπου το 96% των πωλήσεων κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές, ενώ ο Ομιλος προχώρησε πρόσφατα σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας. 

Σημαντική είναι η περίπτωση της CRETA FARMS, της οργανωμένης μονάδας παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από την οικογένεια Δομαζάκη, στη θέση Λατζιμάς, της πρώην κοινότητας Πρίνου του Δήμου Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Σήμερα, η Creta Farms αποτελεί τον ηγέτη στην αγορά αλλαντικών και τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία που έχει εισαγάγει στον κλάδο τροφίμων, αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. 

Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο κλάδος της διατροφής και ο πρωτογενής τομέας έχουν ωστόσο κι άλλες σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες στην περιφέρεια της Κρήτης. 

Η Terra Creta ΑΒΕΕ δημιουργήθηκε το 2001 και σήμερα λειτουργεί στο Κολυμβάρι Χανίων, σε ιδιόκτητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις κατηγορίες και εξάγει σε 25 χώρες, από το Βέλγιο και τη Γερμανία έως τις ΗΠΑ και την Κορέα, και το Αζερμπαϊτζάν και τη Σαγκάη μέχρι τη ρωσική Απω Ανατολή. 

Το 1948 ιδρύθηκε στον Πλάτανο ένας μικρός φούρνος από τον Χαρίτο Τσατσαρωνάκη, ο οποίος έδωσε την εμπορική ονομασία «το Μάννα» στην επιχείρηση.

Από το μικρό αρτοποιείο, που κάλυπτε τις ανάγκες του Πλατάνου και των γύρω χωριών σε ψωμί, πέρασαν στην ιδέα της παραγωγής του κριθαρένιου παξιμαδιού.

Ξεκίνησαν το 1963 την πώληση παξιμαδιών στα Χανιά και μετά ακολούθησε και η Αθήνα.

Η κυριαρχία του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής έφερε τα παξιμάδια να κερδίζουν την ελληνική αγορά.

Σήμερα μια μεγάλη μονάδα παραγωγής που καλύπτει έναν χώρο 6.000 τ.μ., με τέσσερις γραμμές παραγωγής, όπου παράγονται 35 διαφορετικά προϊόντα, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και των εξαγωγών της εταιρείας στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Ν. Αφρική και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η εταιρεία Δανδάλη έκανε τα πρώτα βήματά της πριν από περίπου εξήντα χρόνια, όταν το 1952 ο ιδρυτής της, Αλέκος Δανδάλης, άνοιξε καφεκοπτείο στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου.

Από τότε, η εταιρεία αναπτύχθηκε, έγινε το συνώνυμο του κρητικού καφέ και τη δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκε το πρώτο της εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου με παραγωγική δυναμικότητα σήμερα στα 8.500 κιλά ημερησίως. 

Οι επιχειρήσεις αυτές... γράφουν μερικές από τις ιστορίες επιχειρηματικότητας της Κρήτης και αποδεικνύουν ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία και κερδοφορία παρά τις δυσκολίες που κρύβει το εγχείρημα.

Κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας διακρίνονται για τις επιχειρηματικές επιτυχίες τους διαμορφώνοντας την εικόνα του κρητικού επιχειρηματικού πνεύματος. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεγράφη η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις της Κρήτης
Υπεγράφη η ΚΥΑ για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2021, μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και την αξιολόγηση της δράσης του.
Υπεγράφη η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις της Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση 5% στις εξαγωγές της Κρήτης το πρώτο 4μηνο του 2019
Μείωση της τάξης του 5% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κρήτης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα
Μείωση 5% στις εξαγωγές της Κρήτης το πρώτο 4μηνο του 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεις της Κρήτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε την τροπολογία για την διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης.
Στο μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεις της Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χανιά: Μειωμένα τα έσοδα των εμπόρων στις θερινές εκπτώσεις
Για δεύτερη χρονιά, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για τα οικονομικά αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η πλειονότητα των επιχειρήσεων...
Χανιά: Μειωμένα τα έσοδα των εμπόρων στις θερινές εκπτώσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη συνάντηση Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Κρήτης
Συνάντηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στο χώρο του «Commons Lab». Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθούν η ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς μεταξύ...
Δεύτερη συνάντηση Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Go In Crete» από την Eurobank
Επιχειρηματική Αποστολή στο πλαίσιο του Προγράμματος «Go International», διοργανώνει η Eurobank στην Κρήτη από τις 24 έως τις 26 Μαΐου. Στο πλαίσιο του «Go In Crete», πραγματοποιείται φόρουμ και ανοιχτή...
«Go In Crete» από την Eurobank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας