• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  60%

Ηράκλειο: Αναγκαία η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανση

 • A-
 • A+
Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανση αλλά και την καταπάτηση δημόσιων χώρων από επιχειρήσεις, ζητά ο «Σύλλογος για την Ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο - Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος στρέφεται κατά του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου ο οποίος διατύπωσε αιτήματα «αντικοινωνικά και απαράδεκτα».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι καταστηματάρχες ζητούν γενικευμένη δίωρη παράταση του ωραρίου μουσικής και ακόμα μεγαλύτερη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, όπως είναι η τωρινή κατάσταση, εκείνο που χρειάζεται είναι μια αυστηροποίηση της νομοθεσίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και όχι το αντίθετο. 

«Η υγεία των πολιτών πρέπει να μπαίνει πάνω από τα κέρδη του οποιουδήποτε επιχειρηματία», αναφέρει ο Σύλλογος ο οποίος παράλληλα θίγει και το ζήτημα της κατάχρησης του δημόσιου χώρου από τα καταστήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:


«Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στη χώρα μας σε τέτοιες περιόδους  τα δάση καίγονται, οι δημόσιες εκτάσεις καταπατιούνται,  οι αυθαίρετες κατασκευές πληθαίνουν και οι πιέσεις διαφόρων επιτήδειων προς τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση για ευνοϊκές ρυθμίσεις και ανοχή σε κάθε είδους παρανομίες  αυξάνονται κατακόρυφα.  Είναι γνωστό πως ψηφοθηρία και διαφθορά πηγαίνουν χέρι-χέρι.  

Σ’ αυτή τη χρονική περίοδο βγήκε και το Δ.Σ. του  Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου να   διατυπώσει αιτήματα  αντικοινωνικά και απαράδεκτα. Στεκόμαστε σε αυτά που θίγουν περισσότερο τους συμπολίτες μας: Ζητούν γενικευμένη δίωρη παράταση του ωραρίου μουσικής και ακόμα μεγαλύτερη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρηματιών. 

Θα πρέπει να τονίσουμε, για όσους δεν το ξέρουν ακόμα, πως η προστασία από την ηχορύπανση που προέρχεται από μουσική καταστημάτων διασκέδασης λίγων ασύδοτων και ασυνείδητων είναι στην Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη, τόσο εξ αιτίας της αποδυναμωμένης νομοθεσίας όσο και εξ αιτίας της μεγάλης δυσκολίας άσκησης ελέγχου, διαπίστωσης παράβασης και επιβολής ποινών στους παραβάτες.

Για να ακριβολογούμε, το λόμπυ των εν λόγω επιχειρηματιών τις τελευταίες δεκαετίες έχει  πετύχει πολύ μεγάλα  επίπεδα ατιμωρησίας και ουσιαστικής ανυπαρξίας ελέγχου. Παράδειγμα 1: Παλιά μετά από δύο βεβαιώσεις παραβάσεων  μέσα σε έναν χρόνο  η αστυνομία μπορούσε να κλείσει προσωρινά το κατάστημα, τώρα το περιθώριο έχει αυξηθεί στις τρεις παραβάσεις. Παράδειγμα 2: Από το 2016 δεν υπάρχει  ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος πριν τη λειτουργία ενός καταστήματος για το αν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εξοπλισμό, ο επίδοξος επιχειρηματίας ξεκινά με μια απλή γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές!  Υπάρχουν κι άλλα….

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως σχεδόν πάντα η σοβαρή ενόχληση από μουσική προέρχεται από εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφετέριες που έχουν άδεια μουσικής και είτε ξεπερνούν το ωράριο (10 ή 11 μ.μ. το βράδυ ανάλογα με την εποχή), μετατρεπόμενα παράνομα  σε νυχτερινά κέντρα, είτε βγάζουν ηχεία στο ύπαιθρο, επίσης παράνομα. (Διευκρινίζουμε πως τα  νυχτερινά κέντρα   χρειάζονται πολύ ειδικές άδειες και προδιαγραφές, ενώ και η χρήση μουσικής σε ανοιχτό χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αδειοδοτηθεί).  Δυστυχώς από τη στιγμή που ξεκινήσει η ενόχληση από τις παραπάνω παραβάσεις, το βάρος της λύσης πέφτει στα θύματα, που πρέπει να ξεκινήσουν ένα μαραθώνιο  κυνηγητό στις υπηρεσίες ελέγχου και ίσως να χρειαστούν και δικηγόρους για να μπορέσουν –αν μπορέσουν!- τελικά να γλυτώσουν από την ταλαιπωρία.

Έτσι όπως είναι η κατάσταση, λοιπόν, εκείνο που χρειάζεται είναι μια αυστηροποίηση της νομοθεσίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και όχι το αντίθετο. (Καθώς η κίνησή μας δυναμώνει, πιστεύουμε πως σύντομα, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ποιότητας ζωής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους κ.α. συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα θα μπορέσουμε να βάλουμε το θέμα στους πολιτικούς φορείς).  Η υγεία των πολιτών πρέπει να μπαίνει πάνω από τα κέρδη του οποιουδήποτε επιχειρηματία. 

Υπάρχουν κι άλλα θέματα: Η οικειοποίηση-κερδοσκοπική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου στο Ηράκλειο ξεπερνά κάθε όριο. Στο κέντρο της πόλης, κυρίως, πάρκα, πεζοδρόμια, πλατείες είναι κατά μεγάλο μέρος καλυμμένοι από τραπεζοκαθίσματα, συχνά κάτω από πλαστικά κιόσκια-μόνιμες κατασκευές. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο Θεοτοκοπούλου). Ακόμα και σε στενούς δρόμους όπου μπαίνουν θέματα πολιτικής προστασίας-ασφάλειας. Κι αυτό το φαινόμενο πρέπει να μειωθεί σε έκταση, όχι να αυξηθεί. Πρέπει να προστατέψουμε τον δημόσιο χώρο. Είναι θέμα ποιότητας ζωής.

Τέλος, εκτός από την ψυχική και σωματική υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, δε θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για τον κλάδο του τουρισμού; Τα ξενοδοχεία –μικρά και μεγάλα- της πόλης, αλλά ακόμα και τα σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση- δεν είναι επιχειρήσεις; Δεν φέρνουν εισοδήματα; Δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας; Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης δε φαίνεται να ανησυχεί   όταν πελάτες των ξενοδοχείων της πόλης ακυρώνουν τη διαμονή τους γιατί ενοχλούνται από τις μεταμεσονύχτιες θορυβώδεις μουσικές διασκεδάσεις.  Η ηχορύπανση που υπερασπίζονται καταστρέφει άλλες επιχειρήσεις. Είναι θεμιτό αυτό;

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου μας με όποιο τρόπο μπορούν.  Με το να γραφτούν μέλη, να παρακολουθούν τη σελίδα μας στο F/b και τις ανακοινώσεις μας στα ΜΜΕ, να έρχονται στις εκδηλώσεις μας, να εκδηλώνονται με κάθε τρόπο υπέρ του αγώνα μας για καλύτερη ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο.   Όσο πιο πολλά μέλη και υποστηρικτές έχει ο σύλλογό μας τόσο περισσότερες και πιο αποτελεσματικές δράσεις (και νομικές μεταξύ άλλων)  θα μπορέσει να  έχει. Αυτό  επίσης  θα συντελέσει στο να σκέφτονται οι  εκπρόσωποι  της αιρετής αυτοδιοίκησης το κοινό συμφέρον και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις για εξυπηρέτηση μιας μικρής μερίδας ασυνείδητων επαγγελματιών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για αυθαιρεσία και ρύπανση από επιχείρηση του Ηρακλείου
Μια σοβαρή μαρτυρία για υπόθεση αυθαιρεσίας και συνδυασμένων οχλήσεων και ρύπανσης σε γειτονιά του Ηρακλείου, δημοσίευσε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου (Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης).
Καταγγελία για αυθαιρεσία και ρύπανση από επιχείρηση του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολίτες κατά του Δήμου Ηρακλείου για την ηχορύπανση
Αφερέγγυα στο θέμα της ηχορύπανσης, χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή Ηρακλείου οι «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης», κατηγορώντας την για παρελκυστική τακτική στο θέμα της εκπόνησης και θεσμοθέτησης κανονιστικού...
Πολίτες κατά του Δήμου Ηρακλείου για την ηχορύπανση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηχορύπανση από ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο
Στις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του Ηρακλείου, αναφέρεται ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης».
Ηχορύπανση από ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν νέα πρόκληση ρύπανσης από το Κέντρο Αποθεραπείας
Σε καταγγελία για αυθαίρετη απόρριψη υγρών αποβλήτων από την ιδιωτική μονάδα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.», προχώρησε ο σύλλογος «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης-Σύλλογος Ποιότητας Ζωής...
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν νέα πρόκληση ρύπανσης από το Κέντρο Αποθεραπείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για την ηχορύπανση στο κέντρο του Ηρακλείου
Σε νέες καταγγελίες για την πρόκληση ηχορύπανσης λόγω της μουσικής από καταστήματα του Ηρακλείου, προχώρησε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής, αναλύοντας παράλληλα την κατάσταση και τους τρόπους που λειτουργούν τα...
Νέες καταγγελίες για την ηχορύπανση στο κέντρο του Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας