• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  50%

Ξανά στο εδώλιο οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που δικάζονται για κινητοποιήσεις του 2011 που διώκονται από καθηγητές τους

Η πρώτη δίωξη μετά τη χούντα

 • A-
 • A+

Στο εδώλιο οδηγούνται αύριο 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης διωκόμενοι από τους ίδιους τους καθηγητές τους για κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πριν από έξι χρόνια.

Η υπόθεση των 12 φοιτητών έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και τα κόμματα της Αριστεράς καθώς αποτελεί την πρώτη δίωξη για φοιτητικές κινητοποιήσεις από την εποχή της χούντας.

Οι φοιτητές δικάζονται για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία του ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011, αντιδρώντας στην απόφαση των καθηγητών τους να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Το Φυσικό Τμήμα του Ηρακλείου υπήρξε το μόνο πανελλαδικά που αποφάσισε να «τιμωρήσει» τους φοιτητές για τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν εκείνο το εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέλευσης του τμήματος οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της Πρυτανείας, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

Οι κατηγορίες

Σήμερα, οι 12 από αυτούς οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας» ύστερα από δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας βασισμένος σε απανωτές αναφορές που δέχτηκε από τους ίδιους τους καθηγητές τους και ενώ έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά από το Πανεπιστήμιο με στέρηση ακόμα ενός εξαμήνου.

Η αντιπαράθεση φοιτητών-καθηγητών στο Φυσικό της Κρήτης είχε υπόβαθρο, καθώς πολλά από τα μέλη ΔΕΠ του συγκεκριμένου τμήματος είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μνημονιακών νόμων στην Παιδεία, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν είχαν αρνηθεί για πολιτικούς λόγους να συμπεριλάβουν δύο αριστούχους φοιτητές σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος.

Για τη διαμάχη αυτή έχει πάρει θέση σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης, με αποφάσεις και ανακοινώσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηρακλείου και Ιεράπετρας, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, των τεσσάρων ΕΛΜΕ του νησιού, των συλλόγων δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων.

Επίσης στο πλευρό των φοιτητών έχουν ταχθεί αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνολικά 23 φοιτητικοί σύλλογοι από αντίστοιχες σχολές του ιδρύματος.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και το ΣΕΚ.

Σημαντικότερη όμως παρέμβαση υπέρ των φοιτητών είναι αυτή των ίδιων των ακαδημαϊκών δασκάλων κυρίως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και από Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Συνολικά 70 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, σε κείμενό τους επέκριναν τη στάση των καθηγητών του Φυσικού, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για την ένταση, αφού, όπως αναφέρεται, εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναπλήρωση των χαμένων από τις φοιτητικές καταλήψεις ημερών της εξεταστικής.

Μάλιστα οι 70 καθηγητές έχουν δώσει ξεκάθαρα πολιτικό στίγμα στη συγκεκριμένη δίκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

«Η υπόθεση των 12 φοιτητών δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές (…), δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας.

»Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια, αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του».

Τον περασμένο Μάρτιο, πριν από την αναβληθείσα δικάσιμο, στο πλευρό των φοιτητών είχε ταχθεί και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της, στην οποία ανέφερε ότι «οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έχει κάνει με δημόσια δήλωσή της και η πρώην αντιπρύτανης και υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, αναφέροντας:

«Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοιτητές στο εδώλιο, πρώτη φορά μετά τη Χούντα
Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση φοιτητές θα οδηγηθούν σε δίκη και μάλιστα από τους ίδιους τους καθηγητές τους, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Πρόκειται για τους 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος...
Φοιτητές στο εδώλιο, πρώτη φορά μετά τη Χούντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
Η πρώτη μετά τη δικτατορία δίκη φοιτητών λόγω συνδικαλιστικής δράσης διεξάγεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο με 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης να δικάζονται, έξι χρόνια μετά τις...
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
Αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2017 πήρε η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές...
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Αναγνωστοπούλου για τους 12 φοιτητές
Παρέμβαση στο θέμα της δίκης των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη, έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας πως οι...
Παρέμβαση Αναγνωστοπούλου για τους 12 φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πόδι κατά του foundation year
Εντονες αντιδράσεις για το υποαμειβόμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που ετοιμάζει το υπ. Υγείας για τους απόφοιτους των ιατρικών σχολών ● Κινητοποιήσεις σήμερα στο υπουργείο και στις ΥΠΕ όλης της...
Στο πόδι κατά του foundation year
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
Την Τρίτη 9 Μαρτίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν παράσταση στην πρυτανεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκφράσουν...
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας