• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  82%

Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πολλαπλάσιες κλίνες και περισσότερα γήπεδα γκολφ είχε ακυρωθεί το 2008 από το ΣτΕ.

EUROKINISSI

«Κάβο Σίδερο: Δεν πωλείται!»

 • A-
 • A+

Την καταστροφική επίπτωση που θα έχει για την προστατευόμενη περιοχή της ανατολικής Κρήτης η σχεδιαζόμενη επένδυση της Loyalward Ltd τεκμηριώνουν με νέα τους προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνολικά 17 φορείς και 123 πολίτες, ζητώντας την ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Το διάταγμα, που υπεγράφη στις 7 Μαρτίου και έχει τις υπογραφές των υπουργών Σταθάκη, Σκουρλέτη, Τσιρώνη και Μπαλτά, έδινε το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου «Ιτανος Γαία» σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο της Σητείας, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 5 ξενοδοχείων και ενός γηπέδου γκολφ σε μία από τις παρθένες περιοχές του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πολλαπλάσιες κλίνες και περισσότερα γήπεδα γκολφ είχε ακυρωθεί το 2008 από το ΣτΕ και πάλι ύστερα από προσφυγή κατοίκων του νησιού.

Στη νέα προσφυγή τονίζεται πως, αν και μικρότερης δυναμικότητας, η επένδυση δεσμεύει και πάλι την ίδια τεράστια έκταση εντός προστατευόμενης ζώνης του Δικτύου Natura 2000.

Αν και «προστατευόμενη» λόγω της μοναδικής της βιοποικιλότητας, η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει παντελώς απροστάτευτη από την ελληνική πολιτεία, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, δεν έχει ιδρυθεί ο Φορέας Διαχείρισης και δεν εγκρίθηκε ποτέ κανένα Σχέδιο Διαχείρισής της.

Και όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της καθυστέρησης ως προς τη θέσπιση πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura 2000, για την οποία έχει ήδη στείλει «αιτιολογημένη γνώμη» προς την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την προθεσμία συμμόρφωσης να έχει παρέλθει εδώ και δύο εβδομάδες και να οδεύουμε πλέον προς νέα περιβαλλοντικά πρόστιμα.

Για την κατάθεση της αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρωτοστάτησαν κάτοικοι της περιοχής, Ελληνες και ξένοι, ανάμεσά τους και αρκετοί αρχαιολόγοι που συμμετέχουν σε ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή.

Από πλευράς συλλογικών φορέων, την προσφυγή υπογράφουν:

 • ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,
 • η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης,
 • η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,
 • το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (μέλος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of Nature),
 • ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ANIMA και η Οργάνωση Γη - Κέντρο της Γης,
 • το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Κρήτης,
 • το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης,
 • ο Σπηλαιολογικός Ομιλος Κρήτης,
 • η Ενωση Αγροτουρισμού Κρήτης,
 • ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Παλαικάστρου και
 • οι οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Αντισυνταγματικός;

EUROKINISSI

Οι προσφεύγοντες διευρύνουν ακόμα περισσότερο τα νομικά τους επιχειρήματα αμφισβητώντας ευθέως τη συνταγματικότητα του μνημονιακού νόμου 4269/2014 πάνω στον οποίο στηρίζεται και η συγκεκριμένη επένδυση.

Με βάση τον νόμο αυτόν, καταρτίζονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), αποκτώντας προνομιούχο θέση, φαινομενικά εντός, στην πραγματικότητα όμως εκτός του συστήματος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας που ισχύει για όλους τους πολίτες.

«Ετσι, τα ΕΣΧΑΣΕ, που δημιουργούν οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων κατά τις επιλογές των επενδυτών, αποκτούν πλασματικά την ίδια νομική βαρύτητα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων. Ομως ο σχεδιασμός σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος υπάγεται σε κανόνες ιεραρχίας και συνολικότητας. Η αρχή αυτή παραβιάζεται για λόγους φερόμενους ως δημοσιονομικούς, που στην ουσία είναι αντισυνταγματικοί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της προσφυγής.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι και οι φορείς υπενθυμίζουν την παρέμβαση του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου προς τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή (2008) και Σαμαρά (2014) για την αποτροπή του σχεδίου αυτού, λόγω των 100 αρχαιολογικών χώρων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή (και οι οποίοι αποδίδονται στο σύνολό τους προς ιδιωτική χωροταξία).

Επίσης τονίζεται πως η περιοχή βρίσκεται στο σύνολό της εντός του πρόσφατα ενταγμένου Φυσικού Πάρκου Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Τέλος, στην προσφυγή γίνεται αναφορά και σε αντίστοιχη επένδυση που προωθείται για το γειτονικό Κάβο Πλάκο, προαναγγέλλοντας στην ουσία και αντίστοιχες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανένα (σημαντικό) πρόβλημα για την επένδυση στη Μονή Τοπλού
Την εκτίμηση ότι η επένδυση στη Μονή Τοπλού «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών» έκαναν οι σύμβουλοι της Επικρατείας,...
Κανένα (σημαντικό) πρόβλημα για την επένδυση στη Μονή Τοπλού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
Την παρέμβασή του, ώστε να εμποδιστεί η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο ● Δέκα επαγγελματικοί φορείς της Σητείας...
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... υπερωρίες το ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο
Με ρυθμούς «fast track» κινείται και η Δικαιοσύνη, εκτός από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις «στρατηγικές επενδύσεις», επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή ως προς την άρον άρον εκδίκαση της προσφυγής για την...
Με... υπερωρίες το ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύμα προσφυγών από τους «εχθρούς της Κρήτης»
Οχι μία, αλλά δύο είναι οι προσφυγές που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τουριστική επένδυση-μαμούθ της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ανατολικό άκρο της...
Κύμα προσφυγών από τους «εχθρούς της Κρήτης»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά το... Τοπλού
Την ταχύτατη προώθηση της επένδυσης στη Μονή Τοπλού υποσχέθηκε ο υπ. Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι ούτε που θα φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια πως θα ήταν ένας...
Προχωρά το... Τοπλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
Άκυρο από το ΣτΕ στο «Υβριδικό Αμαρίου»: Το Συμβούλιο ακύρωσε την αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που είχε παράσχει στο έργο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● Απόφαση-ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας