• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%

Γαϊδουρονήσι

Dreamstime.com

Eισήγηση για παράταση του περιορισμού επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή

 • A-
 • A+
Την απόφαση να εισηγηθούν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την παράταση της περιορισμένης επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή, έλαβε στη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσής.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ίδιο με αυτό που οδήγησε και πέρυσι στον περιορισμό της επισκεψιμότητας μέσω της απαγόρευσης πρόσδεσης των ημερόπλοιων και έχει να κάνει με την διαπίστωση αδυναμίας φύλαξης και εποπτείας των επισκεπτών που καθημερινά αποβιβάζονται στη νήσο Χρυσή.

Με τις δύο μελέτες που προβλέπουν αυτές τις δύο παραμέτρους να αναμένεται να παρουσιαστούν εντός Φεβρουαρίου, η επιτροπή δίνει το περιθώριο να αλλάξει η απόφαση περιορισμού εφόσον αποδειχθεί πως τα όσα θα προβλέπουν οι δύο αυτές μελέτες φύλαξης και φέρουσας ικανότητας μπορούν να εφαρμοστούν από το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το «Ράδιο Λασίθι», ο λόγος που προηγήθηκε η σημερινή συνεδρίαση πριν την παρουσίαση των μελετών έχει να κάνει με αιτήματα που έγιναν από τουριστικούς φορείς ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα το καθεστώς που θα ισχύσει το φετινό καλοκαίρι.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις φυλάκων και τρόποι ώστε οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να μπορούν να ελέγχουν τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών, ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας στο βαθμό που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση είτε με διάθεση πρόσθετων πόρων είτε με διάθεση υπαλλήλων από τη Δημοτική Αστνομία κλπ.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αυτές μελέτες θα παραδοθούν από την Επιτροπή στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου ώστε να ελέγξει τη νομιμότητα και τις τυπικές λεπτομέρειές της και στη συνέχεια η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να τις εγκρίνουν προτείνοντας και αλλαγές εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα και η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού η οποία χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου και αντίθετα με την περσινή χρονιά, τάχθηκε υπέρ της απόφασης περιορισμού της επισκεψιμότητας έχοντας παρατηρήσει και η ίδια μεγάλες αλλαγές στην αναγέννηση του φυσικού τοπίου αλλά και στην επανεμφάνιση των χαρακτηριστικών κοχυλιών στη βόρεια παραλία του νησιού.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως έχει εισηγηθεί την παράταση για άλλα δύο χρόνια την απαγόρευση μίσθωσης των παραλιών για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη με την τελική απόφαση να αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση ψηφίστηκε με πλειοψηφία με τον Δήμο Ιεράπετρας και τον Σύλλογο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας να είναι οι δύο φορείς που ψήφισαν αρνητικά. Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ιεράπετρας “Κοκκινέλλα”.

Πηγή: «Ράδιο Λασίθι»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απομακρύνονται οικόσιτα ζώα και φασιανοί από το Γαϊδουρονήσι
Την υλοποίηση σχεδίου απομάκρυνσης των φασιανών αλλά και των οικόσιτων ζώων που έχουν παραμείνει στη νήσο Χρυσή, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Απομακρύνονται οικόσιτα ζώα και φασιανοί από το Γαϊδουρονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδιο δράσης στη Νήσο Χρυσή για τα απειλούμενη είδη
Για πρώτη φορά θα καταγραφούν δεδομένα για τα είδη προτεραιότητας: της Μεσογειακής Φώκιας Monachus Monachus και της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta ενώ θα εκπονηθεί λεπτομερής μελέτη στο θέμα της...
Σχέδιο δράσης στη Νήσο Χρυσή για τα απειλούμενη είδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
Κρήτη: Ο μαζικός τουρισμός έφερε και μαζική παραβατική δραστηριότητα στον «προστατευόμενο» χώρο ● Στα δικαστήρια ο δήμος εναντίον του Σχεδίου Δράσης που εκπονήθηκε για την προστασία του σημαντικού οικότοπου ●...
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει η εισήγηση για περιορισμό της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή
H Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) συνεδρίασε έκτακτα την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να εξεταστεί το εάν συντρέχουν λόγοι τροποποίησης της...
Παραμένει η εισήγηση για περιορισμό της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείνει» το Γαιδουρονήσι για τους επισκέπτες
H Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή (Γαιδουρονήσι) εισηγήθηκε ομόφωνα να μην επιτραπεί η αποβίβαση επισκεπτών στην νήσο για τουλάχιστον έναν χρόνο.
«Κλείνει» το Γαιδουρονήσι για τους επισκέπτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας