Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαλκιαδάκης: Η σχέση της με την Κρήτη και την καινοτομία

Το 2014 η εταιρεία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ βραβεύεται από το ΕΒΕΑ, για την υλοποίηση του πρώτου καθετοποιημένου πρωτοκόλλου ασφάλειας φρούτων και λαχανικών

Χαλκιαδάκης: Η σχέση της με την Κρήτη και την καινοτομία

  • A-
  • A+

Η ιστορία της οικογένειας Χαλκιαδάκη ξεκινά από τις αρχές του αιώνα. Από ένα μικρό μαγαζί με το πρωτότυπο όνομα «Η πηγή του Δρόσου», που άνοιξε στο Γαράζο Μυλοποτάμου.

Ισως αυτό να ήταν ο «πρόγονος» των σημερινών πολυκαταστημάτων της εταιρείας.

Aκολούθησε η εμπορική δραστηριότητα στο Ηράκλειο με καταστήματα χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Από τον Κώστα Χαλκιαδάκη που σχεδίασε την αρχική επιχείρηση, που για την εποχή της ήταν πρωτοποριακή, το επόμενο βήμα προέκυψε όταν τα παιδιά του, οι αδελφοί Χαλκιαδάκη, αποφάσισαν να αλλάξουν την εικόνα της τοπικής αγοράς δημιουργώντας το πρώτο σουπερμάρκετ.

Οι νέοι επιχειρηματίες ήξεραν καλά τον καταναλωτή της Κρήτης και την ανάγκη του για πιο ανθρώπινη προσέγγιση. 

Η πορεία της εταιρείας Χαλκιαδάκη στηρίχτηκε θερμά από τους Κρητικούς καταναλωτές κάνοντας την αλυσίδα Χαλκιαδάκη την πρώτη σε αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και προτίμηση αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Κρήτη. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το λιανεμπόριο έχει πλέον αλλάξει χαρακτήρα. Είναι η εποχή που στο λιανεμπόριο μπαίνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πολυεθνικές εταιρείες.

Η αλυσίδα Χαλκιαδάκη προσπαθεί να διατηρήσει τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της επιλέγοντας τη στρατηγική συμμαχία με τον ελληνικών συμφερόντων όμιλος σουπερμάρκετ «Βερόπουλος». 

Βασικό χαρακτηριστικό των σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκη» ήταν όλα αυτά τα χρόνια, η στήριξη στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις.

Ειδικές εβδομάδες κρητικών προϊόντων, ειδικές προβολές, ειδικά προγράμματα προβολής, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της στρατηγικής της εταιρείας που επιδιώκει να στηρίξει την κρητική παραγωγή με συνέπεια. 

Στη διαδρομή της η κρητική εταιρεία αναπτύχθηκε δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

Ετσι, το 2014, βραβεύεται από το ΕΒΕΑ, για την υλοποίηση του πρώτου καθετοποιημένου πρωτοκόλλου ασφάλειας φρούτων και λαχανικών.

Τα σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκης εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια τη διαδικτυακή παρακολούθηση και πλήρη ιχνηλασιμότητα των οπωροκηπευτικών που διακινεί, θωρακίζοντας την ασφάλειά τους και ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.

Με την παραπάνω τεχνολογία, καταγράφεται που και τι βλέπει ο καταναλωτής ενώ ψωνίζει, πως κινείται στον χώρο του σουπερμάρκετ κ.λπ.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, μπορεί κανείς να κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό και αλλαγές ώστε να παίρνει ο καταναλωτής πιο γρήγορα και άμεσα την πληροφορία που πρέπει. 

Κρατώντας πάντα τη σχέση με την Κρήτη, η εταιρεία ενισχύθηκε πρόσφατα με το πιστοποιημένο σήμα ποιότητας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ» για μια σειρά προϊόντων της. 

Το 2014 ήταν μια σημαντική χρονιά και για τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, καθώς το ποσοστό του 60% που κατείχε ο όμιλος Βερόπουλου πέρασε στην αλυσίδα σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία με τον Ομιλο Σκλαβενίτη εξασφαλίζει στην κρητική αλυσίδα μεγαλύτερες παροχές σε σχέση με τους προμηθευτές της, ικανές να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της στην τοπική αγορά. 

Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυναμική φάση αυξάνοντας τα μερίδιά της με έντονους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά, το 2015 η αλυσίδα εμφάνισε αύξηση του τζίρου της κατά 4%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 144 εκατ. ευρώ.

Μετά την εγκαινίαση της λειτουργίας ενός νέου σουπερμάρκετ της αλυσίδας τον Ιανουάριο στο Ηράκλειο, η επιχείρηση ετοιμάζει δεύτερο κατάστημα μέσα στο 2016.

Οι σχετικές επενδύσεις ανέρχονται αθροιστικά περίπου στα 3 εκατ. ευρώ, καθώς αφορούν ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας. 

Επίσης, η κρητική εταιρεία πρόσφατα απευθύνθηκε σε ένα νέο κοινό, δημιουργώντας το πρώτο Happy House Χαλκιαδάκης, τύπο καταστήματος που πραγματοποιεί πωλήσεις προϊόντων παιδικών παιχνιδιών και των ειδών για το σπίτι. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν από κοντά τα κρητικά προϊόντα
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας των κρητικών προϊόντων, με έμφαση στα εμβληματικά τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Βιολογικά.
Γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν από κοντά τα κρητικά προϊόντα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι xοχλιοί της Κρήτης ταξιδεύουν στον κόσμο
Πριν από 12 χρόνια, ένας νέος επιστήμονας, με διδακτορικές σπουδές στην αλληλεπίδραση των λέιζερ με τους βιολογικούς ιστούς, ο Χαράλαμπος Κιαγιάς, επισκέπτεται το εξοχικό του στον Λατζιμά Μυλοποτάμου. Εκεί...
Οι xοχλιοί της Κρήτης ταξιδεύουν στον κόσμο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολιτεία και τράπεζες να στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές»
Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα των Κρητών εξαγωγέων εν μέσω κρίσης λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Ο κ. Καλαμπόκης τονίζει πως βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη...
«Πολιτεία και τράπεζες να στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το brand name “ΚΡΗΤΗ” αναγνωρίζεται πλέον σε όλο τον κόσμο»
Για τις δράσεις πιστοποίησης των προϊόντων της Κρήτης μιλά στην «Εφ.Συν.» η αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνη για τον πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Η ίδια τονίζει την ανάγκη εισαγωγής των κρητικών...
«Το brand name “ΚΡΗΤΗ” αναγνωρίζεται πλέον σε όλο τον κόσμο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη των κρητικών προϊόντων
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζοντας τα μοναδικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης, προωθεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη των κρητικών προϊόντων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές για νέα επενδυτικά σχέδια
Tην υπαγωγή 39 επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο υπέγραψε o περιφερειάρχης Κρήτης, με συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ και 14 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
Κρήτη: Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές για νέα επενδυτικά σχέδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας