• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.7°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 32.7°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 31.5°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  32%

Ζήτημα ως προς την ονομασια της θάλασσας νοτίως της κρυφής θέτει ενας ναύαρχος εν αποστρατεία, λαμβάνοντας και επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Άμυνας.

Λυβικό ή... Νότιο Κρητικό πέλαγος;

 • A-
 • A+

Το ερώτημα σχετικά με την ονομασία του πελάγους νότια της Κρήτης, έθεσε προ ημερών ο Μανώλης Λουτσέτης. Ο Σμήναρχος ε.α., είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να ονομάζεται Νότιο Κρητικό και όχι Λιβυκό.

Σε απάντηση του το Υπουργείου Εθν. Αμύνης, επισήμανε ότι χρησιμοποιούνται και οι δύο ονομασίες, για γραφειοκρατικούς λόγους.

Αναλυτικά τι υποστηρίζει ο κ. Μανώλης Λουτσέτης:

«Στα θρανία του Δημοτικού  και του Γυμνασίου, μαθαίναμε από τα βιβλία και τους χάρτες ότι το πέλαγος νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται Λιβυκό και το πέλαγος βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται Κρητικό .

Αυτοί οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί έχουν πλέον αλλάξει.

Αν ανατρέξει κάποιος στην εγκυκλοπαίδεια και στα σχολικά βιβλία για να διαβάσει τι ονομάζουμε < Πέλαγος >,τότε θα δει ότι :

Ως πέλαγος χαρακτηρίζεται η πέραν της όποιας ακτής απλωμένη θαλάσσια έκταση μικρότερη όμως εκείνης της Θάλασσας και της οποίας όμως αποτελεί μέρος (π.χ. Μεσόγειος Θάλασσα – Αιγαίο Πέλαγος – Σαρωνικός Κόλπος).

Έτσι η θάλασσα περιλαμβάνει εκτός τις επιμέρους θάλασσες και Πελάγη. Κάθε δε Πέλαγος περιλαμβάνει Κόλπους και κατώτερες ακτογραφικές διαβαθμίσεις.

Γενικά το πέλαγος λαμβάνει ονομασία εκείνη της κύριας ακτής που περιβρέχει ή από ιστορικού γεγονότος που συνέβη σε αυτό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το πέλαγος γύρω από όλη τη νήσο Κρήτη έπρεπε να ονομάζετε Κρητικό Πέλαγος.

Γνωρίζοντας αυτά ξεκίνησα το 2014 αλληλογραφία με τα Υπουργεία για τη μετονομασία του Λιβυκού Πελάγους, με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό < Νότιο Κρητικό Πέλαγος >

Έγγραφο του 2014 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, απαντώντας σε σχετική επιστολή μου προς τα Υπουργεία, λέει ότι οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη έχουν αλλάξει εδώ και 14 χρόνια και λέει ότι:

α. Η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον < Βόρειο Κρητικό Πέλαγος > αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν < Κρητικό Πέλαγος > , και

β. Η θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον <Νότιο Κρητικό Πέλαγος > , αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν <Λιβυκό Πέλαγος >.

Υπάρχει επίσης από το 2015, αλληλογραφία σε εξέλιξη με το Υπουργείο Παιδείας για τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων.

Μπορεί στους χάρτες και στα σχολικά βιβλία να αναγράφονται ακόμη και σήμερα οι παλαιές ονομασίες, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν είναι γρήγορα.

Από το Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησα αλληλογραφία με το κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας , με θέμα το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Αφορμή δόθηκε από ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας που αναφερόταν σε κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο <Λιβυκό Πέλαγος >. Επειδή όμως η ονομασία αυτή έχει αλλάξει ζήτησα από το κ. Υπουργό :

α. Να διορθώσει το σχετικό δελτίο τύπου, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό και διορθώθηκε στη σωστή ονομασία < Νότιο Κρητικό Πέλαγος>.

β. Να μεριμνήσει για το συντονισμό των λοιπών Υπουργείων, στη χρήση των σωστών γεωγραφικών όρων. Και αυτό έγινε αποδεκτό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε το συντονισμό ,ενημερώνοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών για τα περαιτέρω.

γ. Να με ενημερώσει για τους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, που χρησιμοποιούνται στα σχέδια και στους χάρτες από τα Γενικά Επιτελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τα παραπάνω στο από 3-6-2016 έγγραφο του το ΓΕΕΘΑ , απαντώντας στη σχετική επιστολή μου προς το κ. Υπουργό, αναφέρει ότι:

Για τις θαλάσσιες περιοχές βορείως και νοτίως της νήσου Κρήτης, το ΥΠΕΘΑ θεωρεί αποδεκτές και χρησιμοποιεί στους χάρτες και στα σχετικά έγγραφα τις παρακάτω ονομασίες :

α. << Κρητικό πέλαγος > και < Βόρειο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Κρήτης.

β. <Λιβυκό πέλαγος > και <Νότιο Κρητικό πέλαγος >για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου Κρήτης .

Επίσης διαβεβαιώνει ότι η χρήση των παραπάνω ονομασιών δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχεδίαση ,εκτέλεση και συντονισμό διακλαδικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα που ακόμη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, και ενημερώνω εγώ τον κόσμο μέσα από ειδική σελίδα που δημιούργησα στο fb, < https://www.facebook.com/groups/mloutsetis/ > παρουσιάζοντας όλους τους επίσημους χάρτες που αφορούν την θάλασσα της Κρήτης, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία

Λόγω της σοβαρότητας  του θέματος , παρακαλώ θερμά  όσους ασχολούνται με  την εκτύπωση χαρτών η’ τη χρήση γεωγραφικών όρων σε οποιανδήποτε μορφή, όπως συμβουλεύονται την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, η’ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , αν δεν δέχονται τα παραπάνω.

Μανώλης Λουτσέτης, του Γεωργίου

Σμήναρχος Ε.Α.

»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Παράλληλα ο ΟΑΚ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
Σε ολιγόωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος του Σταλού, προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε στο...
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
Στους εννέα έφτασαν πλέον οι νεκροί από τροχαία στην Κρήτη για φέτος, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Γεράνι Χανίων. Το θύμα, ένας 32 Σουηδός, συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα...
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών και θέματα εφαρμογής...
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας