• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Η περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Καστελλίου: Οικολόγοι λόγω... τιμής

 • A-
 • A+

Έστω και αργά οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στο χωριό Ευαγγελισμός αντιδρούν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, όχι όμως για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά για την τιμή της απαλλοτρίωσης που προτείνει το ελληνικό Δημόσιο. Μιλούν για απαράδεκτες τιμές και κάνουν λόγο για «δήμευση» της γης τους. 

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι η παραδοχή ότι γνωρίζουν για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα υποστεί η περιοχή τους (και μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία) αλλά επέλεξαν να μην αντιδρούν, μέχρις ότου ενημερωθούν για το... «αντίτιμο» της συγκεκριμένης καταστροφής.  Αφού δίνονται αναλυτικά στοιχεία για το τί σημαίνει για την περιοχή τους το νέο αεροδρόμιο αναφέρουν: 

«Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που μελετήσαμε το MASTER PLAN του έργου, όμως δεν ακολουθήσαμε τη γνωστή σε όλους οδό των φωνών, των απειλών, της δημοσιότητας και των υπερβολών, έχοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, ότι όταν αποφασίζει ένα τόσο μεγάλο έργο, έχει λάβει υπ' όψιν της, όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους όπως οφείλει. [...] Όμως αποδεικνύεται σήμερα ότι διαψευστήκαμε οικτρά και αυτή μας η στάση δεν εκτιμήθηκε, αλλά λήφθηκε σαν αδυναμία, λες και η πολιτεία είναι εχθρός μας».

Τις ίδιες επισημάνσεις για τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον κάμπο της Πεδιάδας έχουν κάνει εδώ και χρόνια τα μέλη της τοπικής Πρωτοβουλίας πολιτών (κυρίως από το Καστέλλι αλλά και από τα γύρω χωριά), έχοντας μάλιστα στείλει και τεκμηριωμένες ενστάσεις σε όλους τους αρμοδίους φορείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ωστόσο, τώρα, μετά την ανακοίνωση των τιμών απαλλοτρίωσης, το μέτωπο κατά του αεροδρομίου, έστω και αργά φαίνεται να διευρύνεται....  

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο των κατοίκων και ιδιοκτητών του Ευραγγελισμού:

Εμείς οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης της περιοχής Ευαγγελισμού του Δήμου ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ εκφράζουμε την δίκαιη αγανάκτηση και πικρία μας για την επαπειλούμενη δήμευση της γης μας, για να γίνει το ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.

Για να καταστεί αυτό αντιληπτό σε όλους, αναφέρουμε τους λόγους που τη στοιχειοθετούν.

 1. Καταρχήν η απαλλοτρίωση αφορά έκταση 9.500 στρ, από τα οποία τα 6.890 στρ. αφορούν το κυρίως αεροδρόμιο, ενώ τα υπόλοιπα 2.610 αφορούν τους δρόμους και την άρση εμποδίων σε λόφους.
 2. Τα 6890 στρ. είναι στον κάμπο της Πεδιάδος και εκτείνονται σε μήκος 5360μ και σε πλάτος από 100μ μέχρι 2430μ. Ο κάμπος αυτός, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι μοναδικός, από τους ελάχιστους που υπάρχουν στο νησί με κυριαρχούσα καλλιέργεια τους άριστα επιμελημένους και οργανωμένους ελαιώνες, όπως παραδέχεται η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων.
 3. Από τα 6890 στρ. τα 4250 στρ. ανήκουν στην περιοχή του οικισμού Ευαγγελισμός, μετά την απαλλοτρίωση δε του απομένουν 2700 στρ. και 680 στρ. που περικλείεται ο οικισμός, δηλαδή του απαλλοτριώνεται κατά μέσον όρο το 61% της γης του.
 4. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών είναι ότι πολλοί κάτοικοι καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων, η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης καθίσταται μη βιώσιμη. Επίσης ο ελαιοκομικός συνεταιρισμός του χωριού μας (πάντοτε οικονομικά βιώσιμος, χωρίς χρέη και ρυθμίσεις) που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια, χάνει το 61% του κύκλου εργασιών του, οδηγούμενος στην χρεωκοπία.
 5. Ταυτόχρονα, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι και ηχορύπανση (όπως άλλωστε φαίνονται στην ΜΠΕ από τις ισορρυπαντικές και ισοθορυβικές καμπύλες) λόγω θέσης επιβαρύνουν κυρίως την περιοχή μας, ενώ η αποδεδειγμένα ωφέλεια από τη λειτουργία του έργου διαχέεται σε όλη την Κρήτη, εκτός βεβαίως του κράτους, που έχει την μεγαλύτερη ωφέλεια.

Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που μελετήσαμε το MASTER PLAN του έργου, όμως δεν ακολουθήσαμε τη γνωστή σε όλους οδό των φωνών, των απειλών, της δημοσιότητας και των υπερβολών, έχοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, ότι όταν αποφασίζει ένα τόσο μεγάλο έργο, έχει λάβει υπ' όψιν της, όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους όπως οφείλει.

Έτσι απείχαμε συνειδητά από όλα αυτά και οι στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες αρχές διακρίνονταν από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και το μόνο που ζητούμαστε επιτακτικά ήταν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Όμως αποδεικνύεται σήμερα ότι διαψευστήκαμε οικτρά και αυτή μας η στάση δεν εκτιμήθηκε, αλλά λήφθηκε σαν αδυναμία, λες και η πολιτεία είναι εχθρός μας.

(Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πατρίς)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΤΕΛΟΓΟ
Παράταξη κατά του αεροδρομίου
Σε σχηματισμό δημοτικής παράταξης με προμετωπίδα το «ΟΧΙ» στο σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο Καστελλίου προχωρούν κάτοικοι και φορείς στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Πρώτο μέλημα της νέας παράταξης είναι η κατάρτιση...
Παράταξη κατά του αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
ΝΤΕΛΟΓΟ
Αυτή... ΔΕΝ είναι η μακέτα για το Καστέλι
Την επιβεβαίωση ότι οι ηλεκτρονικές απεικονίσεις που συνοδεύουν την ειδησεογραφία για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, δεν έχουν σχέση με τις «μακέτες του νέου αεροδρομίου» δίνουν στελέχη της κοινοπραξίας που έχει...
Αυτή... ΔΕΝ είναι η μακέτα για το Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
«Μασάζ» από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου μετά τις αντιδράσεις για την ήδη δρομολογημένη εκποίηση του αεροδρομίου • Εχει ήδη μπει ενέχυρο για να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι • Εγκαταλείφθηκε λόγω......
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
ΝΤΕΛΟΓΟ
Ανυπαρξία
To κρίσιμο θέμα της δημιουργίας των ζωτικών υποδομών, με κυριότερο την κατασκευή πολύ σύντομα των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα προστατεύουν συνολικότερα την ευρύτερη περιοχή στην οποία κατασκευάζεται το...
Ανυπαρξία
ΝΤΕΛΟΓΟ
Χαμένη
Το στρατηγικό έργο υποδομής της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο, το οποίο είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από καθυστέρηση περίπου τριάντα χρόνων, επισκέφθηκε χθες (02-11-2020) ο...
Χαμένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας