• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 39.7°C
  1 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 41.0°C
  1 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.3°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 38.1°C
  3 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.6°C / 40.0°C
  3 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.6°C / 39.3°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 31.6°C / 39.1°C
  3 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.9°C / 37.9°C
  3 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.1°C / 36.4°C
  0 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.6°C / 31.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.9°C
  4 BF
  28%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 37.9°C
  4 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.9°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 36.8°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 36.4°C / 40.0°C
  4 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 34.3°C
  1 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.3°C / 41.1°C
  3 BF
  21%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.8°C / 39.6°C
  4 BF
  8%

Συνεταιριστικό πνεύμα και πολλή αγάπη για τα παιδιά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ΚΟΙΝΣΕΠ και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα αποτελεί ο συνεταιριστικός βρεφονηπιακός σταθμός «Σύγχρονη Αγωγή» στα Χανιά.

Τέσσερις γυναίκες βρεφονηπιοκόμοι πήραν στα χέρια τους την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν, όταν πριν από δύο χρόνια ο ιδιοκτήτης τούς ανακοίνωσε πως επρόκειτο να κλείσει λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.

«Η ιδέα ήρθε από έναν από τους γονείς που έφερνε το παιδί του στον σταθμό» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Καλλιβρετάκη, μία εκ των τεσσάρων συνεταιριστριών.

«Ωστόσο και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμούσε την παύση της λειτουργίας του σταθμού, κάτι που θα έστελνε και όλες εμάς στην ανεργία. Ψάξαμε τους τρόπους και μέσα από το νομικό πλαίσιο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων αποφασίσαμε να αναγεννήσουμε την επιχείρηση για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα παιδικά χαμόγελα», συμπληρώνει.

Ο σταθμός βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης των Χανίων, με την αύρα και τη θέα της θάλασσας, στην παραλιακή οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 128.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 και ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος. Η επιχείρηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα έξοδά της και οι εργαζόμενες εργάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό εθελοντικά.

Ωστόσο επέμειναν, και φέτος στον σταθμό έρχονται 30 παιδιά.

Τα λειτουργικά έξοδα πλέον καλύπτονται και φυσικά οι μισθοί των τεσσάρων βρεφονηπιοκόμων, μία εκ των οποίων είναι η κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου Μανουσέλη, ο οποίος στο μεταξύ έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει το εγχείρημα να πετυχαίνει.

Το συνεταιριστικό πνεύμα ως προς τη λειτουργία και τη διοίκηση της επιχείρησης επηρεάζει και την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στον σταθμό, αφού η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι από τις βασικές αρχές που διδάσκονται και τα παιδιά.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οφείλουμε πολλά στους γονείς που μας εμπιστεύονται και σε όσους στηρίζουν την προσπάθειά μας, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Καλλιβρετάκη και συμπληρώνει:

«Σκοπός μας και καθημερινό έργο μας είναι η διαπαιδαγώγηση και η ψυχαγωγία των νηπίων, η πολύπλευρη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη μέσα από βιωματική προσέγγιση, ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και η επιμόρφωση των εργαζομένων».

Τον Ιανουάριο δύο από τις βρεφονηπιοκόμους, η Μαρία Καλλιβρετάκη και η Μαρία Χατζηδάκη, βρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεσμένες στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL), με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Οι συνεταιρίστριες της Σύγχρονης Αγωγής βρέθηκαν μαζί με άλλους 250 εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων, δικτύων και αλληλέγγυων οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχαν στον διάλογο που έχει ήδη ανοίξει σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών.

Για τις τέσσερις συμμετέχουσες στον συνεταιρισμό η κοινωνική οικονομία δεν είναι πλέον λύση ανάγκης αλλά διαφορετικός τρόπος σκέψης και λειτουργίας.

Για το πολιτικό μήνυμα που περνά μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Μαρία Καλλιβρετάκη τονίζει: «Η Σύγχρονη Αγωγή αναδεικνύει ότι υπάρχουν διέξοδοι παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών στην κοινωνία μέσα στην κρίση, πέραν των δρόμων του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης».

Η Σύγχρονη Αγωγή δεν μένει στα στενά όρια του βρεφονηπιακού σταθμού, ανοίγοντας τους ορίζοντες των παιδιών σε δράσεις με κοινωνικό ενδιαφέρον και μήνυμα, αντίστοιχο με την όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δέκα δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και φιλανθρωπικά ιδρύματα των Χανίων, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, το Κέντρο Προστασίας Παιδιών κι Εφήβων, το Κύτταρο Χαλέπας, η Κοινωνική Κουζίνα, το Παιδιατρικό Χανίων, οι Φυλακές Αγιάς, οι Γιατροί του Κόσμου κ.ά.

Info:

Email: [email protected]

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασε τις οικονομίες μιας ζωής
Απεργία πείνας μπροστά από το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων έχει ξεκινήσει μια 70χρονη γυναίκα από την Αθήνα, η οποία καταγγέλλει ότι έχασε όλη της την περιουσία, περίπου 160.000 ευρώ, με...
Εχασε τις οικονομίες μιας ζωής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες που μίλησαν
Ανακαλούνται για τυπικούς λόγους οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δύο εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας για τις συνθήκες στο γηροκομείο ● Οι άδειες ανακλήθηκαν λίγες μέρες αφότου η διοίκηση του ιδρύματος έμαθε...
Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες που μίλησαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά
Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή ηλικιωμένης δείχνουν χτυπήματα στο κεφάλι και εγκατάλειψη ● Παραιτήθηκε και παραμένει άφαντος ο γιατρός της «Αγίας...
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανασκότωσε μέσα στη φυλακή ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου
Ο σκληρός Γεωργιανός βρέθηκε με μαχαίρι στην κατοχή του και σκότωσε έναν ομοεθνή του κρατούμενο με πλήγμα στην καρδιά. Ασφυκτική η κατάσταση στη φυλακή, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως έχει μπει τάξη.
Ξανασκότωσε μέσα στη φυλακή ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώνεται η μακάβρια λίστα του γηροκομείου
Ερευνα της «Εφ.Συν.» στα ληξιαρχεία της Κρήτης αποκαλύπτει τον αριθμό των ανθρώπων που διαπιστωμένα έχασαν τη ζωή τους στην «Αγία Σκέπη»: επιβεβαιώνονται οι 52 θάνατοι, ενώ ίσως ξεπεράσουν τους 80
Συμπληρώνεται η μακάβρια λίστα του γηροκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας