• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.6°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.3°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%

Ο χώρος στον οποίο θα γίνει η σύνοδος στο Κολυμπάρι Χανίων

Με... βυζαντινισμούς η Πανορθόδοξη Σύνοδος

 • A-
 • A+

Σε κρεσέντο παρασκηνιακών διαγκωνισμών και προσωπικών στρατηγικών επιδίδονται οι ορθόδοξοι ιεράρχες λίγο πριν από τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που ξεκινά σε δέκα μέρες στο Κολυμπάρι Χανίων.

Σκληρή γραμμή έναντι των διαφωνούντων με την Πανορθόδοξη Σύνοδο κρατά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει σκέψη αναβολής ή ματαίωσης της Συνόδου, ενώ ταυτόχρονα εστάλη αυστηρό μήνυμα προς όλους τους διαφωνούντες να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο, εκφράζοντας αντιρρήσεις ως προς τα προσυνοδικά κείμενα που θα τεθούν προς συζήτηση, αλλά και με τυπικά ζητήματα όπως η... σειρά με την οποία θα καθίσουν οι επίσκοποι των 14 Εκκλησιών.

Επί της ουσίας η Βουλγαρική Εκκλησία λειτουργεί σαν δορυφόρος του Πατριαρχείου της Μόσχας, υιοθετώντας θέματα που και ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Κύριλλος έχει θέσει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στους λόγους που επικαλείται για τη μη συμμετοχή της, η Βουλγαρική Εκκλησία εντάσσει και τις διαφωνίες επί των συνοδικών κειμένων που έχουν εκφράσει άλλες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο διάλογος με τις υπόλοιπες -αιρετικές για κάποιους- χριστιανικές ομολογίες (κυρίως με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), η συμμετοχή παρατηρητών από τις Εκκλησίες αυτές αλλά και οι διαδικασίες συμμετοχής και λήψης των αποφάσεων στην Πανορθόδοξη Σύνοδο είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που προκαλούν τριβές.

Εκπληξη και απορία

Για όλα αυτά χθες απάντησε με επίσημο ανακοινωθέν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας πως τα θέματα της Πανορθόδοξης Συνόδου έχουν συναποφασιστεί σε μια μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία (σ.σ. που κράτησε τουλάχιστον δύο χρόνια), τονίζοντας πως επ’ αυτών έχουν ήδη συμφωνήσει οι προκαθήμενοι των 14 Εκκλησιών ή οι εκάστοτε εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους που συμμετείχαν στην προετοιμασία.

Συνεπώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει έκπληξη και απορία για τις εσχάτως εκφρασθείσες θέσεις και απόψεις, τις οποίες αφού αξιολόγησε διαπίστωσε πως δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησης της ήδη δρομολογηθείσας διαδικασίας.

Συνεπώς, το Φανάρι καλεί όλες τις Εκκλησίες να «προσκομίσουν τάς τυχόν προτάσεις τροπολογιῶν, διορθώσεων ἤ προσθηκῶν εἰς τά ὁμοφώνως ἐγκριθέντα κείμενα [...] πρός τελικήν διαμόρφωσιν καί ἀπόφανσιν κατά τάς ἐργασίας τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου».

Στην ουσία, κάτω από τις επιμέρους διαφωνίες κρύβεται η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία προέρχεται κυρίως από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την ακύρωση της συμμετοχής της Βουλγαρικής Εκκλησίας, η Μόσχα έκανε σαφές πως ακόμα και μία Εκκλησία να λείπει, τότε στην ουσία είναι άνευ αντικειμένου η Πανορθόδοξη Σύνοδος.

Μάλιστα ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος εμφανίστηκε ως ρυθμιστής των διαφωνιών, προτείνοντας να γίνει Προσυνοδική Διάσκεψη των Πατριαρχών στις 10 Ιουνίου για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Με τη χθεσινή του απόφαση το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αφήνει να φανεί κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του ρόλου του και καλεί τους πάντες να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη, απειλώντας εμμέσως με απομόνωση όσους ιεράρχες ή Εκκλησίες δυναμιτίσουν το ιστορικό γεγονός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
​Ενισχυμένος στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας εντός του πληρώματος της Εκκλησίας βγαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας της Πανορθόδοξης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων. Μετά...
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανορθόδοξη Σύνοδος με ανορθόδοξες, υπόγειες διαμάχες
Σε πεδίο αντιπαραθέσεων με στρατόπεδα περιχαρακωμένα γύρω από τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ «οικουμενιστών» και «υπερορθόδοξων», εξελίσσεται η διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που θα...
Πανορθόδοξη Σύνοδος με ανορθόδοξες, υπόγειες διαμάχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης
Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας • Αντιδράσεις από πιστούς που χαρακτηρίζουν «βιαστικούς» τους επίδοξους διαδόχους.
Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνόμευση με τα... μάτια στην Κρήτη
Με αστυνόμευση για τα μάτια του κόσμου και κατά τόπους εικόνες συνωστισμού στις ανοιχτές εκκλησίες τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων στην Κρήτη. Ειδικά στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη, οι πιστοί...
Αστυνόμευση με τα... μάτια στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ελπιδοφόρα» απόφαση για τη Μετάληψη από το Φανάρι
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανοίγει δρόμο για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας με ξεχωριστό κουταλάκι λόγω της πανδημίας, δικαιώνοντας τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής • Ερώτημα η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης, που...
«Ελπιδοφόρα» απόφαση για τη Μετάληψη από το Φανάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
Ιερέας από την Κρήτη καλείται σε απολογία επειδή ζήτησε την αλλαγή του τρόπου μετάληψης ● «Κάτι πήγε στραβά στην Εκκλησία μας» λέει στην «Εφ.Συν.», υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τους «ομολογητές» που...
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας