• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.4°C / 19.5°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.7°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.1°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 11.8°C / 17.1°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 19.8°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  84%
Eurokinissi (φωτ. αρχείου)

Λιγότερο τσιμέντο, αλλά στην ίδια έκταση του Κάβο Σίδερο

 • A-
 • A+

Προαναγγελία νέας μεγάλης κινητοποίησης κατά της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο αποτελεί η κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης σε σχέση με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που δίνει το πράσινο φως στη Minoan Group για να προχωρήσει το πολυσυζητημένο σχέδιο με την ονομασία «Iτανος Γαία» στην έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τη Μονή Τοπλού.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικο-Κρήτη» τονίζει πως, παρά το μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της επένδυσης, οι επιπτώσεις για το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης θα είναι το ίδιο σημαντικές, ακυρώνοντας τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το προηγούμενο σχέδιο της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd στην ουσία δεν έχει ποτέ εγκαταλειφθεί, απλά τώρα, για λόγους τακτικής, προωθείται μια πρώτη φάση του. Το ΣτΕ έχει κάνει δεκτή την προηγούμενη προσφυγή των κατοίκων, ακυρώνοντας την επένδυση που προέβλεπε 7.000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο το νέο σχέδιο, που πήρε το πράσινο φως με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη, αν και προβλέπει 1.936 κλίνες (σε 5 ξενοδοχεία) και μόνο ένα γήπεδο γκολφ, εντούτοις δεσμεύει και πάλι ολόκληρη την έκταση των 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, παραχωρώντας μέσω της μνημονιακής έμπνευσης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) δικαίωμα ιδιωτικής πολεοδόμησης στην εν λόγω εταιρεία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης υπενθυμίζουν πως Κάβο Σίδερο αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΤΚΣ- ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000, για την οποία πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα έπρεπε να έχει προηγηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, να έχει ιδρυθεί Φορέας Διαχείρισης και να έχει αποφασιστεί Σχέδιο Διαχείρισης.

Ευρωδικαστήριο

Η Ελλάδα αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθίσει στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακριβώς, λόγω της έλλειψης σχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει στην κυβέρνηση «Αιτιολογημένη Γνώμη» στις 26 Φεβρουαρίου 2016, με αφορμή καταγγελίες για χωροθέτηση έργων βιομηχανικών ΑΠΕ σε περιοχές Natura.

Εκτός της τεράστιας οικολογικής σημασίας, η περιοχή του Κάβο Σίδερο είναι και ένας πολύ σημαντικός -εν πολλοίς ανεξερεύνητος- αρχαιολογικός τόπος, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία κατά της επένδυσης από τον κόσμο της αρχαιολογίας διεθνώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικτύου «Οικο-Κρήτη».

Επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2015 ολόκληρη η πρώην Επαρχία Σητείας (εντός της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση) αναγνωρίστηκε από την Unesco ως Γεωπάρκο παγκόσμιας σημασίας.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, υπενθυμίζει πως την περίοδο 2007-2010 η περιοχή σώθηκε χάρη και στην παγκόσμια κινητοποίηση που εκδηλώθηκε, πρωτοστατούντων εκατοντάδων ακαδημαϊκών και επιστημόνων.

«Είναι ανάγκη αυτή η κινητοποίηση να επαναληφθεί με την κινητοποίηση των μεγάλων πολιτισμικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Αλλιώς το Κάβο Σίδερο θα είναι μόνο η αρχή για την ανεπίστρεπτη μετάλλαξη όσων περιοχών παρέμειναν άθικτες από τη στρεβλή άναρχη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
Μια σειρά από ερωτήματα, θέτει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των παραλιών», όσον αφορά τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά» του Αγίου Νικολάου. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την...
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη για το «Elounda Hills»
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση «Elounda Hills». Η επένδυση αφορά τη δημιουργία παραθεριστικού τουριστικού χωριού, το οποίο θα...
Εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη για το «Elounda Hills»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομικό αδιέξοδο στην εταιρία που επενδύει στο Κάβο Σίδερο
Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αγγλική εταιρία «Minoan Group», η οποία έχει αναλάβει τη μεγάλη επένδυση στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Η εταιρία παραχώρησε ένα τουριστικό πρακτορείο για να καλύψει μέρος...
Οικονομικό αδιέξοδο στην εταιρία που επενδύει στο Κάβο Σίδερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες
Σοβαρές καταγγελίες για συνεχιζόμενες καταπατήσεις αιγιαλού από ξενοδοχεία στη Χερσόνησο, για δημιουργία ιδιωτικών παραλιών και λιμανιών αλλά και για «εξαφάνιση» ενάλιων αρχαιοτήτων προχωρούν κάτοικοι και...
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας