• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%

Σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται πλέον το Πατριαρχείο της Μόσχας μετά την οριστική του απόφαση να μη συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου

4,5 αδικαιολόγητες απουσίες

 • A-
 • A+

ΚΡΗΤΗ

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, που ξεκινά αύριο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων θα πραγματοποιηθεί τελικά με... τεσσερισήμισι ηχηρές απουσίες.

Σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται πλέον το Πατριαρχείο της Μόσχας μετά την οριστική του απόφαση να μη συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, ενώ ακόμα δύο Εκκλησίες, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχουν.

«Κουτσουρεμένη» θα είναι η παρουσία της αντιπροσωπείας της Σερβίας, η οποία θα μετάσχει μάλλον σε ρόλο παρατηρητή και χωρίς να λάβει μέρος στις αποφάσεις της συνόδου.

Το «μπλοκ» των παραπάνω τριών Εκκλησιών, που λειτουργούν ως δορυφόροι του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, προέβαλε τον προηγούμενο μήνα μια σειρά από προσκόμματα και αξιώσεις.

Αυτά ξεκινούσαν από πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως οι αναφορές και οι σχέσεις με τους αλλόδοξους ή το σύστημα λήψης αποφάσεων στη σύνοδο, και έφταναν μέχρι ήσσονος σημασίας λεπτομέρειες όπως η σειρά με την οποία θα καθίσουν οι προκαθήμενοι και οι επίσκοποι έως και η δήθεν αδυναμία κάλυψης των εξόδων της αποστολής.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάντως προβάλλεται το επιχείρημα πως τα θέματα και η διαδικασία ήταν ομόφωνα αποφασισμένα και υπογεγραμμένα σε μια διαδικασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια και συνεπώς είναι ακατανόητη η αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή από τις εν λόγω Εκκλησίες.

Ξεχωριστής υφής ζήτημα έχει προκύψει με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο απαίτησε να λυθεί πριν από τη σύνοδο το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Αρχιεπισκοπή του Κατάρ που ιδρύθηκε από το γειτονικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης κατηγορεί για «εισπήδηση» τον ομόλογό του των Ιεροσολύμων, θεωρώντας πως το Κατάρ είναι στη δική του δικαιοδοσία και ζήτησε επιτακτικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λύσει το ζήτημα πριν από τη σύνοδο.

Εφόσον αυτό δεν έγινε, ο Ιωάννης πραγματοποίησε την απειλή του και ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να μετάσχει στις εργασίες. Στη διαμάχη Αντιοχείας-Ιεροσολύμων για το Κατάρ αντικατοπτρίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ (αντιστοίχως), οι οποίες επιθυμούν να έχουν υπό την επιρροή τους το πλούσιο εμιράτο και τη θρησκευτική ηγεσία των περίπου 2.800 χριστιανών (σε πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκων).

Με ομοφωνία

Με αυτά τα δεδομένα για τα έξι θέματα της Πανορθόδοξης Συνόδου θα ψηφίσουν τελικά μόνο 9 αντί για τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες που επρόκειτο αρχικώς να συμμετάσχουν.

Συγκεκριμένα στα Χανιά αναμένονται από αύριο οι αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων καθώς και των Εκκλησιών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Οι αντιπροσωπείες αποτελούνται από τον προκαθήμενο της κάθε Εκκλησίας και 24 ιεράρχες ακόμα. Για τα θέματα της συνόδου κάθε Εκκλησία θα έχει μία ψήφο, η οποία θα διαμορφώνεται κατά πλειοψηφία μεταξύ των 25 αντιπροσώπων της.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, για να ληφθεί απόφαση είναι απαραίτητη η ομοφωνία των Εκκλησιών που είναι παρούσες, συνεπώς οι απουσίες δεν θα επηρεάσουν το κύρος των αποφάσεων που θα ληφθούν εφόσον για κάθε απόφαση υπάρξουν εννέα κοινές ψήφοι.

«Η σύνοδος δεν υπεισέρχεται σε θέματα δόγματος και συνεπώς, έστω και με τις απουσίες, αποφάσεις μπορούν να ληφθούν με ομοφωνία των παρόντων και με βάση τις αρχές του Συνοδικού Συστήματος» αναφέρει ο ίδιος.

Στα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου περιλαμβάνονται:

■ Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

■ H Ορθόδοξη Διασπορά.

■ Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον χριστιανικό κόσμο.

■ Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού.

■ Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα.

■ Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Το πρόγραμμα

Οι αντιπροσωπείες των εννέα Εκκλησιών αναμένεται να φτάσουν στα Χανιά αύριο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται ήδη από σήμερα το μεσημέρι στο νησί, όπου θα τον υποδεχτεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη «Μικρή Σύναξη» των Προκαθημένων, ενώ το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου οι ιεράρχες θα βρίσκονται στο Ηράκλειο, όπου την Κυριακή θα τελεστεί συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για την εορτή της Πεντηκοστής.

Την ίδια μέρα θα παραθέσει γεύμα προς τους ιεράρχες και τις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε χώρο εστίασης λίγο έξω από το Ηράκλειο.

Το... κυρίως μενού των εργασιών της συνόδου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (20/6), και θα ολοκληρωθεί μετά 16 κλειστές συνεδριάσεις, το Σάββατο 25 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το επίσημο κλείσιμο της συνόδου.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ενώ ήδη στο νησί έχουν αρχίσει να καταφθάνουν δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου για να καλύψουν το σημαντικό γεγονός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύμβολο σεβασμού και διαλόγου μεταξύ των θρησκειών
Aπό τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαννάν Σταυρουλάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στις 19 Μαΐου. Πρωτεργάτης και αναστηλωτής της συναγωγής Ετζ Χαγίμ...
Σύμβολο σεβασμού και διαλόγου μεταξύ των θρησκειών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκαναν το θαύμα τους οι κάτοικοι
​Eνα μικρό «θαύμα» εν μέσω οικονομικής κρίσης πέτυχαν οι κάτοικοι και φορείς του χωριού Ποταμιές, στον Δήμο Χερσονήσου, καταφέρνοντας να αναστηλώσουν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, ένα...
Εκαναν το θαύμα τους οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
Ιερέας από την Κρήτη καλείται σε απολογία επειδή ζήτησε την αλλαγή του τρόπου μετάληψης ● «Κάτι πήγε στραβά στην Εκκλησία μας» λέει στην «Εφ.Συν.», υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τους «ομολογητές» που...
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
Στην Κρήτη, σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η συνεχιζόμενη επί ώρες βροχόπτωση στα δυτικά του νησιού. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένας άνθρωπος κινδύνεψε να πνιγεί, όταν εγκλωβίστηκε το αυτοκίνητό του σε...
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ματαιώθηκε το ραντεβού Γαβρόγλου με τους κληρικούς της Κρήτης
Για μετά τα Χριστούγεννα μετατίθενται οι εξελίξεις σε σχέση με τον διάλογο Πολιτείας - Εκκλησίας και ειδικά ως προς το μισθολογικό των κληρικών. Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση μεταξύ του...
Ματαιώθηκε το ραντεβού Γαβρόγλου με τους κληρικούς της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας