• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  75%

Οι εγκαταστάσεις της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο.

ΕΛΜΕΠΑ: Κινητοποιήσεις για τα εργασιακά τους από φοιτητές της Σχολής Γεωπονίας

 • A-
 • A+
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την Δευτέρα 20 Μαρτίου οι φοιτητές της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, για τη μη κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί κατάληψη στο κτίριο του τμήματος έως και την Τρίτη 21 Μαρτίου.

Παράλληλα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων την Δευτέρα και την Τρίτη στις 11 το πρωΐ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρεται από τον φοιτητικό σύλλογο, το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ το πτυχίο μας αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7 (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, ξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών:

«Το Τμήμα Γεωπονίας (https://agro.hmu.gr/) ιδρύθηκε με βάση τον ν.4610/2019-ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019, το έτος 2019 και ανήκει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Η επιτυχής ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών οδηγεί στην απόκτηση «Πτυχίου Γεωπονίας», το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s), το οποίο και έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως το σύνολο των Διπλωμάτων Master’s σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, το ΠΠΣ του Τμήματος Γεωπονίας, πιστοποιήθηκε πρόσφατα κατά το Νοέμβριο του 2022, ως Integrated Master’s από την ΕΘΑΑΕ, με βαθμολογία Α(Fully Compliant), σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης. Η εν λόγω έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και πιστοποιεί την πλήρη συμμόρφωση του προγράμματος του Τμήματος με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών της ΕΘΑΑΕ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015), για το Επίπεδο Σπουδών 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Τμήμα Γεωπονίας λειτουργεί συνάμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, καθώς και πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, παρέχοντας υψηλό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο, σε κάθε κύκλο σπουδών που διενεργεί.       

Ωστόσο, από την ίδρυση του Τμήματος Γεωπονίας, το Μάιο του 2019 (ν.4610/2019), έως και σήμερα, δεν αναγνωρίζονται στους απόφοιτους του ΠΠΣ του Τμήματος τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο τη μη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ, παρά τη σύμφωνη γνώμη εκείνου για την εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος στα μητρώα του (ΑΠ 4238/26-06-2021).

Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του Τμήματος, με  συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ΠΕ Γεωπόνου/Γεωτεχνικού. Συνεπώς, η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των 25, μέχρι στιγμής, διπλωματούχων αποφοίτων του Τμήματος (Πτυχιούχοι Γεωπόνοι που εντάχθηκαν στις σπουδές του Τμήματος, με βάση τον ν.4610/2019), καθώς και το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών(ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας και εν δυνάμει αποφοίτων του, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί στους αποφοίτους του Τμήματος σοβαρά οικονομικά προβλήματα και συντηρεί φαινόμενα επαγγελματικών ανισοτήτων και εργασιακών αποκλεισμών. 

Για τους λόγους αυτούς, το σύνολο των αποφοίτων αλλά και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, αντιτιθέμενο σε όλη αυτή τη μακρόχρονη, άδικη και αδιέξοδη συνθήκη, διεκδικεί:

 • Την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του, με το πτυχίο του Τμήματος Γεωπονίας να αποτελεί το μοναδικό και άρρηκτο παράγοντα κατοχύρωσής τους. 
 • Άμεση θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000(Α’ 297) και να συμπεριλαμβάνει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο-Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-Τμήμα Γεωπονίας, στα ιδρύματα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. 
 • Άμεση δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας στο ΓΕΩΤΕΕ και έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, παρέχοντας στους αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΠΕ Γεωπόνου, που έως τώρα στερούνται.
 • Τη δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων των αποφοίτων και φοιτητών του Τμήματος, που απορρέει από την εξασφάλιση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ως άμεσο επακόλουθο της λήψης του πτυχίου τους, μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Το σύνολο των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας τάσσεται ακόμη:

 • Υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν υπό το ίδιο καθεστώς ανά την ελληνική επικράτεια και στερούνται μέχρι και σήμερα την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.
 • Υπέρ της εντατικής προσπάθειας και άμεσης κινητοποίησης όλων των συμβαλλόμενων και αρμόδιων φορέων, για την οριστική επίλυση των απροσπέλαστων προβλημάτων που δημιουργεί στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που δημιουργήθηκαν από το Μάιο του 2019 (ν.4610/2019), η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, περιθωριοποιώντας και αποκλείοντας τους από την αγορά εργασίας, ακυρώνοντας τη δυνατότητά τους να διεκδικήσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως ΠΕ Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. 
 • Υπέρ της περαιτέρω νομικής διεκδίκησης και ενεργής κινητοποίησης των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, για την ικανοποίηση του νόμιμου και δίκαιου αιτήματος της κατοχύρωσης όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την απόκτηση του πτυχίου τους, δίδοντας τελικά στους ήδη αλλά και μελλοντικούς αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των δικαιωμάτων άσκησης του επαγγέλματός τους. Με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, οι άνωθεν αναφερόμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα  αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων στην αγορά εργασίας και μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων που η μη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους έως σήμερα έχει στερήσει ολοκληρωτικά.  
 • Κατηγορηματικά κατά της ένταξης των αποφοίτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και οποιουδήποτε ιδιωτικού κολλεγίου σε αυτό. Επιπλέον, κατηγορηματικά αντιτιθέμεθα όλοι κατά της οποιασδήποτε εξίσωσης των πτυχίων μας με οποιοδήποτε πτυχίο ιδιωτικού ή δημόσιου κολεγίου ή ΙΕΚ».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
Την Τρίτη 9 Μαρτίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν παράσταση στην πρυτανεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκφράσουν...
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
Η πρώτη μετά τη δικτατορία δίκη φοιτητών λόγω συνδικαλιστικής δράσης διεξάγεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο με 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης να δικάζονται, έξι χρόνια μετά τις...
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
Αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2017 πήρε η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές...
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
Σε νέα κινητοποίηση για την την απόλυση μηχανικού τεχνικής εταιρίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του, καλεί το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φοιτητές μιλούν για την «ερημοποίηση» των εγκαταστάσεων
Ένα κείμενο για την ερημοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου στο Φοιτητικό Κέντρο Βουτών και την ανάγκη επανοικειοποίησης του, εξέδωσαν φοιτητές του ιδρύματος στο Ηράκλειο.
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φοιτητές μιλούν για την «ερημοποίηση» των εγκαταστάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φοιτητές καταγγέλλουν παρατυπία από καθηγητή του Χημικού
Έξι μήνες έχουν περάσει από την τελευταία εξεταστική και, σύμφωνα με τους φοιτητές του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένας καθηγητής ακόμα δεν έχει παραδώσει επίσημα τις βαθμολογίες τους στην...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φοιτητές καταγγέλλουν παρατυπία από καθηγητή του Χημικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας