Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οριστική ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο
EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Οριστική ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο

  • A-
  • A+
Από 1η Ιουλίου μειώνεται το κόστος ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη.

Την οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατοχύρωσαν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης με τη συνδρομή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ειδική σύσκεψη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού.

Η ένταξη της Κρήτης στις επιλέξιμες νησιωτικές περιοχές, αποδεικνύει ότι το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς ένα «επίδομα», αλλά ουσιαστική ενίσχυση για την ανταγωνιστικότητα της δυναμικής περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία, κυρίως λόγω της σύνθεσης του παραγωγικού συστήματος και του μεγέθους συμβολής της κρητικής οικονομίας σε όρους εισοδήματος, απασχόλησης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και με βάση τα πορίσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση διευρυμένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εκτιμάται ότι πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας δύναται να επωφεληθούν.

Την αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου και στην Κρήτη παρέδωσαν στον Υπουργό οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κρήτης, όπως είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενη συνάντησή τους.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την σκοπιμότητα εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, σχετικά με τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων δια θαλάσσης, ώστε να υπάρξει εξίσωση με το αντίστοιχο κόστος που ισχύει για τις χερσαίες οδούς.

Ο κ. Σαντορινιός δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει ότι από 1η Ιουλίου 2019 μειώνεται το κόστος ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη.

Στη συνάντηση με τον κ. Σαντορινιό συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, Χανίων Αντώνης Ροκάκης και Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δικαίωση της κοινής προσπάθειας των τεσσάρων Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το μέτρο, συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ, αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κρήτης και να τονώσει την προώθηση κρητικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Από τη συνάντηση του υφυπουργού Ναυτιλίας με τους προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης ικανοποιημένος για αυτή την μεγάλη επιτυχία δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε ότι εξαιρείται η Κρήτη από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, πίστεψα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε σθεναρά την ένταξη του νησιού μας σ’ αυτό. Στις 29 Οκτωβρίου 2018 το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο συνεδρίασε στο Επιμελητήριο Χανίων παίρνοντας απόφαση την εν λόγω διεκδίκηση.

Έκτοτε και μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, αποστολή υπομνημάτων στο αρμόδιο υπουργείο και συνεχών επαφών και πιέσεων, τα καταφέραμε.

Κατά τη συνάντησή μας με τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό, ενημερωθήκαμε επί της ουσίας για την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και το σύνολο των οφελών που θα έχουν οι επιχειρηματίες μας.

Είναι άξιο αναφοράς πως το μέτρο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, θα ισχύσει από 1η Ιουλίου, εντάχθηκαν όλα τα προϊόντα και όχι μερικά όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, ενώ στην Κρήτη το όφελος θα ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ! 

Ως Επιμελητήριο Χανίων, το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκπαιδεύσουμε στελέχη μαςπροκειμένου να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες- μέλη μας, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο, κάτι για το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως δεν εφησυχάζουμε σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, αλλά αντιθέτως έχουμε ήδη θέσει τα θεμέλια ώστε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου να ισχύσει και σε άλλους τομείς, όπως αυτό της μετακίνησης των αθλητών του ερασιτεχνικού αθλητισμού, γιατί όπως άλλωστε έχουμε τονίσει επανειλημμένως «επιχειρείν, πολιτισμός και αθλητισμός» είναι τομείς που πρέπει να συνδέονται αρμονικά και να αλληλοσυμπληρώνονται!»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η Κρήτη μπαίνει στο μεταφορικό ισοδύναμο
Ευχάριστα είναι τα νέα για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ενταχθούν και αυτές στο μέτρο του...
Και η Κρήτη μπαίνει στο μεταφορικό ισοδύναμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παρέμβαση βουλευτών για το μεταφορικό ισοδύναμο
Κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν επτά βουλευτές της Κρήτης για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη. Οι βουλευτές τονίζουν ότι το μεταφορικό...
Κρήτη: Παρέμβαση βουλευτών για το μεταφορικό ισοδύναμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνεται τον Ιούλιο στις κρητικές επιχειρήσεις το μεταφορικό ισοδύναμο
Τρία είναι τα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση σχεδιάζει για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αν. υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός
Επεκτείνεται τον Ιούλιο στις κρητικές επιχειρήσεις το μεταφορικό ισοδύναμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
Στα 156 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό που θα καλύψει το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019, χρονιά κατά την οποία το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή στη νησιωτική περιφέρεια, εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια και τη...
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου οι επιχειρήσεις της Κρήτης
Οι επιχειρήσεις της Κρήτης θα ενταχθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Αυτό έκανε γνωστό την Τετάρτη μιλώντας στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος...
Στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου οι επιχειρήσεις της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις
Ανοιξε, χθες, η πλατφόρμα του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς από όλες τις νησιωτικές επιχειρήσεις,...
Ανοιξε το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας