Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μιλάμε και κρητικά

Οι δημοσιογράφοι της «Εφ.Συν.» στη συζήτηση

ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Μιλάμε και κρητικά

  • A-
  • A+

Η κάθοδος της «Εφ.Συν.» στην Κρήτη. Από την προηγούμενη Παρασκευή η εφημερίδα μας διαθέτει γραφείο ανταποκριτών στο Ηράκλειο Κρήτης (Μιχελιδάκη 6). Εκεί, καθημερινά, θα μπορείτε να βρίσκετε τους δύο ανταποκριτές μας, τον Παναγιώτη Γεωργουδή και τον Μάριο Διονέλλη, καθώς και τον συνεργάτη της «Εφ.Συν.» Λευτέρη Κουγιουμτζή.

Θα αποτελεί τη βάση μας για την πληρέστερη κάλυψη της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής επικαιρότητας του νησιού.

Αν μας επισκεφτείτε μάλιστα αυτές τις μέρες, θα δείτε την έκθεση σκίτσων και φωτογραφιών που φιλοξενούμε σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και με τίτλο «Οι “δικοί μας” πρόσφυγες», σκίτσα και φωτογραφίες από τους πέντε σκιτσογράφους μας Γιάννη Καλαϊτζή, Μιχάλη Κουντούρη, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Ιωάννου και Τάσο Παυλόπουλο, καθώς και τον φωτογράφο συνεργάτη μας Βασίλη Μαθιουδάκη.

Τα γραφεία εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή το απόγευμα από τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο. Ακολούθησε συζήτηση στο γεμάτο από αληθινούς φίλους της εφημερίδας «Πολύκεντρο Νεολαίας» με θέμα «Κρίση και Media - To εγχείρημα της “Εφ.Συν.”».

Από την Αθήνα συμμετείχαν τέσσερις δημοσιογράφοι μας που είχαν κατέβει στο Ηράκλειο ειδικά για την ημέρα, οι Γιάννης Σμυρλάκης, Τάσος Τσακίρογλου, Κώστας Ζαφειρόπουλος και Δημήτρης Κανελλόπουλος. «Παραδοσιακοί όμιλοι, που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στο τοπίο, μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες και στοιχημάτιζαν ότι το εγχείρημά μας θα καταρρεύσει σε 15 μέρες, αλλά τους διαψεύσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμυρλάκης.

Ο Τάσος Τσακίρογλου μίλησε για τις προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ «με τεράστια χρέη στις τράπεζες και δημοσιογράφους-φερέφωνα των αφεντικών τους». Ενώ ο Κώστας Ζαφειρόπουλος ζήτησε τη στήριξη των αναγνωστών μας επειδή «είμαστε έντιμοι και προσπαθούμε να κάνουμε ερευνητική δημοσιογραφία».

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο χαρακτήρισε τη λειτουργία του γραφείου ανταποκριτών της «Εφ.Συν.» ο Μανόλης Χαλκιαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα».

Μίλησε για επιτυχημένα παραδείγματα συνεργειών περιφερειακών και κεντρικών εφημερίδων από το εξωτερικό τονίζοντας πως υπάρχουν διακριτοί και όχι ανταγωνιστικοί ρόλοι. Ο κ. Χαλκιαδάκης επεσήμανε την αντιστροφή των πηγών εσόδων του Τύπου, αφού πλέον κύρια πηγή είναι οι πωλήσεις μετά την κατακόρυφη πτώση της διαφημιστικής αγοράς.

Στη γενική «συντηρητικοποίηση» των ΜΜΕ, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, αναφέρθηκε ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στηλιτεύοντας την αντιμετώπιση των πολιτών ως πελατών-καταναλωτών (και από τον Τύπο) με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.

Ο καθηγητής τόνισε πως το εγχείρημα της «Εφ.Συν.» ανοίγει ενδιαφέροντες δρόμους αντιστροφής αυτής της κατάστασης, ευχόμενος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και για την κοινωνική οικονομία με περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων ως απάντηση στην κρίση.

Σε δύο βασικές παραμέτρους, την ιδιοκτησία και την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, στάθηκε ο Δημήτρης Μαριδάκης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα». Ως προς την ιδιοκτησία τόνισε πως χάθηκε το μοντέλο του εκδότη-δημοσιογράφου, καθώς πλέον τα ΜΜΕ ανήκουν κυρίως σε επιχειρηματίες με άλλες δραστηριότητες, εικόνα που επαληθεύεται και στον περιφερειακό Τύπο.

Ως προς την αξιοπιστία των Μέσων ο Δ. Μαριδάκης τόνισε πως διαψεύστηκε πλήρως η εκτίμηση κάποιων ότι η κρίση θα «καθαρίσει» το τοπίο στα media, αφού η κατάσταση επιδεινώθηκε και ως προς την ποιότητα της δημοσιογραφίας.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τοπικός Τύπος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των 27.000 κατοίκων όπως η Ιεράπετρα αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκαράκη, διευθύντρια του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΗΧΩ FM, ενώ μίλησε για την προσωπική εμπειρία της όταν ήρθε αντιμέτωπη με τους τοπικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής, καταφέρνοντας τελικά να αποκαλύψει την εμπλοκή ενός εκ των μελών της (και κατηγορούμενου στη μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης) με σοβαρή υπόθεση παιδεραστίας.

ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
«Να θέσουμε ξανά τις ερωτήσεις για τις ανάγκες μας»
Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Ηρακλειώτες την παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης» που οργάνωσαν τη Δευτέρα οι...
«Να θέσουμε ξανά τις ερωτήσεις για τις ανάγκες μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας έναν νέο τύπο ανθρώπου στο Ηράκλειο
Στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπολογικού τύπου, πέρα από αυτόν που έχει προσδώσει στον σύγχρονο άνθρωπο ο καπιταλισμός, περιστράφηκε η συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο ανθρωπολογικός τύπος της...
Αναζητώντας έναν νέο τύπο ανθρώπου στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «αποανάπτυξη» ταξιδεύει στο Ηράκλειο - Συνδιοργάνωση ΕΦΣΥΝ
Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ανθρωπολογικός Τύπος της Αποανάπτυξης – Τοπικοποίησης» των Γιάννη Μπίλλα και Γιώργου Κολέμπα διοργανώνουν οι εκδόσεις των Συναδέλφων, το βιβλιοπωλείο Φωτόδεντρο και η...
Η «αποανάπτυξη» ταξιδεύει στο Ηράκλειο - Συνδιοργάνωση ΕΦΣΥΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωλιές νερού μέσα στις φλόγες»
Σημαντική και πολύπλευρη είναι η συμμετοχή των πολιτών της Κρήτης σε κινηματικές δράσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης. Η προάσπιση του δημόσιου χώρου, η συνεισφορά σε Ελληνες και μετανάστες που έχουν ανάγκη,...
«Φωλιές νερού μέσα στις φλόγες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τροχαία, σύγχρονος... Μινώταυρος
Ετήσιο φόρο αίματος στο οδικό της δίκτυο πληρώνει η Κρήτη εξαιτίας της κακής ποιότητας των δρόμων αλλά και της οδηγικής συμπεριφοράς των Κρητικών. Κατά την τελευταία δεκαετία το θανατηφόρο κοντέρ στο τέλος...
Τα τροχαία, σύγχρονος... Μινώταυρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Εφ.Συν.» έδεσε στην Κρήτη
Εγκαινιάστηκε χθες το νέο γραφείο της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο Ηράκλειο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των ανταποκριτών της εφημερίδας για την πληρέστερη κάλυψη της πολιτικής, κοινωνικής και...
Η «Εφ.Συν.» έδεσε στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας