• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 27.9°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.1°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.5°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.3°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  0 BF
  68%

Το στόμιο του αντιπλημμυρικού έργου, που προφανώς δεν μπορεί να απορροφήσει τεράστιους όγκους νερού όπως του περασμένου Οκτωβρίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα ξαναπνιγούμε με την πρώτη βροχή»

 • A-
 • A+
Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν άμεσες λύσεις, ενώ σε λίγες μέρες αρχίζει η τουριστική σεζόν. ● Από τις τραγικές στιγμές που έζησαν στις 15 Οκτωβρίου 2022, στον κεντρικό δρόμο έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις, κυρίως καθαρισμοί και επιδιορθώσεις υποδομών.

Τον φόβο τους για την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση στα δίκτυα υποδομών και κυρίως στο βασικό αντιπλημμυρικό έργο της Αγίας Πελαγίας εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, πέντε μήνες μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Από τις τραγικές στιγμές που έζησαν στις 15 Οκτωβρίου 2022, στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Πελαγίας, έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις, κυρίως καθαρισμοί και επιδιορθώσεις υποδομών, εκείνο όμως που δεν έχει λυθεί είναι το μεγάλο πρόβλημα με το αντιπλημμυρικό έργο που αποδείχτηκε απολύτως ανεπαρκές στην περίπτωση μιας μεγάλης νεροποντής.

Ο Μύρων Αναγνωστάκης, πρώην πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Πελαγίας και η Μαρίνα Καρούζου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας

«Είμαστε αγανακτισμένοι, σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σεζόν και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ώστε να προστατευθούν τόσο οι επιχειρηματίες, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Καρούζου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αγίας Πελαγίας, που τονίζει ότι θα φτάσει πάλι το επόμενο φθινόπωρο και θα προκληθούν τα ίδια προβλήματα. Οπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, το κανάλι που έχει δημιουργηθεί κάτω από τον κεντρικό δρόμο της Αγίας Πελαγίας είναι παράγοντας κινδύνου, αντί για μέσο ανάσχεσης μιας επόμενης πλημμύρας.

«Το κανάλι είναι στενό και ίσως θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε», λέει ο Μύρωνας Αναγνωστάκης, πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, που εξηγεί ότι υπάρχει ένα μικρό στόμιο για την είσοδο των νερών, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χωρέσει όλο αυτό το νερό που κατεβαίνει. «Υποτίθεται πως φτιάχτηκε με προδιαγραφές και με μελέτες ύστερα από προηγούμενες καταστροφές, του 1994 και του 2002. Ωστόσο το έργο έγινε λάθος και τελικά δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα. Αν δεν υπήρχε, ίσως και να είχαν εκτονωθεί τα νερά σε χαμηλότερη στάθμη σε όλη την περιοχή και να μην είχε δημιουργηθεί αυτός ο τεράστιος χείμαρρος που πήρε στο διάβα του ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», αναφέρει ο ίδιος.

Από την πλευρά του τοπικού Δήμου Μαλεβιζίου, τονίζεται ήδη από τις πρώτες μέρες της καταστροφής πως το έργο είχε πάρει όλες τις εγκρίσεις, έχει χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά προγράμματα και φυσικά δεν μπορεί να καταστραφεί για να ανοίξει ξανά η κοίτη του ποταμού. Εκείνο που προκρίνεται στην παρούσα φάση είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με πλακόστρωση που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

Ο Μιχάλης Σηφάκης αφήνει λουλούδια στο σημείο που πνίγηκε η σύζυγός του στην Αγία Πελαγία

Το πρόβλημα, πάντως, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς πλέον προκύπτει και ζήτημα δημόσιας υγείας από τα στάσιμα νερά που συγκεντρώνονται μέσα στο «αντιπλημμυρικό κανάλι», γεγονός που επισήμανε με έγγραφό της προς τον Δήμο Μαλεβιζίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κάνοντας λόγο για μεγάλο όγκο στάσιμων ακάθαρτων υδάτων που έχουν δημιουργήσει σηπτικές καταστάσεις.

Και χωματερή

Χθες, στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους η Ευγενία Κιρίλοβα-Σηφάκη και ο Κώστας Βεργάκης πραγματοποιήθηκε τρισάγιο με την παρουσία συγγενών των δύο θυμάτων, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αλλά και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Πελαγίας.

Τρισάγιο για τους δύο νεκρούς. Πίσω, η εκβολή στη θάλασσα του αντιπλημμυρικού έργου που τους στοίχισε τη ζωή

Η πορεία κατέληξε στον χώρο απόθεσης των μπάζων και των αδρανών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί από την περσινή καταστροφή, σε μια περιοχή με υψηλότερο υψόμετρο και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την παραλία. Και εκεί, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς στην ουσία λειτουργεί μια παράνομη χωματερή, για την οποία μάλιστα χαραμίστηκε και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που αποτελούσε μία από τις λίγες διεξόδους αναψυχής για τους νέους της περιοχής. «Με την πρώτη δυνατή βροχή όλα αυτά τα μπάζα θα ξαναφτάσουν στη θάλασσα και θα μας πνίξουν», έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» οι κάτοικοι, ζητώντας εδώ και τώρα λύση για την απομάκρυνσή τους.

Διαμαρτυρία από παιδιά και κατοίκους της Αγίας Πελαγίας

Από την πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου τονίζεται ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί ο καθαρισμός του χώρου και η εγκατάσταση κοντέινερ ώστε να γίνεται οργανωμένα η μεταφόρτωση των απορριμμάτων, ενώ γίνεται έκκληση και στους κατοίκους και τους ντόπιους επιχειρηματίες να μην αποθέτουν εκεί μπάζα και σκουπίδια. Τέλος, διαψεύδεται ότι καταστράφηκε το γήπεδο καθώς είχε να λειτουργήσει τουλάχιστον 15 χρόνια αφού υπάρχει άλυτο ιδιοκτησιακό θέμα.

Πάντως σε επίπεδο κρατικής αρωγής, τόσο προς τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους όσο και προς τον Δήμο Μαλεβιζίου η ροή των χρημάτων είναι εξαιρετικά αργή, ελάχιστοι έχουν πάρει μέχρι σήμερα χρήματα, την ώρα που οι ανάγκες τρέχουν και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με το άνοιγμα της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψίχουλα, έναν μήνα μετά την καταστροφή
Πλούσιες οι υποσχέσεις των υπουργών για τους πλημμυροπαθείς της 15ης Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία, ισχνές οι πρώτες χρηματικές καταβολές.
Ψίχουλα, έναν μήνα μετά την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «ναυαρχίδα» σε τουρισμό και κρούσματα
Αγωνία στο νησί από τη ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων, ακριβώς την ώρα που αναμένεται αύξηση των επισκεπτών ● Αδύνατον να πάμε σε τοπικά λοκντάουν με τους τουρίστες εδώ, λένε οι παράγοντες της αγοράς ●...
Κρήτη: «ναυαρχίδα» σε τουρισμό και κρούσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηχανικοί Κρήτης: «Όλα τα μεγάλα έργα περνάν στα χέρια ιδωτών»
Την τακτική του κράτους να περνάει με συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες τα μεγάλα έργα και τις υποδομές του νησιού, καταγγέλλει η παράταξη «Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης».
Μηχανικοί Κρήτης: «Όλα τα μεγάλα έργα περνάν στα χέρια ιδωτών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισχύει το λοκντάουν για τους τουρίστες και για την Ντόρα;
Αυξημένη άφιξη τουριστών στην Κρήτη με την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη να δίνει το σύνθημα για τον «πασχαλινό» τουρισμό παρά τα περιοριστικά μέτρα που μέχρι στιγμής ισχύουν.
Ισχύει το λοκντάουν για τους τουρίστες και για την Ντόρα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λουκέτο» και στο μεγάλο κάστρο
Τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων και για τον νομό Ηρακλείου ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
«Λουκέτο» και στο μεγάλο κάστρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας