• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.1°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 12.6°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 15.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 16.3°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.7°C / 12.1°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.4°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  94%

από πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών στο Καστέλλι.

Προσωρινός ανάδοχος στο Καστέλλι, αιχμηρή ανακοίνωση Σπίρτζη

 • A-
 • A+

Σε πανηγυρικό αλλά και αιχμηρό τόνο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου για το έργο του αεροδρομίου Καστελλίου με σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης αλλά και όσων αντιτάσσονται στο έργο. Δέσμευση για συνεργασία με τον Δήμο ώστε να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών τονίζεται πως η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου αποτελεί «ηχηρή απάντηση στις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού που καλλιεργούν μήνες τώρα ένα επικοινωνιακό ναυάγιο της επένδυσης» ενώ τονίζονται οι θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αλλαγή της δομής του διαγωνισμού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών αναφέρεται:

Ξεπερνώντας διαχειριστικά λάθη, εμπλοκές και καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και ένα αποτυχημένο διαγωνισμό, που διακινδύνευσαν σοβαρά την υλοποίηση και την τύχη του έργου εδώ και 17 χρόνια, σήμερα,  η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης είναι γεγονός. Η νέα αυτή επένδυση ύψους άνω του 850 εκ ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί με όρους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, διαψεύδει τις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού που τόσους μήνες δίνουν απεγνωσμένες μάχες, για να πείσουν ότι το έργο καθυστερεί και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. 

Ταυτόχρονα μέσα από τα προφανή αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη που συμβάλλουν  καθοριστικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας δίνεται μία ηχηρή απάντηση, σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν και καλλιεργούν εντέχνως,  επικοινωνιακή καταιγίδα περί τείχους και προσκομμάτων της κυβέρνησης, έναντι των επενδύσεων. 

Με πυξίδα τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων που θα αποτελέσουν καταλύτη για την Εθνική Οικονομία, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας  για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης.  

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε την απόφαση που αφορά την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο του αερολιμένα Καστελίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες  κατά τις οποίες τηρήθηκαν όλες οι εγγυήσεις διαφάνειας, προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και επενδυτικής συμμετοχής υψηλών προδιαγραφών. 

Επί του θέματος, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:  «Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα έργο που δοκιμάστηκε από τις πολυετείς εμπλοκές και καθυστερήσεις εξαιτίας των ατελέσφορων σχεδιασμών και της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών δυνάμεων που χειρίστηκαν την τύχη του στο παρελθόν. Η χώρα γυρίζει σελίδα και μαζί και τα έργα υποδομών που πλέον σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε άλλη λογική. Στη Κρήτη θα πραγματοποιηθεί ένα έργο καταλύτης για την εθνική οικονομία, από το οποίο και το Δημόσιο, αποκτά ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Αλλάξαμε τη δομή του διαγωνισμού προς όφελος του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών. Και κατηγορηθήκαμε γι΄ αυτό. Δυστυχώς για αυτούς που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, θα συνεχίσουμε. Εφεξής στα έργα παραχώρησης θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.  Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι ένα  έργο το οποίο δεν  θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο αυτούς που θα  το εκτελέσουν και θα το εκμεταλλευτούν. Εάν και στο παρελθόν προγραμματίζονταν σ’ αυτή την κατεύθυνση τα έργα παραχώρησης και σύμπραξης, σήμερα η χώρα θα είχε άλλη εικόνα. Η χώρα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της το χρεωκοπημένο πολιτικό κατεστημένο που σχεδίασε έργα για τους λίγους και ισχυρούς  και ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε χρυσάφι», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. 

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει ουσιαστικά την αυλαία των μεγάλων έργων παραχώρησης Τρίτης Γενιάς. 

Ένα μακρόπνοο πρόγραμμα υποδομών που θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη δίκαιη ανάπτυξη, καθώς πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται με όρους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών.  Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία αποτύπωσε μία σύμβαση παραχώρησης με βασικά προαπαιτούμενα τα παραπάνω. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για την Κρήτη και την Εθνική Οικονομία δεν ήταν αυτονόητες.

Προηγήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  ένας σημαντικός κύκλος παρεμβάσεων και αλλαγών στη δομή του διαγωνισμού με βάση τη φιλοσοφία της κυβέρνησης από την οποία θα διαπνέονται εφεξής τα έργα με σύμβασης παραχώρησης. Οι αλλαγές στη δομή του διαγωνισμού έκλεισαν με την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πριν από 1,5 χρόνο στην οποία εγκρίθηκαν τα Τεύχη Μεταβολών για τη Σύμβαση Παραχώρησης. 

Να σημειωθεί, ότι οι παρεμβάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ακολούθως τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στην Προσφορά του Προσωρινού Αναδόχου καθώς: 

- Το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση: Αυξάνεται το ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  από 40% σε 46%. Ήδη λοιπόν το Δημόσιο απέκτησε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

- Αυξάνεται η βαρύτητα της Οικονομικής Προσφοράς των διαγωνιζόμενων 
Η αιτούμενη χρηματοδοτική Συμβολή εκ μέρους του Δημοσίου περιορίστηκε σε 180 εκατομμύρια ευρώ.

- Αυξάνεται σε 2% το ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων του αερολιμένα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του έργου παραχώρησης, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, αλλά και άλλων κοινωφελών δράσεων. Τα ποσά θα αποδίδονται κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. 

- Τονώνεται δραστικά η απασχόληση: Θα δημιουργηθούν 1000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής. 500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και εκατοντάδες ακόμη, όταν θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις. Μάλιστα θα υπάρξει μέριμνα να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση των ανέργων.

- Τροποποιείται ριζικά ο τρόπος επιλογής του Ανεξάρτητου Μηχανικού, καθώς ισχυροποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία επιλογής του, με ανοιχτές και διάφανες διαγωνιστικές διαδικασίες. 

- Το κτίριο του αεροσταθμού θα σέβεται την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου και του τοπίου και κατασκευαστεί  με κριτήρια υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών. Ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή θα ελέγξει τη συμμόρφωση της μελέτης με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού για την κατασκευή του, κατά τρόπο που να εναρμονίζεται με την ιδιαιτερότητα της περιοχής.  

- Στη  Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων  θα δημιουργηθεί σε έκταση δέκα στρεμμάτων συνεδριακός – εκθεσιακός  χώρος ο  οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεθνή προβολή των τοπικών προϊόντων και δεν θα είναι ανταγωνιστικός εμπορικά. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με μέριμνα του Δημοσίου. 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό  με το γεγονός, ότι για πρώτη φορά ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκτέλεσης των απαλλοτριώσεων τόσο για τον αερολιμένα όσο και για τις οδικές συνδέσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει  εξασφαλιστεί η εξεύρεση χρηματοδότησης των αρχαιολογικών ερευνών πριν την έναρξη  της περιόδου Παραχώρησης, καθιστά πλήρως επιτεύξιμο τον στόχο υλοποίησης του Έργου εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος χωρίς καθυστερήσεις.

Εξυπακούεται, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου για την Κρήτη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Εθνική Οικονομία αλλά και την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι οι επενδυτές, υλοποιώντας αυτό το έργο αποκλειστικά με δικά τους κεφάλαια, αναμένουν με βεβαιότητα τα επόμενα χρόνια περαιτέρω αύξηση του τουρισμού στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς και σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος. 

Τέλος, σε συνεργασία  με τον δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη   η κυβέρνηση θα χρηματοδοτηθεί την εκπόνηση μελέτης για τον χωροταξικό σχεδιασμό της  ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου, προκειμένου να υπάρχει ένας σχεδιασμός σε συντεταγμένη βάση. Με στόχο, να αποφευχθούν τα φαινόμενα άναρχης ανάπτυξης και μη σεβασμού στην προστασία και την ανάδειξη  του περιβάλλοντος, που ως τώρα ακολουθούνταν στη χώρα, στα μεγάλα έργα υποδομών. 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελίου, ένα έργο κόντρα στη λογική
Επίκληση στην κοινή λογική κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου αλλά και ειδικοί επιστήμονες σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του νέου αεροδρομίου, ενώ με σχετική αρθογραφία επανέρχεται το...
Αεροδρόμιο Καστελίου, ένα έργο κόντρα στη λογική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα μία παράταση για το αεροδρόμιο Καστελίου
Για τις 6 Μαΐου μετατίθεται η δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελλίου στο Ηράκλειο σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Αν και ο ίδιος ο υπουργός δήλωνε πως ο χρόνος μέχρι τις 23...
Ακόμα μία παράταση για το αεροδρόμιο Καστελίου
ΑΡΘΡΑ
Ο αδικο-ξεχασμένος «λοξός διάδρομος»
Η επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» απασχολεί την Κρήτη την τελευταία 25ετία. Είναι περίπου 15 χρόνια από τότε που εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη, βασισμένη στο master plan του Εθνικού...
Ο αδικο-ξεχασμένος «λοξός διάδρομος»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τεκμηριωμένες αντιρρήσεις για το έργο του Καστελίου - Παρέμβαση στην ΕΤΕπ
Τεκμηριωμένη παρέμβαση κατά του έργου του αεροδρομίου Καστελίου πραγματοποίησαν φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης με επείγουσα επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην 17 σελίδων επιστολή...
Τεκμηριωμένες αντιρρήσεις για το έργο του Καστελίου - Παρέμβαση στην ΕΤΕπ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μία και μόνη προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι
Μόνο μία προσφορά κατατέθηκε στον διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στην έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων. Απαιτούνταν τουλάχιστον δύο...
Μία και μόνη προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η δημοπρασία για το αεροδρόμιο Καστελίου
Στην έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης η δημοπρασία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Δεν έγιναν δεκτά αιτήματα των εταιριών για νέα παράταση...
Σήμερα η δημοπρασία για το αεροδρόμιο Καστελίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας