Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολόκληρη η Κρήτη στο ποτήρι σας

Ολόκληρη η Κρήτη στο ποτήρι σας

  • A-
  • A+

Είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι η ώρα που ανοίγουν τα βαρέλια με τα λευκά κρασιά. Η ώρα που τα αμπέλια αρχίζουν να μπουμπουκιάζουν. Η στιγμή που οι τουρίστες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ή είναι πραγματικοί ταξιδιώτες και υποψιασμένοι οινόφιλοι.

Είναι η κατάλληλη ώρα για οινοτουρισμό στην Κρήτη. Στην Κρήτη όπου η άνοιξη έχει ήδη φτάσει και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης διοργανώνει τις δύο μεγάλες ετήσιες εκθέσεις του, τα Οινοκρητικά. Μαγευτικοί αμπελώνες, πανέμορφα οινοποιεία, μοναδικές κρητικές ποικιλίες και πάνω απ’ όλα φιλόξενοι οινοποιοί.

Ενα οινικό ταξίδι στην Κρήτη τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν είναι σύντομο, είναι ικανό να σας μαγέψει και να σας συστήσει με τον οινικό πλούτο της Μεγαλονήσου. Κατσιφάλι και Μαντηλάρι για τους εραστές του κόκκινου, Βηλάνες, Βιδιανά και Μαλβάζιες για όσους προτιμούν τα λευκά.

Επιδόρπιοι οίνοι όπως μόνο κάτω από τον κρητικό ήλιο μπορούν να γίνουν και παιχνιδιάρικα ροζέ, blend από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Ολόκληρη η Κρήτη στο ποτήρι σας.

Σημειώστε τις ημερομηνίες:

★ 20-22 Φεβρουαρίου 2016, τα Οινοκρητικά στα Χανιά, ΚΑΜ Μεγάλο Αρσενάλι

★ 27-29 Φεβρουαρίου 2016, τα Οινοκρητικά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου

Τα οινοποιεία

Μηλιαράκης

Βρίσκεται στο κέντρο της κυριότερης αμπελοοινικής περιοχής της Κρήτης, στα Πεζά, περίπου 17 xλμ. νότια του Ηρακλείου και 5 χλμ. από το μινωικό πατητήρι του Βαθύπετρου. Η ιστορία της ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποκτά νομική μορφή στα 1932 και επιχειρεί την πρώτη εμφιάλωση κρασιού στο νησί στα 1952. Σήμερα, στην ένατη δεκαετία της ζωής της, παράγει κρασιά προερχόμενα από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ωριμάζει ένα μέρος της ερυθρής της παραγωγής σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και αναδεικνύει περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα υιοθετώντας μεθόδους έως τώρα ανεκμετάλλευτες στην Κρήτη, όπως η παραγωγή λευκού κρασιού από την ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι, την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Κρήτη λευκού κρασιού από Βηλάνα περασμένο από βαρέλι (Vilana Fume) και την επαναφορά με μεγάλη επιτυχία από το 2004 της λευκής ποικιλίας Μαλβάζια, κρασί ιστορικά συνδεδεμένο με το νησί, σε οινοποίηση ξηρού κρασιού. Η συνολική παραγωγή της ΜΙΝΩΣ ανέρχεται σήμερα σε 350.000 με 400.000 φιάλες ετησίως.

Πεζά Ηρακλείου, τηλ.: 2810 741213

Στυλιανού

Λίγα χιλιόμετρα νότια της Κνωσού, στην καρδιά του μινωικού αμπελώνα στο χωριό Κουνάβοι, ο Γιάννης Στυλιανού καλλιεργεί σε 30 ιδιόκτητα στρέμματα βιολογικού αμπελώνα τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες Βιδιανό, Θραψαθήρι, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι. Σ’ ένα «μπουτίκ» οινοποιείο, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, με μαγευτική θέα σε όλη την περιοχή, ο Γιάννης Στυλιανού αποφάσισε το 2003 να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να μετατρέψει το μεράκι του σε επάγγελμα. Το πάθος του ερασιτέχνη ενώθηκε με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει και το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγονται περίπου 20.000 αριθμημένες φιάλες. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά όλο τον χρόνο. Ο ίδιος ο οινοποιός θα σας υποδεχθεί και θα σας ξεναγήσει σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από την ομορφιά της λιτότητας και του μέτρου.

Κουνάβοι, Ηράκλειο, τηλ.: 6936430368

Ντουράκης

Η αγάπη για τη φύση και η χαρά της δημιουργίας. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που ώθησαν τον κ. Ανδρέα Ντουράκη στη δημιουργία του ομώνυμου οινοποιείου. «Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούτος για τον άνθρωπο και πηγή ζωής. Γι' αυτό χρειάζεται σεβασμό και αγάπη για τη συνύπαρξη όλων μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη μινωική Κρήτη η μεγάλη θεότητα ήταν η “Μεγάλη Μητέρα”... η φύση», σημειώνει ο κ. Ντουράκης. Το οινοποιείο Ντουράκη καλλιεργεί τα αμπέλια του βιολογικά. Στόχος του οινοποιείου είναι η δημιουργία αποκλειστικά εκλεκτών οίνων με τρόπους πάνω από όλα φιλικούς προς το περιβάλλον, που συνδυάζουν την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό.

Αλίκαμπος Χανίων, τηλ.: 2825051761

Silva Δασκαλάκη

Στη Σίβα, ένα μικρό χωριό του Ηρακλείου, στο 17χλμ. της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, βρίσκεται το οινοποιείο Silva. Ο εξοπλισμός του οινοποιείου άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2007 με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα στον χώρο της παραγωγής και της εμφιάλωσης. Εβδομήντα ιδιόκτητα στρέμματα καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργιλώδη, που ποιοτικά μπορούν να προβάλουν τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης. Οι τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Θραψαθήρι, Μαλβάζια, Βιδιανό, μοσχάτο Σπίνας, ενώ σε αυτές προστέθηκαν μερικές από τις πιο φημισμένες διεθνώς Syrah, Cabernet Sauvignon Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillion. Στόχος, η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Σίβα, Δήμος Παλιάνης, τηλ.: 2810 792021

Δουλουφάκης

Το οινοποιείο βρίσκεται στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης. Η περιοχή έχει πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιστορία και έχει καθοριστεί ως ζώνη ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας. Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνων αποτελούν για την οικογένεια Δουλουφάκη μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ως απόσταγμα πολύτιμης εμπειρίας. Στο 1952 χρονολογείται ο πρώτος έπαινος για την ποιότητα των κρασιών της οικογένειας Δουλουφάκη, που λαμβάνει μέρος στη 17η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επιλεγμένοι αμπελώνες και το ιδανικό μικροκλίμα προσφέρουν τις συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.

Δάφνες, τηλ.: 2810792017

Ενωση Πεζών

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων (πρώην Νίκου Καζαντζάκη). Δραστηριοποιείται με δύο βασικά προϊόντα, το κρασί και το ελαιόλαδο, και αποτελεί πρότυπη οργάνωση στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο από το 1933. Χαρακτηριστικά όπως ποιότητα, παράδοση, αξιοπιστία, υγιεινή διατροφή, ευημερία, πρόοδος αποτελούν βασικές αρχές της ένωσης. Μέσα σε ένα πλήρες βιομηχανικό συγκρότημα με σύγχρονες εγκαταστάσεις απορροφώνται και επεξεργάζονται το 85% των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και επιτυγχάνεται η διοχέτευση αυτών, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Πάντα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση νέων μεθόδων και συστημάτων παραγωγής, η ένωση παρακολουθεί από κοντά τις αλλαγές και εξελίξεις που επηρεάζουν το σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης, τηλ.: 2810 741945-7

Λυραράκης

Το κτήμα Λυραράκη αναγνωρίζεται ως ο πρωτοπόρος παραγωγός ποιοτικών κρασιών στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στις μονοποικιλιακές οινοποιήσεις αυτόχθονων ποικιλιών, ενώ υπάρχουν και κάποια πολυποικιλιακά προϊόντα με χρήση ξενικών ποικιλιών. Στην οικογένεια, αναγνωρίζεται η αναβίωση δύο αρχαίων κρητικών ποικιλιών, των Δαφνί και Πλυτό, οι μονοποικιλιακές οινοποιήσεις των οποίων είναι μέρος της σειράς προϊόντων «Θησαυροί της Κρήτης». Είναι επίσης γνωστή και για το ότι ήταν η πρώτη που ανέμιξε μια τοπική ποικιλία, το Κοτσιφάλι, με μια ξενική (Syrah), δίνοντας ένα συναρπαστικό κρασί. Τα κρασιά του κτήματος έχουν διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και εξάγονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Β. Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά).

Ηράκλειο, τηλ.: 2810 741482

Μανουσάκη «Nostos»

«Αναρωτιέστε γιατί αυτό το όνομα; Απλά, σκεφτείτε τι είναι για έναν Ελληνα να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του. Ο νόστος είναι το όνειρο κάθε ξενιτεμένου. Τα κρασιά είναι το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι η λαχτάρα για επιστροφή στην πατρίδα. Είναι όλα τα συναισθήματα για την πολυπόθητη μέρα του γυρισμού». Η oινοποιία Μανουσάκη και τα κρασιά Νόστος έχουν σαν έμβλημα 3 μικρά λουλούδια. Αραγε γιατί; Οποιος αναγνωρίζει το είδος τους και ξέρει πώς ονομάζονται είναι εύκολο να μαντέψει. Αλλού τα λένε ζαμπάκια και αλλού μυρτολούλουδα. Στην Κρήτη τα λένε... μανουσάκια! Η σειρά Terroir από την Αλεξάνδρα Μανουσάκη είναι ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο στόχο έχει την ανάδειξη και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το θαλασσινό αλάτι. Τα προϊόντα «Terroir by Alexandra Manousakis» μέσα σε λίγους κιόλας μήνες από τη δημιουργία τους έχουν λάβει διεθνή αναγνωρισιμότητα και είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής ή μέσω internet.

Βατόλακκος, Χανιά, τηλ.: 28210 78787

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές για νέα επενδυτικά σχέδια
Tην υπαγωγή 39 επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο υπέγραψε o περιφερειάρχης Κρήτης, με συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ και 14 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
Κρήτη: Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές για νέα επενδυτικά σχέδια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσουνάμι» ζημιών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη
Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων αφήνει στον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, που κάθε χρόνο φέρνει στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες.
«Τσουνάμι» ζημιών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηράκλειο: Δέσμευση ξενοδόχων για απορρόφηση ντόπιων προϊόντων
Τη δέσμευση ότι μέσα από ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων, τα ντόπια αγροτικά προϊόντα θα απορροφώνται άμεσα από τα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, εξέφρασαν ξενοδόχοι του Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Δέσμευση ξενοδόχων για απορρόφηση ντόπιων προϊόντων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με τον Τουρισμό, την τοπική οικονομία και τις τοπικές αγορές.
Κρήτη: Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ κερδών από τον τουρισμό στην Κρήτη
Ρεκόρ εισπράξεων από τον κλάδο του τουρισμού σημειώθηκε στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ εξάμηνο του 2018. Οι εισπράξεις στην Κρήτη ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, καταγράφοντας...
Ρεκόρ κερδών από τον τουρισμό στην Κρήτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσσαράς
Σήμερα Πέμπτη, ξεκίνησε η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, η οποία πραγματοποιείται στους Βώρους του Δήμου Φαιστού. Η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1988 και αποτελεί πλέον θεσμό...
Ξεκίνησε η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσσαράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας