• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%

Διήμερο δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Η υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου με ομιλητές τον πρώην υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, Κ. Φωτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, και οργανώθηκε από την Οργάνωση Μελών Παν/μίων και Ερευνητικών Κέντρων της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με θέμα: «ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ, διαμορφώνοντας μια αριστερή πρόταση».

Εισηγητές ήταν οι: Κ. Γαβρόγλου, πρ. υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Κ. Φωτάκη, πρ. αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου, η άμεση, ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η διαμόρφωση του Ενιαίου χώρου Έρευνας – Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα και τα νέα δεδομένα και χαρακτηριστικά στους τρόπους μάθησης που υπαγορεύει η σύγχρονη ψηφιακή συνθήκη, στα προβλήματα και τους αναχρονισμούς που εισήγαγε ο ν. πλαίσιο της Ν. Κεραμέως.

Επίσης επισήμανε και την ανάγκη η Αριστερά να γίνει ξανά ηγεμονική δύναμη στα Πανεπιστήμια και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των νέων συνθηκών και τη διαμόρφωση του νέου Πανεπιστήμιου μετά το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε άμεσες δράσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. των πρώτων 100 ημερών όπως:

 • Κατάργηση της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής
 • Κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
 • Ενεργοποίηση του 1:1 στις αποχωρήσεις – διορισμούς
 • Άμεση προκήρυξη 2.000 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και Ερευνητών με στόχο το διπλασιασμό τους στην 4ετία
 • Άμεση μεταφορά στη Σύγκλητο όλων των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος καθώς και την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων
 • Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν
 • Σύσταση νέου, χωριστού υπουργείου ΙΙΙβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας

Ο Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της ερευνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις προοπτικές που διανοίγονται, ώστε η επιστημονική έρευνα να αποτελέσει βάση για ένα νέο πρότυπο ποιοτικής, βιώσιμης και δίκαιης Ανάπτυξης.

Παρουσίασε, επίσης, συγκεκριμένα προγραμματικά μέτρα για τη μείωση της επισφάλειας των νέων επιστημόνων και την ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής στο εξωτερικό (brain drain).

Η βαρύτητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανάγκη αντιμετώπισης της επισφάλειας των νέων επιστημόνων, εργαζόμενων στα ΑΕΙ και τα ΕΚ, αναδείχθηκε περαιτέρω με την παρέμβαση του Δημήτρη Τσαπάρη (μέλους της ΟΜ ΑΕΙ-ΕΚ και μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ελλην. Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Ο κ. Τσαπάρης σκιαγράφησε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας στον ακαδημαϊκό χώρο και υπογράμμισε την ανάγκη ανάσχεσης τόσο του brain drain και όσο και του brain waste που αποστερούν από τη χώρα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό γνωσιακό φορτίο, ικανό να συμβάλει στη παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και ευρεία συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις, τοποθετήσεις Ακαδημαϊκών και φοιτητών (μεταξύ των οποίων φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ που παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα).

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, οι δύο εισηγητές με κλιμάκιο της ΟΜ ΑΕΙ-ΕΚ επισκέφθηκαν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και είχαν πολύπλευρες συναντήσεις με τις Πρυτανικές Αρχές και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Πρυτανεία του Παν. Κρήτης και είχαν συνάντηση με τον Πρύτανη καθηγ. Γεώργιο Κοντάκη και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και ενημερώθηκαν από τον Πρύτανη για την πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και για τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια πήγαν στο ΙΤΕ όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΙΤΕ), του Συλλόγου Ερευνητών (ΣΥΛΕΡ) του ΙΤΕ αλλά και της Ένωσης Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΕΛΕ) και ενημερώθηκαν για τα προβλήματά τους.

Τέλος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ όπου κι εκεί έγινε γόνιμος διάλογος με μέλη ΔΕΠ και εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των βαθμίδων, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, τεχνικών υπηρεσιών και Διοικητικών.

Σε όλες τις συναντήσεις εξέθεσαν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των εργαζομένων. Διαπιστώθηκε δε, σημαντική συναντίληψη σε όλο το φάσμα των προβλημάτων και των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

 
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κ. Γαβρόγλου: Ίδρυμα υψηλής ποιότητας το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
«Έχουμε ένα ίδρυμα το οποίο έχει εκπλήξει την ακαδημαϊκή κοινότητα με το πόσο σιωπηλά κατάφερε να αποκτήσει αυτό το status», ανέφερε ο υπουργός.
Κ. Γαβρόγλου: Ίδρυμα υψηλής ποιότητας το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Γαβρόγλου τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου
Το πρωΐ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
Παρουσία Γαβρόγλου τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση Διγαλάκη σε Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Βολές προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εξαπέλυσε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, με αφορμή τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Διαγαλάκης κατηγορεί τον υπουργό για...
Επίθεση Διγαλάκη σε Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο φοιτητή του πανεπιστημίου Κρήτης
Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την...
Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο φοιτητή του πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του
Νεκρός μέσα στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρέθηκε ένας 65χρονος καθηγητής τον οποίο αναζητούσε η σύντροφός του.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει τους απόφοιτους Γεωπονίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εξέδωσε ψήφισμα που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας.
Το ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει τους απόφοιτους Γεωπονίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας