• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.9°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.8°C
  3 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.5°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  74%

Κρήτη, Χανιά - © Fritz Hiersche | Dreamstime.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπίτι μου, σπιτάκι μου... πανάκριβο καλυβάκι μου

 • A-
 • A+

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα στέγασης στα Χανιά, κυρίως λόγω της μαζικής ανάπτυξης του τουρισμού και των βραχυχρόνιων μισθώσεων (με πλατφόρμες όπως η AirBnB).

Το θέμα αναδεικνύει με συνεχείς παρεμβάσεις της η «Πρωτοβουλία για τη Στέγη στα Χανιά», αποκαλύπτοντας τη σοβαρότητά του και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς το αυξημένο κόστος στέγασης αποτελεί πλέον σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

Η Πρωτοβουλία επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat για το κόστος της στέγασης στην Ελλάδα και στις χώρες της ζώνης του ευρώ, με τα στοιχεία να είναι περισσότερο επιβαρυντικά, ως συνήθως, για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

8 στους 10 πληρώνουν ακριβά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, «υπερβολικό κόστος» αντιμετωπίζει κάποιος όταν δαπανά για τις ανάγκες στέγασης (ενοίκιο ή δόση δανείου, θέρμανση, ύδρευση και ηλεκτρικό) ποσοστό άνω του 40% από το καθαρό εισόδημά του.

Συνολικά στην Ελλάδα, το κόστος στέγασης αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο έξοδο (άνω του 40% του εισοδήματός) για το 83,9% των κατοίκων που μένουν σε ενοίκιο, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της ευρωζώνης είναι μόλις 25%.

Το πρόβλημα έχει σαφώς ταξικό πρόσημο, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το κόστος της κατοικίας αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά σχεδόν για το 90% των πιο φτωχών κατοίκων της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, στη ζώνη του ευρώ μόνο το 34% των κατοίκων που βρίσκονται στην αντίστοιχα χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα αντιμετωπίζουν υπερβολικό κόστος στέγασης.

Οι διαφορές παραμένουν εμφανείς και στη δεύτερη (από τα κάτω) εισοδηματική κατηγορία πολιτών. Από αυτούς, στην Ελλάδα ακριβό ενοίκιο πληρώνει το 54,4%, ενώ στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 10%.

Ακόμα και στους ιδιοκτήτες σπιτιών που πληρώνουν δάνειο, τα έξοδα στέγασης αποτελούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για περίπου 1 στους 3 (27,6%), την ώρα που οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες σπιτιών αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνθήκες σε ποσοστό μόλις 5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ανισότητες αμβλύνονται σε κάποιο βαθμό από την κοινωνική πολιτική στέγης που στην περίπτωση του ελληνικού κράτους είναι πολύ περιορισμένη.

Μόλις το 5,8% του πληθυσμού της χώρας συμμετέχει σε κάποιο κοινωνικό πρόγραμμα μειωμένου κόστους στέγης (π.χ. επιδότηση ενοικίου), την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στις «ανεπτυγμένες» χώρες της ευρωζώνης είναι σχεδόν διπλάσιο (10,3%).

Τουριστούπολη τα Χανιά

Η κατάσταση σε τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά αυξάνει τον συνολικό δείκτη του κόστους στέγασης σε όλη τη χώρα.

Αποκαλυπτικά ήταν για τα Χανιά τα στοιχεία που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, καταγράφοντας ποσοστό 95% των διαθέσιμων ακινήτων της πόλης να κατευθύνονται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου AirBnB) και μόλις 5% σε συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με έρευνα της Grand Thornton, συνολικά 4.337 ακίνητα στην πόλη των Χανίων διατίθενται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ μόλις 212 ακίνητα έχουν ενοικιαστεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο, δηλαδή με σταθερά συμβόλαια και προκαθορισμένο μηνιαίο τίμημα.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα 212 σπίτια είναι όλα κι όλα που διατίθενται σε φοιτητές που σπουδάζουν στα Χανιά (όπου υπάρχει και Πολυτεχνείο), σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς ή άλλους δημόσιους λειτουργούς που καλούνται να υπηρετήσουν στην πόλη, αλλά και γενικότερα σε όσους αποφασίσουν να μετακομίσουν ή να στήσουν τη ζωή του στα Χανιά (π.χ. νέα ζευγάρια, οικογένειες κτλ.).

Η έλλειψη σπιτιών είναι αναμενόμενο να εκτινάσσει και τις τιμές των ενοικίων αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Τελευταία μάλιστα, όπως καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία για τη Στέγη στα Χανιά», έχουν ενταθεί και τα φαινόμενα ιδιότυπου ρατσισμού, αφού στις λιγοστές αγγελίες ενοικίασης μπαίνουν και κριτήρια αποκλεισμού για αλλοδαπούς, για ιδιοκτήτες κατοικίδιων, για οικογένειες με μικρά παιδιά κ.ο.κ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
Ποσοστά παραβατικότητας που αγγίζουν το 70% κατέγραψαν οι ελεγκτές των φορολογικών αρχών της χώρας στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τριήμερο στην Κρήτη.
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport
Αύξηση τελών ανά επιβάτη, νέα τέλη στην αερολέσχη, στις τοπικές επιχειρήσεις, στα ταξί και στο ΚΤΕΛ, χρεώσεις στους υπαλλήλους για το parking και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων είναι τα "δώρα" της...
Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ερευνήστε τη σύμβαση με τη Fraport»
Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ζητά με έγγραφό της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας...
«Ερευνήστε τη σύμβαση με τη Fraport»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με δημόσιο χρήμα τα δάνεια της Fraport
Ανακοίνωση από τους πολίτες των Χανίων για την υπόθεση των 14 αεροδρομίων πως οι 3 από τις 4 τράπεζες που ανακοινώθηκε ότι θα δανείσουν τη Fraport δεν είναι ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά μηχανισμοί...
Με δημόσιο χρήμα τα δάνεια της Fraport
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανοί επενδυτές του... αέρα
Η καθυστέρηση της «εισόδου» της ημικρατικής εταιρείας Fraport στα ελληνικά αεροδρόμια τελικά έχει εξήγηση. Χωρίς λεφτά και με «εγγυητή» το Ελληνικό Δημόσιο, η ιδιωτικοποίηση που επιβλήθηκε από τους δανειστές...
Γερμανοί επενδυτές του... αέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας