• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 1.9°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -2.5°C
  1 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / 1.2°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.5°C / -4.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.5°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.0°C / 0.5°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.3°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  52%

Μονάδα προεπεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου

«Πόλεμος» για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+

Ακρως επεισοδιακά εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του εργοστασίου προεπεξεργασίας απορριμμάτων του Ηρακλείου, υπόθεση που ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης.

Το εργοστάσιο, υπό κανονικές συνθήκες, συμβάλλει στη μείωση του όγκου και τη βιοξήρανση των απορριμμάτων πριν αυτά μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ.

Η κατασκευή του στοίχισε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2009 και σταμάτησε τον Μάρτιο του 2014 λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο. Κάπου εκεί άρχισαν οι περιπέτειες και το εργοστάσιο από τότε παραμένει κλειστό.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου εργολάβου ακυρώθηκε, καθώς θεωρήθηκε «φωτογραφικός», αφού στη σχετική διακήρυξη περιλαμβάνονταν όροι που καθιστούσαν μονόδρομο την ανάληψη του έργου από την ίδια εταιρεία που διαχειριζόταν τη μονάδα μέχρι τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Στη συνέχεια, για το έργο υπήρξε νέα προκήρυξη, τον περασμένο Αύγουστο, ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. 

Μεθοδεύσεις 

Το νέο «επεισόδιο» του σίριαλ έχει να κάνει με τις συνεχείς προσφυγές και ενστάσεις από τις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες, που συνοδεύονται από σαφείς αιχμές για μεθοδεύσεις, αλλά και υπόνοιες διαπλοκής.

Η αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιρειών «ΘΑΛΗΣ Α.Ε.» και της Κοινοπραξίας «ΕΝVITEC A.E.-ΛATOMIKH ATE», με τη δεύτερη να θεωρεί πως η τριμελής επιτροπή του διαγωνισμού αλλά και η εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης μεθοδεύουν τον αποκλεισμό της, με βάση ένα τυπικό κώλυμα ως προς τις εξουσιοδοτήσεις του προσώπου που υπέγραψε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. 

Επί του συγκεκριμένου, όπως καταγγέλλεται, ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΕΣΔΑΚ, ο οποίος απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κώλυμα και προσωρινά η ENVITEC επέστρεψε στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, για άγνωστο λόγο, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ δεν αρκέστηκε στη γνωμοδότηση του δικού της νομικού συμβούλου και ζήτησε και εξωτερική γνωμοδότηση από άλλο γραφείο στην Αθήνα.

Ο εξωτερικός σύμβουλος εντός δύο ημερών απεφάνθη αντίστροφα και τελικά η ENVITEC απεβλήθη εκ νέου από τον διαγωνισμό. 

Διαπλοκή 

Επ' αυτής της νέας αποβολής η εταιρεία έχει ασκήσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες διαπλοκής για τη σχέση του «εξωτερικού» συμβούλου με την ανταγωνίστριά της εταιρεία.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της προσφυγής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Επρεπε να ελεγχθεί αν ο γνωμοδοτών είχε προηγούμενη ενασχόληση είτε ο ίδιος είτε το γραφείο του με υποθέσεις των διαγωνιζόμενων και ειδικότερα με τις εταιρείες ΘΑΛΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΙΘΑΚΗ, από μετασχηματισμό των οποίων προέκυψε η εταιρεία ΘΑΛΗΣ». 

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μέρος μιας μακράς σύγκρουσης ισχυρών συμφερόντων γύρω από τα σκουπίδια της Κρήτης, με πολλά επεισόδια και συνεχή χτυπήματα πάνω και κάτω από το τραπέζι, ενώ το θέμα εμπλέκεται με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

Με το θέμα των ίδιων διαγωνισμών είχε συνδέσει ευθέως προ ενός έτους τον άγριο ξυλοδαρμό του από κουκουλοφόρο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, υπόθεση που βρίσκεται ακόμα υπό δικαστική διερεύνηση. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
Χωρίς περιστροφές, κυβέρνηση αλλά και αυτοδιοίκηση προωθούν την ξεπερασμένη μέθοδο που από το 2016 είχαν απορρίψει κατηγορηματικά για το νησί • Πιάνουν τόπο οι πιέσεις του λόμπι των σκουπιδιών παρά τους...
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
Την παρέμβασή του, ώστε να εμποδιστεί η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο ● Δέκα επαγγελματικοί φορείς της Σητείας...
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι σας φέρνει στον νου η «αειφόρος ανάπτυξη»;
Με το παραπάνω ερώτημα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για την πραγματική σημασία του συγκεκριμένου όρου ο δικηγόρος Γιώργος Σμπώκος, για το ιδεολογικό και οικονομικό αφήγημα της έννοιας «αειφορία». Παρουσιάζοντας...
Τι σας φέρνει στον νου η «αειφόρος ανάπτυξη»;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επένδυση-μαμούθ στην Κνωσό
Μεγάλη ιδιωτική επένδυση ύψους 20-30 εκατομμυρίων ευρώ με προσανατολισμό τον πολιτισμό και την καινοτομία στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης που βρίσκονται κοντά στην Κνωσό, ετοιμάζει...
Επένδυση-μαμούθ στην Κνωσό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
Σοβαρές καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία πυρηνελαιουργείου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επικίνδυνα απόβλητα σε δημόσια θέα, χωρίς μέτρα προστασίας και σε...
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας