• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%

Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων τονίζουν πως θα συνεχίσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση να παρέχουν την κοινωνική υποστήριξη στους δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά «τα όρια αντοχής στη φορολογική αφαίμαξη δεν είναι απεριόριστα»

400.000 γεύματα αγάπης

 • A-
 • A+

H πολύπλευρη κοινωνική προσφορά των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο Κρήτης, στις δύσκολες στιγμές που περνά η κοινωνία, αποτυπώνεται στον μαγικό αριθμό των τετρακοσίων χιλιάδων ολοκληρωμένων γευμάτων σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, αριθμός που συμπληρώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, από την πλευρά των εν λόγω Ιδρυμάτων, που στον χώρο τους δραστηριοποιείται πλήθος κοινωνικών οργανώσεων όπως ο Σύλλογος για την Αντιμετώπιση της Ασθένειας Αλτσχάιμερ, φοιτητικοί σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις για δωρεάν φροντιστήριο σε παιδιά άπορων οικογενειών κ.λπ., τονίζεται πως θα συνεχίσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση να παρέχουν την κοινωνική υποστήριξη στους δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά «τα όρια αντοχής στη φορολογική αφαίμαξη δεν είναι απεριόριστα».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού ξεκίνησαν το “Φαγητό με την Αγάπη μας” εξ ολοκλήρου με δικούς τους πόρους, με βάση το Γηροκομείο των Ιδρυμάτων, τον Φεβρουάριο του 2012.

Ενα χρόνο αργότερα, τα Ιδρύματα είχαν ήδη μετασκευάσει και εξοπλίσει, πάλι με δική τους δαπάνη, το κτιριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας τους στη γωνία των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Ετσι ξεκίνησε ο “Κοινωνικός Χώρος” των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Εκεί στεγάστηκαν το υψηλών προδιαγραφών παρασκευαστήριο και το πρώτο σημείο διανομής της δράσης “Φαγητό με την Αγάπη μας” (ως δεύτερο σημείο διανομής παρέμεινε ο ειδικά εγκατεστημένος οικίσκος στον περιβάλλοντα χώρο του Γηροκομείου), το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Οι δράσεις αυτές εντάχθηκαν στο δίκτυο για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου: το Συσσίτιο (“Φαγητό με την Αγάπη μας”) και το Παντοπωλείο, ως δράσεις των Ιδρυμάτων, το Φαρμακείο ως δράση του Συλλόγου Τριτέκνων».

Ενα μέρος των χρημάτων καλύφθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια -λίγο πάνω από το μισό της δαπάνης του Ιδρύματος έως το τέλος του Ιούνη του 2015- στηρίζοντας λειτουργικά τις κοινωνικές δομές, μέχρι που τελείωσε το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2015.

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού με τις συγκροτημένες δομές και υπηρεσίες τους συνεχίζουν το κοινωνικό τους έργο με αυτοχρηματοδότηση και την υποστήριξη του Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), που συνεισέφερε σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης για το έργο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών (Ιούλιος 2015-Δεκέμβριος 2016).

Ταυτόχρονα, εδώ και δύο μήνες προστέθηκε ένας ξεχωριστός, ειδικά διαμορφωμένος χώρος απ’ όπου διατίθενται (δωρεάν φυσικά) ρούχα και παπούτσια στους εξυπηρετούμενους από το «Φαγητό με την Αγάπη μας» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο αριθμός των οικογενειών που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι σήμερα εκατόν είκοσι ανά μήνα. «Είχαν φτάσει και τις διακόσιες ογδόντα στην περίοδο του κοινοτικού προγράμματος και ελπίζεται ότι θα αυξηθούν πάλι με την επανένταξη των δομών στο νέο πρόγραμμα, από τον Φεβρουάριο του 2017.

Το «Φαγητό με την Αγάπη μας» τροφοδοτεί σήμερα διακόσιους είκοσι συνανθρώπους μας τη μέρα, έχοντας συμπληρώσει 1.782 ημέρες αδιάλειπτης λειτουργίας, επτά μέρες τη βδομάδα, καθημερινές και αργίες», αναφέρεται σχετικά.

Μάλιστα στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί φτάνοντας και ίσως υπερβαίνοντας τα τριακόσια άτομα ανά ημέρα.

Ο κοινωνικός χώρος

Για τη συνολική λειτουργία, που υπερβαίνει την απλή φιλανθρωπία, υπάρχει ένα όραμα συλλογικής χειραφέτησης και αξιοπρέπειας, όπως αποκαλύπτεται εκ μέρους του Ιδρύματος Καλοκαιρινού:

«Ο Κοινωνικός Χώρος δεν είναι μόνο μια πολλαπλή δομή παροχής υπηρεσιών πρώτης ανάγκης στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Είναι ένας χώρος που οι άνθρωποί του, επαγγελματίες, εθελοντές και εξυπηρετούμενοι, δένονται σε έναν κοινό σκοπό: “Να βγούμε στο φως, όλοι και μαζί”.

»Στον Κοινωνικό Χώρο συναντιούνται οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν με αυτούς που χρειάζονται προσφορά, με απαράβατους όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας.

»Στον Κοινωνικό Χώρο δραστηριοποιούνται, μεταξύ πολλών, ο Σύλλογος για την Αντιμετώπιση του Alzheimer, φοιτητικές και νεανικές ομάδες και εθελοντικές οργανώσεις, πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συνδρομή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, μαθήματα ξένων γλωσσών για νέους ανέργους και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά άπορων οικογενειών (“κοινωνικό φροντιστήριο”), διοργανώνονται συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, διαλέξεις, εκθέσεις και προβολές με άξονα την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

»Ο Χώρος ζει και αναπνέει με τον συγχρωτισμό των ανθρώπων που δίνουν τα χέρια. Ετσι συνεχίζουμε».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης
​Συγκλονιστικά στοιχεία για την Αντίσταση και τη Μάχη της Κρήτης κατατέθηκαν από επιζώντες αντιστασιακούς αλλά και ιστορικούς ερευνητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, από το Εθνικό Συμβούλιο...
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέο πιθανό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου
Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται μία 18χρονη κοπέλα, η οποία αποτελεί πιθανό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Η 18χρονη προσβλήθηκε από εγκεφαλίτιδα ενώ παρουσίασε επιπλοκή της νόσου με...
Ηράκλειο: Νέο πιθανό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Εκδήλωση για την παιδαγωγική της πρόθεσης
Η παρουσίαση του ανθρωπιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η παιδαγωγική της πρόθεσης, ανοίγοντας το δρόμο της νέας εποχής στην εκπαίδευση», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο. Η κεντρική...
Ηράκλειο: Εκδήλωση για την παιδαγωγική της πρόθεσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών - Ζητούν μόνιμες προσλήψεις
Παράσταση διαμαρτυρίας για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, πραγματοποιεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, σήμερα Πέμπτη στις 13:30 στην Περιφερειακή Διεύθυνση...
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών - Ζητούν μόνιμες προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχϋπαλλήλων στον πρωθυπουργό
Την έλλειψη τμημάτων μετεκπαίδευσης στον κλάδο του τουρισμού στο Ηράκλειο, καταγγέλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αποστέλλοντας σχετική επιστολή και στον πρωθυπουργό. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κάνουν λόγο για...
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχϋπαλλήλων στον πρωθυπουργό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: 1.000 κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Κοντά στις 1.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος». Τα κενά στις...
Ηράκλειο: 1.000 κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας