• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.6°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 37.1°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.2°C
  4 BF
  26%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.6°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.5°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 34.0°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 35.3°C
  4 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.3°C
  3 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  30%

Οι αντιπροτάσεις από την πλευρά του δήμου περιλάμβαναν το κλειστό γυμναστήριο του Ρεθύμνου.

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Υπερηφάνεια... κλεισμένη σε τέσσερα ντουβάρια

 • A-
 • A+

Δεν κατάλαβαν τίποτα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου από τη φιλοσοφία και τη δικαιωματική δράση των μελών της LGBTQI+ κοινότητας της Κρήτης, προσχωρώντας σε ομοφοβικές απόψεις που καθόρισαν και τη στάση τους απέναντί τους.

Την ώρα που τα μέλη της κοινότητας διεκδικούν την «ορατότητά» τους στην κοινωνία, μέσω της διοργάνωσης του φεστιβάλ τους σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τούς προέτρεψαν να «κρυφτούν» σε ένα κλειστό γυμναστήριο, σε ένα πολιτιστικό κέντρο, κάπου τέλος πάντων που να μη φαίνονται από τις μητέρες και τα παιδιά του Ρεθύμνου. 

Αφορμή για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν το αίτημα που υπέβαλε η οργανωτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου του Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιουλίου.

«Οπως ξέρετε, στον δημοτικό κήπο υπάρχει παιδική χαρά και πολλοί γονείς πηγαίνουν εκεί με τα παιδιά τους», είπε προς τα μέλη της συντονιστικής ομάδας ο δήμαρχος.

«Υπάρχουν κάποιες ηλικίες που δεν είναι κατάλληλες για όλα τα θέματα. Δεν θέλω να υπάρξει κακόπιστη κριτική, αλλά να είναι ένα φεστιβάλ για εκείνους που θέλουν να το παρακολουθήσουν», ανέφερε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο κ. Μαρινάκης. 

Οι αντιπροτάσεις από την πλευρά του δήμου περιλάμβαναν το κλειστό γυμναστήριο του Ρεθύμνου στην άκρη της πόλης ή τον επίσης κλειστό χώρο εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε ακόμα και να δώσουν μία μέρα παραπάνω και να γίνει τριήμερο το φεστιβάλ ορατότητας, αρκεί να είναι σε κλειστό χώρο.

Ως ύστατη λύση προτάθηκε η διοργάνωση στον ανοιχτό χώρο του δημοτικού κήπου, αλλά μόνο το βράδυ από τις 9 έως τις 12, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας. 

Μάταια τα μέλη της συντονιστικής ομάδας προσπαθούσαν να πείσουν πως δεν νοείται φεστιβάλ ορατότητας σε κλειστό χώρο ή μόνο τη νύχτα.

Τελικά το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα παραχώρησης, με μόνο πέντε συμβούλους να διαχωρίζουν τη θέση τους (Μπιρλιράκη, Ανδρουλάκης, Πολοπετράκης, Σταράκης και Μανουσογιάννης). 

«Πόσοι ακόμα Γιακουμάκηδες;» 

Σε ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας του φεστιβάλ τονίζεται πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία, με σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για υποκρισία και για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς επιχειρηματολογία και μόνο με αναπαραγωγή ομοφοβικών, σεξιστικών, τρανσφοβικών, πατριαρχικών λόγων. 

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των μελών της ομάδας αναφέρεται:

«Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας που ανοίγει το φεστιβάλ δεν αφορούν μόνο την LGBTQI+ κοινότητα, αλλά όλους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν στην πατριαρχική κοινωνία και καταπιέζονται από τα κυρίαρχα πρότυπα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανοίξουν σε κάθε σχολείο, καφενείο και παιδική χαρά. Πόσοι Γιακουμάκηδες, πόσοι βιασμοί και δολοφονίες χρειάζονται για να αντιληφθούν την έμφυλη βία; Δεν μπορεί παρά να είναι υποκριτικό το σοκ και η ευαισθητοποίηση για όλα αυτά από φορείς που την επόμενη στιγμή φιμώνουν και εξοστρακίζουν ένα φεστιβάλ που μιλάει για το σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα». 

Για τον φόβο δημιουργίας επεισοδίων από εχθρικά διακείμενους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που διατυπώθηκε κατά κόρον στο δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη της συντονιστικής ομάδας τονίζουν πως την προσωπική τους ασφάλεια έχουν μάθει πολύ καλά να τη διαφυλάσσουν καθημερινά, ενώ χαρακτηρίζουν υποκριτικό το ενδιαφέρον τη στιγμή που κάποιοι από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους κατά την αποχώρηση των μελών του συντονιστικού από τη συνεδρίαση έφτασαν να απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα. 

Το θέμα προφανώς δεν κλείνει με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας του LGBTQI+ Pride γίνεται κάλεσμα για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του συγκεκριμένου αιτήματος, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον δημόσιο χώρο που τους ανήκει, για την ελευθερία των σωμάτων και των επιθυμιών τους. 

Δείτε εδώ την πλατφόρμα συνυπογραφής της συντονιστικής ομάδας του LGBTQI+ Pride.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίμα ξανά στον Μυλοπόταμο
Εν ψυχρώ δολοφονία 22χρονου μετά από φραστικό επεισόδιο στον οικισμό Αργουλιός ● Παραδόθηκε ο 44χρονος δράστης ● Κινήσεις αντεκδίκησης φοβάται η αστυνομία.
Αίμα ξανά στον Μυλοπόταμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρόμος καθ’ οδόν για το νοσοκομείο
Διασωληνωμένοι ασθενείς και θύματα ανακοπών ή τροχαίων θα διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο συνοδευόμενοι από… νευρολόγο ή γαστρεντερολόγο αλλά ακόμα και από νέους γιατρούς με εκπαίδευση 6 μηνών ●...
Τρόμος καθ’ οδόν για το νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους Ακρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία...
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπαν «όχι» στις παράνομες ανεμογεννήτριες
Οι κάτοικοι του ορεινού Ρεθύμνου έδιωξαν από τον τόπο τους τις ανεμογεννήτριες ● Προκλητική παραβίαση της νομοθεσίας από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για τις αποστάσεις από τους οικισμούς.
Είπαν «όχι» στις παράνομες ανεμογεννήτριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας