• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 15.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 6.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Γιώργο Αγοραστάκη, εντολοδόχο και έναν εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο Μίκης να μείνει καθαρός»

 • A-
 • A+
Πόρτα στον «ευεργέτη» Βαγγέλη Μαρινάκη για τη χρηματοδότηση του μουσείου στον Γαλατά Χανίων. Δημιουργία ιδρύματος με δημόσιους πόρους ζητά ο εντολοδόχος του μεγάλου δημιουργού Γιώργος Αγοραστάκης απορρίπτοντας την πρόταση που φέρνει εσπευσμένα προς ψήφιση αύριο ο Δήμος Χανίων. ● Αντιδράσεις φορέων και κομμάτων.

Αποστομωτική απάντηση στις μεθοδεύσεις του Δήμου Χανίων και του Βαγγέλη Μαρινάκη δίνουν με ανακοίνωσή του σε αυστηρό τόνο ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και ο πρόεδρός του Γιώργος Αγοραστάκης.

Στη μακροσκελή του δήλωση σε σχέση με την πρόταση δωρεάς του εφοπλιστή για την κατασκευή μουσείου στο σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά Χανίων, ο εντολοδόχος του μεγάλου δημιουργού ξεκαθαρίζει πως το όνομα του Μίκη πρέπει «να μείνει καθαρό» και θέτει ως κύριο στόχο τη δημιουργία του «Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη».

Απορρίπτοντας στην ουσία τη δωρεά Μαρινάκη, τονίζει πως «πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Το ίδιο πλαίσιο είχε περιγράψει στη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου ο κ. Αγοραστάκης, ενώ σαφείς αντιρρήσεις είχαν εκφράσει και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Αριστεράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εξαγοράς της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη (βλ. «Ο Μίκης ως… μεταγραφή του Μαρινάκη», 14-15.1.2023). Ωστόσο, ο Δήμος Χανίων δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για την αποδοχή της δωρεάς (την οποία ο ίδιος ο δήμος ζήτησε) και επισπεύδει τις διαδικασίες εντάσσοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, αύριο Τρίτη.

Το ίδρυμα

Εκτός από την Κρήτη, αντιδράσεις υπήρξαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και ο Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Αθήνας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» σε υψηλούς τόνους τονίζει πως ο Μίκης «καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του όπως και στη διαθήκη του δεν επιθυμούσε χρηματοδότηση και σύνδεση του ονόματός του με ιδιώτες επιχειρηματίες και δεν ήθελε επ’ ουδενί η οικία/μουσείο στον Γαλατά να έχει χορηγό κάποιο μέλος της οικονομικής ελίτ της χώρας» και ζητά «να σταματήσει ο δήμαρχος τα πολιτικά του παιχνίδια σε βάρος του μουσείου και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει κανείς τα ανταλλάγματα που θα δώσει για αυτόν τον σκοπό». Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΜέΡΑ25 Κρήτης, στην οποία τονίζεται πως «ολιγάρχες που επιθυμούν να εξαγνιστούν ως ευεργέτες και δήμαρχοι που νοιάζονται για έργα βιτρίνας με άγνωστα ανταλλάγματα είναι πολύ λίγοι για να θαμπώσουν την παγκόσμια ακτινοβολία του Μίκη Θεοδωράκη».

Καίριο βάρος πάντως έχει η θέση του Γιώργου Αγοραστάκη, καθώς ο ίδιος (μαζί με τη γραμματέα του Μίκη Θεοδωράκη, Ρένα Παρμενίδου) έχοντας την εντολή από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη και το αποκλειστικό και μόνο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όνομά του (σύμφωνα με τη διαθήκη του) κίνησε τη διαδικασία για τη δημιουργία «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη όπου και βρίσκεται η αιώνια κατοικία του.

Οπως αναφέρει ο κ. Αγοραστάκης, για τη δημιουργία του ιδρύματος απευθύνθηκε τους προηγούμενους μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στη Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή των Ελλήνων, στους βουλευτές της Κρήτης όλων των κομμάτων, στην Περιφέρεια Κρήτης, στον Δήμο Χανίων και στους πρυτάνεις των τριών ΑΕΙ του νησιού, αλλά και σε άλλους φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και το «Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος», που εδρεύει επίσης στα Χανιά. Οπως τονίζει ο κ. Αγοραστάκης, με τη συγκρότηση του Ιδρύματος θα κληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά στο ίδρυμα και στους σκοπούς του, σύμφωνα με του κανόνες που θα ορίζονται στο καταστατικό και τον οργανισμό του, όπως γίνεται με όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Το σπίτι

Οπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που θα συσταθεί από όλους τους παραπάνω φορείς, ο ίδιος θα υποβάλει αναλυτική εισήγηση για το προτεινόμενο ίδρυμα υπό τη μορφή Λευκής Βίβλου 110 σελίδων, την οποία ο κ. Αγοραστάκης έχει καταθέσει και σε συμβολαιογράφο των Χανίων, ενώ δίνοντας το στίγμα του νέου φορέα τονίζει πως το ίδρυμα πρέπει να έχει κοινωφελή χαρακτήρα, να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο, να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνταυτίζεται με την κρατική διοίκηση ή άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις και να είναι ακαδημαϊκού επιπέδου.

Η πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη (που συνυπογράφεται από τον εφοπλιστή Ξενοφώντα Κωνσταντινίδη) αφορά τη δαπάνη περίπου 350.000 ευρώ για προμήθεια και εγκατάσταση επίπλων, Η/Μ εξοπλισμού και ανάπτυξη πληροφοριακών και ηχητικών συστημάτων για τη μετατροπή του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά σε σύγχρονο χώρο μελέτης και μνήμης.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Γιώργου Αγοραστάκη, ειδικά για το σπίτι, τονίζεται πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει τη μεταβίβαση στο ίδρυμα κατά κυριότητα του σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη - το οποίο χρηματοδότησε ο ίδιος με τις οικονομίες του. Ωστόσο απαιτούνται και οι αποφάσεις χαρακτηρισμού και απαλλοτριώσεων από το υπ. Πολιτισμού, με τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προσπέλασης στο οδικό δίκτυο, αναστήλωσης ερειπωμένων κτισμάτων κτλ.

Επίσης ζητείται η χρηματοδότηση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης την οποία χρηματοδότησε και ενέκρινε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και την οποία ο κ. Αγοραστάκης έχει παραδώσει στον Δήμο Χανίων από το 2014. Προφανώς, όλα τα παραπάνω απαιτούν πολύ μεγαλύτερους πόρους από τις 350.000 ευρώ με τις οποίες ο κ. Μαρινάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως «ευεργέτης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μίκης ως… μεταγραφή του Μαρινάκη
Να συνδέσει το όνομά του με τον Μίκη Θεοδωράκη προσπαθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, προσφέροντας χρηματοδότηση για την ανάδειξη του πατρικού σπιτιού του μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά Χανίων.
Ο Μίκης ως… μεταγραφή του Μαρινάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Όχι κύριε Μαρινάκη, ο Μίκης δεν πωλείται
Πρόκληση για την ιστορία της Κρήτης και όλης της χώρας, αποτελεί σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 Κρήτης, η προσπάθεια ιδιοποίησης της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Όχι κύριε Μαρινάκη, ο Μίκης δεν πωλείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Πέμπτη στα Χανιά η κηδεία του Μίκη
Ο γιος του Θεοδωράκη, Γιώργος, με δημόσια τοποθέτηση δηλώνει πως θα σεβαστεί τη διατυπωμένη θέληση του πατέρα του να ταφεί στην Κρήτη. Φέρεται να συμφώνησε και η κόρη του, Μαργαρίτα, που ήθελε να τον πάει στο...
Την Πέμπτη στα Χανιά η κηδεία του Μίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εριδες πάνω από τον τάφο του Μίκη
Λυπηρές εξελίξεις σε σχέση με την τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη, την οποία αρνείται να εκπληρώσει η κόρη του, Μαργαρίτα. Στα δικαστήρια θα λυθεί το θέμα, ενώ οι Ελληνες θα αποχαιρετούν τον μεγάλο...
Εριδες πάνω από τον τάφο του Μίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη»
Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, πιθανότατα την επόμενη Παρασκευή ● Η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και οι προσπάθειες για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του έργου του.
«Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ασφάλεια στοχοποιεί φοιτητές στα Χανιά
Γραμματέας φοιτητικού συλλόγου δικάζεται για οπλοκατοχή για ένα φυσίγγι του παππού του, που βρέθηκε στο πατρικό του σπίτι ● Μέρες «Σπουδαστικού της Ασφάλειας» στην Κρήτη με κατ’ οίκον έρευνες και...
Η Ασφάλεια στοχοποιεί φοιτητές στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας