• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 10.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.9°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  73%

Κινητοποίηση κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ στη Σητεία στις 16 Οκτωβρίου 2016. Παρέμβαση στο "φυλάκιο" της εταιρίας security, που έχει αναλάβει τη φύλαξη του ανεμολογικού ιστού της ΤΕΡΝΑ.

Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ

 • A-
 • A+

Αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών προκαλεί η έλευση του νέου υβριδικού έργου της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη. Το έργο που περιλαμβάνει δύο υποέργα παραγωγής ενέργειας στη Σητεία και στο Ρέθυμνο έρχεται τις επόμενες ημέρες μόνο προς γνωμοδότηση (και όχι προς έγκριση) στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια.

Το αιολικό κομμάτι του έργου προβλέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου - Κατσιδωνίου - Καρυδίου – Ζάκρου Σητείας. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα είναι 125 μέτρα  και η διάμετρος του ρότορα κάθε μίας 112 μέτρα.

Το δεύτερο κομμάτι του έργου σχεδιάζεται στο φράγμα των Ποταμών Ρεθύμνου με την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού συνολικής ισχύος 50 ΜW. Εκεί θα δημιουργηθεί λιμνοδεξαμενή σε θέση μεγαλύτερου υψομέτρου από το φράγμα, όπου θα ανυψώνεται το νερό και στη συνέχεια με την πτώση του ξανά στο φράγμα θα παράγεται ενέργεια.  Το ρεύμα που θα καταναλώνεται για την ανύψωση του νερού θα ανταποδίδεται στο σύστημα από τις ανεμογεννήτριες στη Σητεία.

Το έργο έχει πάρει ήδη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ ενώ τον περασμένο Μάρτιο περιλήφθηκε στα προτεινόμενα έργα που έστειλε η κυβέρνηση προς ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του «πακέτου Γιούνκερ».  

Ωστόσο, το έργο προωθείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διπλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας (12/6/15 και 18/8/15) με την οποία ζητείται το «πάγωμα» όλων των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στην επικράτεια του Δήμου, μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αφορά το Γενικό Χωροταξικό Κρήτης όπου θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιοχές στις οποίες θα επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί λόγω του υπερκορεσμού της περιοχής της Σητείας από αντίστοιχα έργα, ενώ ειδικά η περιοχή της Σιτάνου, αποτελεί παράδειγμα αλόγιστης και άναρχης επέλασης των ενεργειακών έργων με τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την σπατάλη πολύτιμης γεωργικής γης.  Επιπλέον, ολόκληρη η ορεινή περιοχή περιλαμβάνεται  στο Γεωπάρκο Σητείας, ενταγμένο στον επίσημο κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO.

Όλες οι ηλικίες στη διαμαρτυρία

Ήδη η τοπική κοινωνία των χωριών στον ορεινό όγκο αλλά και στον παράκτιο, έχει ομόφωνα ταχτεί κατά του αιολικού έργου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ενώ στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Σίτανο, μπροστά στον ανεμολογικό ιστό που έχει μεταφέρει στην περιοχή η ΤΕΡΝΑ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προωθεί το έργο ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης (στις 31/10) ζητά από τον Δήμο Σητείας, εντός 15 ημερών να εκφράσει σχετική γνώμη προκειμένου να έρθει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.  Ακόμα όμως και αν απαντήσουν αρνητικά οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, την τελική απόφαση-έγκριση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου θα λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφού οι αποφάσεις των τοπικών οργάνων θεωρούνται μόνο «γνωμοδοτικού χαρακτήρα».

Η ΤΕΡΝΑ με βάση την μελέτη υπόσχεται περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας (και στα δύο τμήματα του έργου) που θα δημιουργηθούν στα 5 χρόνια της κατασκευής του έργου και τουλάχιστον 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά την διάρκεια των 25 ετών της λειτουργίας του. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ειδικά η Σίτανος, έχει ακούσει και άλλες υποσχέσεις για «πολλές και καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας όταν εγκαταστάθηκαν οι απέραντες συστοιχίες των φωτοβολταϊκών πάνελ. Από τις υποσχέσεις έμεινε μόνο η part time απασχόληση ενός ηλεκτρολόγου ο οποίος καλείται να επιδιορθώσει τις  βλάβες των φωτοβολταϊκών όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει με το σύστημα τηλεδιαχείρισης. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν τα... βουνά κατά των ανεμογεννητριών
Στα βουνά της περιοχής τους ανηφόρισαν την Κυριακή εκατοντάδες πολίτες από τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τα γύρω ορεινά χωριά προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους από τη νέα επέλαση των βιομηχανικού τύπου...
Πήραν τα... βουνά κατά των ανεμογεννητριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στο ΣτΕ για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο
Με νέα τεκμηριωμένη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαντούν 140 πολίτες και φορείς στην προωθούμενη επένδυση-μαμούθ εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κάβου Σίδερο, σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που...
Ξανά στο ΣτΕ για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους Ακρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία...
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
Απών για άλλη μια μέρα ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες, εντός του...
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας