Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον πυρπολητή του Αρκαδίου

Οι ανδριάντες του Κωστή Γιαμπουδάκη στο Ρέθυμνο και του Εμμανουήλ Σκουλά στα Ανώγεια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον πυρπολητή του Αρκαδίου

  • A-
  • A+

Με δηλώσεις των δημάρχων Ρεθύμνου και Ανωγείων συνεχίζονται οι... «αψιμαχίες» γύρω από το όνομα του μπουρλοτιέρη της πυριτιδαποθήκης του Αρκαδίου, πριν από 150 χρόνια. Στην πρώτη εκδοχή της επίμαχης ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου εστιάζουν οι Ανωγειανοί, προαναγγέλλοντας αποκάλυψη νέου ιστορικού εγγράφου για την υπόθεση.  

Με χθεσινές δηλώσεις του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για «παρεμβάσεις στο παρά ένα, που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λεκτικό ολίσθημα» αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για δύο πυρπολητές (Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη και Εμμανουήλ Σκουλά). Ο δήμαρχος Ρεθύμνου μάλιστα έδειξε και «συγκεκριμένη οικογένεια με καταγωγή από τα Ανώγεια» ως υπαίτια για τις παρεμβάσεις αυτές, χωρίς όμως να την κατονομάσει.

Στα Ανώγεια πάντως και φέτος πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Σκουλά. Καλεσμένος μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις των Ανωγείων ήταν και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει μιλήσει για πρωτοβουλία του Σκουλά ως προς την ανατίναξη του Αρκαδίου.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε «κοπεί» από τον κατάλογο των ομιλητών άλλης ημερίδας που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα. Η ημερίδα είχε θέμα «Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου» και διοργανώθηκε στις 23 Οκτωβρίου από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης και το παράρτημα Ρεθύμνου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν» ο Χάρης Στρατιδάκης, επιμελητής του Σχολικού Μουσείου Ρεθύμνου και εκ των διοργανωτών της ημερίδας, η προγραμματισμένη συμμετοχή του κ. Παπαϊωάννου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Ρέθυμνο και είχαν διατυπωθεί ακόμα και απειλές για παρεμπόδιση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Ως εκ τούτου ζητήθηκε από τον κ. Παπαϊωάννου να αποσύρει την δική του εισήγηση, αίτημα που εκείνος έκανε δεκτό. Πάντως, τον αποκλεισμό του καθηγητή από τη λίστα των ομιλητών είχε σχολιάσει αρνητικά στην παρέμβασή της στην ημερίδα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπαϊωάννου αποτέλεσε βασικό ομιλητή στην εκδήλωση των Ανωγείων. Οι Ανωγειανοί ζητούν ακόμα και σήμερα να περιλαμβάνεται και το χωριό τους στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης τονίζει: «Θα έπρεπε να ξαναδεί το θέμα η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου. Εμείς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κανέναν όμως πρέπει να γίνει σεβαστή και η δική μας εκδοχή της Ιστορίας» λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πάντως πως για το συγκεκριμένο θέμα η αντιπαράθεση έχει φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσφυγή τότε των Ανωγειανών. Το ΣτΕ, το 2006, έκρινε πως καλώς ο τότε νομάρχης δεν περιέλαβε τα Ανώγεια στον εορτασμό καθώς «...χωρίς να παραγνωρίζεται η ιδιότητα του Εμμανουήλ Σκουλά ως γενναίου αγωνιστή του Αρκαδίου, θεωρείται αποδεδειγμένο το γεγονός ότι το πυρ στην πυριτιδαποθήκη της Μονής έθεσε ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης, ο οποίος και κατά παράδοση τιμάται ως πυρπολητής».

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Ανωγείων «ΑΝΩΓΗ» προβάλλεται η πρώτη εκδοχή της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. πριν τη διόρθωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας) και αναφέρεται πως με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «φώτισε την ιστορική αλήθεια» ενώ για σήμερα (Πέμπτη) προαναγγέλλεται η δημοσίευση και νέου ιστορικού εγγράφου που αποδεικνύει την πυρπόληση της πυριτιδαποθήκης του Αρκαδίου από τον Εμμανουήλ Σκουλά. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί ζητούν υλικά από τους πολίτες
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των γιατρών στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, Γ. Σαριδάκης (φωτ.), οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι ήδη μεγάλες και προβλέπεται να αυξηθούν, εφόσον υπάρξουν...
Γιατροί ζητούν υλικά από τους πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΤωσαν κεφάλια στο Ρέθυμνο
«Αναβαθμισμένη» αγριότητα από την Αστυνομία εις βάρος διαδηλωτών • Τουλάχιστον πέντε άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών • Στοίβαξαν για ώρες 100 ανθρώπους, αγνοώντας τις συστάσεις για...
ΜΑΤωσαν κεφάλια στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»
Υποσχέσεις για χορηγία 350.000 € σε συλλόγους χωριών του Ρεθύμνου ώστε να δεχτούν αιολικά πάρκα σε αποστάσεις μικρότερες από όσο ορίζει η νομοθεσία ● Απορρίπτουν την προσφορά οι κάτοικοι και μιλούν για...
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσαυγίτες κυκλοφορούν και πυροβολούν στο Ρέθυμνο
Το αποτρόπαιο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής βλέπει ξανά η Κρήτη με δύο απανωτές απόπειρες ανθρωποκτονίας με δράστες επίλεκτα στελέχη της στο νησί ενώ τίθενται ερωτήματα για την αντιμετώπιση τους από τη Δικαιοσύνη.
Χρυσαυγίτες κυκλοφορούν και πυροβολούν στο Ρέθυμνο
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Ανιστόρητη προσβολή στο Ρέθυμνο από Ραχήλ Μακρή
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στοχοποίησε η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή σε μια έξαρση εθνικιστικού μένους, τις ίδιες μέρες που μεθοδεύονται παρεμβάσεις της Ακροδεξιάς στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορμή για...
Ανιστόρητη προσβολή στο Ρέθυμνο από Ραχήλ Μακρή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας...
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας