• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.1°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.5°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 12.0°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  51%

Ρέθυμνο-Μ. Γκάγκα: Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη

 • A-
 • A+
Μετά το Νοσοκομείο Χανίων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βρέθηκε στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ως υπουργείο και κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λύσεις και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ», δήλωσε από το Ρέθυμνο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρέθηκε σήμερα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα και συζήτησε με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, για πάνω από τρεις ώρες, θέματα που τους απασχολούν και προτάσεις για την αναβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο Ρέθυμνο.

«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με συνέχεια και συνέπεια, ώστε το μοναδικό ίδρυμα, νοσοκομειακό, δευτεροβάθμιο, πού βρίσκεται στο Ρέθυμνο, να μπορεί να είναι όσο το δυνατό καλύτερο, σε ό,τι αφορά στελέχωση και υποδομές. Βρέθηκα εδώ για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους τα θέματα που τους απασχολούν στο νοσοκομείο, ώστε να είναι ευχαριστημένο τόσο προσωπικό που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αλλά και ο κόσμος και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου», ανέφερε η υπουργός.

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους ήταν έντονη σε κάποιες στιγμές, ωστόσο η κ. Γκάγκα την χαρακτήρισε εποικοδομητική, διαπιστώνοντας, όπως είπε, τον ζήλο και την επαγγελματικότητά τους. «Η συζήτηση κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο οξυμένη μιας και υπάρχει κάποια κόπωση. Όπως ξέρετε το ΕΣΥ ταλαιπωρείται πολλά χρόνια, από μνημόνια, όπως όλος ο δημόσιος τομέας. Κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, άρα υπάρχουν κενά και βέβαια η κούραση της πανδημίας που είναι σαφής και υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο έχουμε προκηρύξει θέσεις και θα προκηρύξουμε εκ νέου και άλλες», τόνισε η κα Γκαγκα.

Όπως πρόσθεσε, «θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό, στο νοσοκομείο που έχουν έρθει και άλλες ειδικότητε,ς όπως ρευματολόγος, νευρολόγος, αλλά μας απασχολεί έντονα η Παθολογική Κλινική. Θα συνεχίσουμε να προκηρύσσουμε θέσεις. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των παθολόγων και θέλουμε να τονώσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θεωρούμε ότι όπου υπάρχει καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, με τα προγράμματα Δοξιάδη και Φώφης Γεννηματά, μιας και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άρρωστος που έχει ένα πρόβλημα, να μπορεί να το λύσει άμεσα. Κι αν δεν το λύσει στην πρωτοβάθμια δομή, να παραπέμπεται αυτόματα με συγκεκριμένα ραντεβού στη δευτεροβάθμια δομή και αν χρειάζεται διακομιδή, αυτή να γίνεται οργανωμένα και πιστοποιημένα χωρίς να ταλαιπωρείται ούτε ο γιατρός ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό ούτε ο ίδιος ο ασθενής και οι συγγενείς του», σημείωσε.

Η αν. υπουργός θέλησε να γίνει κατανοητό από όλους, πως υπουργείο και κυβέρνηση ενδιαφέρονται «πάρα πολύ να αισθανθούν όλοι, ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ότι υπάρχει αισιοδοξία και ένα καλό κλίμα, διότι αυτό βοηθάει στο να πάνε τα πράγματα μπροστά. Να γίνει κατανοητό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να λυθούν όσο γίνεται περισσότερο τα προβλήματα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Για αυτό και θα γίνουν προκηρύξεις που θα ανακοινωθούν οι θέσεις όλες του νοσοκομείου τον Ιανουάριο και η προκήρυξη θα γίνει τον Φεβρουάριο με την καινούργια πλατφόρμα, ενώ οι κρίσεις θα γίνουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δηλαδή θα αποφασίσει το κάθε νοσοκομείο για τους γιατρούς του».

Επεσήμανε δε, πως «επεξεργαζόμαστε έναν αριθμό κινήτρων που θα σας ανακοινώσουμε μόλις είναι έτοιμα διότι θέλουμε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για να γίνουν αιτήσεις για τις θέσεις των ιατρών».

Επίσης η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι στο νοσοκομείο θα γίνουν σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως είναι αυτή της νέας πτέρυγας, για την οποία έχουν εξασφαλιστεί 7 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με την πρόταση του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο παραχωρεί έκταση για ανέγερση νέου νομαρχιακού νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Πρόκειται για μία πρόταση που δεν αφορά μόνο απόφαση του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Παιδείας και είναι θέμα ταυτόχρονα ΣΔΙΤ». Χαρακτήρισε την πρόταση ως μη ώριμη χρονικά, που δεν μπορεί, όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο να μπει στον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης ανέφερε ότι οι νοσοκομειακές δομές σε όλη τη χώρα πρέπει να αναβαθμιστούν, κάτι που θα γίνει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και στόχος είναι «τόσο οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε καλές και ποιοτικές συνθήκες όσο και οι ασθενείς να εξυπηρετούνται σε καλές συνθήκες, σύγχρονες δομές. Όπως είπε, «υπάρχουν στη χώρα 127 νοσοκομεία. Είναι δύσκολο να ξεκινήσουν από την αρχή, μιας και τα 15 μόνο είναι σύγχρονα».

Τέλος, μιλώντας για το ηθικό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Μετά την πανδημία σε όλα τα συστήματα Υγείας, το κλίμα αυτό υπάρχει. Το βλέπουμε για παράδειγμα στην Αμερική ότι υπάρχει, όπως και ότι ένα ποσοστό 20% αφορά σε παραιτήσεις και από αυτό το ποσοστό το 30% είναι των νοσηλευτών. Η κατάσταση δεν είναι αστεία σε ένα σύστημα Υγείας που έχει ήδη περάσει μία περιπέτεια με τα μνημόνια, με μειωμένες θέσεις και βέβαια με τους γιατρούς που έφυγαν έξω και με τους νοσηλευτές. Ήρθε μία πανδημία που δημιούργησε μία τεράστια κόπωση. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της αν. υπουργού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δήλωσε:

«Ούτε η σημερινή έκτακτη επίσκεψη της αν. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και την προοπτική του. Όταν υπάρχει κρίση σε μια δημόσια νοσηλευτική μονάδα και είναι σε τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση το προσωπικό της και όλη η τοπική κοινωνία, η εξαγγελία για πολλοστή φορά από την αρμόδια υπουργό νέων προκηρύξεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων και μελετών για την επέκταση των κτιριακών υποδομών, δείχνει, αν όχι ανοικτή κοροϊδία και εμπαιγμό, τουλάχιστον αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Το ξαναλέμε σε όλους τους τόνους. Είναι σε διακινδύνευση όχι απλώς ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η Παθολογική Κλινική, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ποτέ στο παρελθόν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα δεν βρέθηκε σε τέτοιο επίπεδο αποδιοργάνωσης και απαξίωσης. Και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί ΕΣΥ Ρεθύμνου: Σε άλλη πραγματικότητα ο διοικητής του νοσοκομείου
Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μισές αλήθειες, κατηγορούν τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου οι γιατροί του ΕΣΥ, με αφορμή δηλώσεις του για δεκάδες προσλήψεις γιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα και...
Γιατροί ΕΣΥ Ρεθύμνου: Σε άλλη πραγματικότητα ο διοικητής του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με αφορμή την άφιξη της Μίνας Γκάγκα
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ιεράπετρα, με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στο νοσοκομείο της πόλης.
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με αφορμή την άφιξη της Μίνας Γκάγκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Οκτάωρη στάση εργασίας ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για την προσεχή Πέμπτη, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, τόσο στο κέντρο του Ηρακλείου, όσο και στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο για τη διάσωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Συλλαλητήριο με αιτήματα την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, τη μονιμοποίηση συμβασιούχων αλλά και την ουσιαστική ενίσχυσή του, διοργανώνεται την ερχόμενη βδομάδα στο Ρέθυμνο.
Συλλαλητήριο για τη διάσωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση φορέων στην Ιεράπετρα με φόντο τη διάσωση του νοσοκομείου
Κάλεσμα σε συγκέντρωση συζήτησης για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αλλά και τον σχεδιασμό των δράσεων, με φόντο τις αλλαγές στο ΕΣΥ που θα αρχίσουν με κλείσιμο νοσοκομείων στο Λασίθι, απευθύνει ο...
Συγκέντρωση φορέων στην Ιεράπετρα με φόντο τη διάσωση του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Ντόμινο παραιτήσεων
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, για την κατάσταση του νοσοκομείου, ύστερα από την παραίτηση βόμβα της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής και τις...
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Ντόμινο παραιτήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας